Το “ημερολόγιο” του Μαξίμου για το 2016

Το “ημερολόγιο” του Μαξίμου για το 2016
Christmas carol to the Prime Minister,Alexis Tsipras, in Athens, Dec. 24, 2015 / T , , , 24 , 2015. SOOC

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νέο έτος. Από το ασφαλιστικό, το παράλληλο πρόγραμμα και την απομείωση του χρέους μέχρι την εξωτερική πολιτική και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο

Στη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη στις 10 το πρωί στη Βουλή ο πρωθυπουργός με τους στενούς συνεργάτες του θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ειδικότερα όσον αφορά τα νομοθετήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Η ατζέντα είναι «βαριά» με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να λύσει μια  σειρά από κρίσιμα ζητήματα, αλλά και να διαχειριστεί πολλά σημαντικά θέματα που άφησε πίσω του το 2015.

Η «μητέρα των μαχών» το ασφαλιστικό

Είναι προφανές πως αυτό που απασχολεί περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και οι διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες.

Αμέσως μετά την ενημέρωση που θα παρέχει ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 το απόγευμα και στους πολιτικούς αρχηγούς μετά τις 11 το πρωί στη Βουλή η ελληνική πρόταση θα σταλεί στους θεσμούς.

Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να αναζητήσει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων τη στιγμή που οι πιέσεις από τους δανειστές εντείνονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν απαιτήσεις για νέα μέτρα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζεται ήδη για το στενό «μαρκάρισμα» που θα ασκήσει το ΔΝΤ.

Βασικός στόχος είναι η αποτροπή της μείωσης των συντάξεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά, πως οι κοινωνικές αντιδράσεις θα προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα με την τελική πρόταση να κατατίθεται στη Βουλή, εκτός απροόπτου πριν τέλος Ιανουαρίου.

Βούληση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, αλλά και του υπουργείου Εργασίας είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με κανονικές διαδικασίες και όχι με την μορφή του κατεπείγοντος.

Τα επόμενα βήματα

Με το κλείσιμο του ασφαλιστικού, τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και των κόκκινων δανείων η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση θα μπορεί να περάσει, πλέον στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει τόσο την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος, το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και τις δραστικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στην φορολογία με στόχο το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Στα επόμενα δύσκολα βήματα περιλαμβάνεται το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών, οι τελικές ρυθμίσεις για την αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και η ολοκλήρωση ενός μεγάλου πακέτου ιδιωτικοποιήσεων (3 δισ. ευρώ ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ).

Η άντληση 6,75 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2016 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές πρωτοβουλίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά το δημόσιο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στοχεύει στην ψήφιση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων, καθώς και τη θεσμοθέτηση της «έξυπνης κινητικότητας» προκειμένου να καλυφθούν τα πραγματικά κενά.

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί η αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων και η καθολική και ισότιμη πρόσβαση στη εθνικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες.

Στο μέτωπο της παιδείας ο εθνικός διάλογος που ξεκίνησε αποσκοπεί στις ουσιαστικές μετατροπές των σχολικών προγραμμάτων, στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στις νέες προσλήψεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Αλλαγή στο οικονομικό κλίμα αναμένει η κυβέρνηση από την άρση των capitals controls που σχεδιάζονται το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου.

«Βαρίδι» στις πλάτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι πολλές δανειακές υποχρεώσεις που έχει να εκπληρώσει η χώρα μας. Μόνο μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχει αποπληρώσει προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα πολύ δύσκολα έρχονται τον Ιούλιο, όπου τα δάνεια που πρέπει να εξοφληθούν φτάνουν τα 2,7 δισεκατομμύρια.

Το χρέος

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω προτεραιότητα θα αποτελέσει η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στόχος η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος που θα δώσει δημοσιονομική ανάσα και θα ανοίξει την πόρτα για την έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

Η παρουσία του πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός στις 21-22 Ιανουαρίου αναμένεται να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας σε ανώτατο επίπεδο να βάλει στο τραπέζι όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την «επόμενη ημέρα» του μνημονίου. Πέρα από το ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με ομολόγους του και αξιωματούχους, Ευρωπαίους και μη, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το χρέος και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ενδεχόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όσο και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η εξωτερική πολιτική

Με μια σειρά από ταξίδια σε Ισραήλ, Κύπρο, Ιράν, Σμύρνη ο Αλέξης Τσίπρας θα στοχεύσει στην ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας διεθνώς επιχειρώντας να παίξει ένα κομβικό ρόλο στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Όλα τα ζητήματα αναμένεται να τεθούν στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17-18 Φεβρουαρίου.

Η έντονη κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα για το Κυπριακό, αλλά και το ενεργειακό ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το 2016.

Οι συμμαχίες στην Ευρώπη

Τη διεύρυνση των συμμαχιών στην Ευρώπη με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και των  Πρασίνων θα συνεχίσουν να αναζητούν στην κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες. Πεπεισμένοι πως και με τις εκλογές σε Πορτογαλία και Ισπανία το κλίμα αλλάζει στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού πιστεύουν στην αλλαγή συσχετισμών στην Γηραία Ήπειρο το επόμενο  διάστημα με κεντρικό σύνθημα το «τερματισμό της λιτότητας». Το πρώτο βήμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από μια ενδεχόμενη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, ως παρατηρητή, στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Είναι αυτονόητο που θα ενταθούν οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της Αριστεράς διεθνώς.

Ορόσημο το Συνέδριο

Στο δρόμο προς το συνέδριο βρίσκεται ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα Απριλίου. Η καμπάνια εγγραφής νέων μελών που ετοιμάζεται έχει ως στόχο να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία με στόχο η Κουμουνδούρου να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών.

Στο Συνέδριο θα καθοριστεί και η μακροπρόθεσμη πολιτική στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Σήμερα θα συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα