Το γεύμα Μητσοτάκη με τους 7 κομισάριους της ΕΕ, χωρίς Τσίπρα ή εκλογές στο μενού

Το γεύμα Μητσοτάκη με τους 7 κομισάριους της ΕΕ, χωρίς Τσίπρα ή εκλογές στο μενού
Dimitris Papamitsos

Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές "το όνομα Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καν", ούτε έγινε αναφορά σε πρόωρες εκλογές ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σχέδιο του προέδρου της ΝΔ για μετά το 2018, το οποίο όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Κομισιόν

Σε πολύ καλό κλίμα, μεταδίδουν πηγές της ΝΔ, υποδέχτηκαν οι 7 κομισάριοι της ΕΕ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησαν μαζί του «με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον». Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σχέδιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μετά το 2018 και όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «το όνομα Τσίπρας δεν αναφέρθηκε καν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το καλό και αρκετά ευνοϊκό κλίμα που υπήρχε στο γεύμα εργασίας υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι ενδεικτικό ότι κύκλοι των Βρυξελλών «προεξοφλούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι επόμενος πρωθυπουργός» όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες επισημαίνοντας ότι εκτιμάται δεόντως στο εξωτερικό το ότι «έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου χωρίς να μοιράζει στον κόσμο υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει». Ωστόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν ότι δεν έγινε αναφορά σε πιθανές ημερομηνίες και σενάρια εκλογών.

Σύμφωνα πάντα με γαλάζιες πηγές, όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς θα δημιουργηθούν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, πως θα προχωρήσουν επενδύσεις, η αξιολόγηση στο δημόσιο, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και θα αξιοποιηθούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε κλάδους και τομείς όπως η πρωτογενής παραγωγή. Όπως αναφέρουν στελέχη της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε προς τους επιτρόπους της ΕΕ ότι δεν είναι μεταρρυθμίσεις η υπερφολόγηση και οι απολύσεις και παρουσίασε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας».

Στο γεύμα εργασίας των επιτρόπων της ΕΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν οι Γίρκι Κατάινεν αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνος για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και εργασία, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευσης, Γκέντχερ Όττινγκερ επίτροπος προϋπολογισμού, Χρήστος Στυλιανίδης επίτροπος διαχείρισης κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας, Φιλ Χόγκαν επίτροπος γεωργίας, Κάρλος Μοντένας επίτροπος έρευνας και επιστημών και Γκάμπριελ Μαρίγια επίτροπος ψηφιακών τεχνολογιών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και ότι ήταν πρωτοβουλία του κ.Αβραμόπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ακόμη συνάντηση  με την επίτροπο μεταφορών Βιολέτα Μπαλκ, ενώ συμφώνησαν με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις μετά τη σημερινή τους συνάντηση να συνεχίζουν τη συζήτησή τους με νέο τετ α τετ αύριο.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια σειρά από ευρωπαίους Επιτρόπους το σχέδιό μου για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Μίλησα για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Πατρίδα μας.

Και όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε πρωτίστως για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές και καλύτερες δουλειές, για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για το πως το Δημόσιο θα γίνει πιο αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών.

Και σε αυτό το επίπεδο, το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα