Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alexandros Michailidis / SOOC

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να δει το euractiv καλεί τις τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν με ταχείς ρυθμούς τη δικαστική διαδικασία, και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους

Σε σχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο μήνα, αναφέρεται ρεπορτάζ με την υπογραφή του Σαράντη Μιχαλόπουλου στο euractiv.

Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε την ευκαιρία να δει το euractiv, αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν με ταχείς ρυθμούς τη δικαστική διαδικασία, να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα». Οι Ευρωβουλευτές καλούν, επίσης, τις τουρκικές Αρχές «να ακολουθήσουν κατά γράμμα τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα των δύο κρατουμένων, όπως προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Γενεύης». Πέραν αυτού, το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει ότι το Συμβούλιο, η Επιτροπή, η ΕΥΕΔ και όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να τονίζουν τη σημασία της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτών «σε κάθε επαφή ή επικοινωνία τους με Τούρκους ηγέτες και τουρκικές Αρχές».

Το euractiv έχει πληροφορηθεί από διάφορες πηγές ότι το σχέδιο ψηφίσματος συνέταξε η «Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών» (European United Left-Mordic Green Left – GUE/NGL), το οποίο σχέδιο εν συνεχεία προσυπέγραψαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου πλην της εθνικιστικής ομάδας «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας» (Europe of Nations and Freedom – ENF). Αλλά και το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (European People’s Party – EPP) επέκρινε σφόδρα την Τουρκία με τον επικεφαλής του, Manfred Weber, να χαρακτηρίζει προσφάτως τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς «πολιτικούς κρατούμενους».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε στο euractiv ότι το εν λόγω ψήφισμα αποτελεί «ράπισμα» στην ηγεσία του Erdogan συμπληρώνοντας ότι «είναι κατά τι αυστηρότερο συγκριτικά με τις δηλώσεις των Donald Tusk και Jean-Claude Juncker». Ο πολιτικός του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε, επίσης, ότι «το ψήφισμα δείχνει ότι όταν υπάρχει εθνική συναίνεση και σοβαρότητα στις τάξεις των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, έχουμε τέτοια θετικά αποτελέσματα».

Τέλος σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν θα πρέπει να πολιτικοποιεί ένα ζήτημα που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να επιλυθεί γρήγορα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα