Το ηθικό πλεονέκτημα διασώθηκε, ο ανασχηματισμός εκκρεμεί

Το ηθικό πλεονέκτημα διασώθηκε, ο ανασχηματισμός εκκρεμεί
Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, από τους :1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο, 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη. ΤΕΤΑΡΤΗ 21/2/2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

"Φυγή προς τα εμπρός" σε σχέση με την "υπόθεση Αντωνοπούλου" επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που αυξάνονται οι πιθανότητες για διορθωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

Το σενάριο ενός μίνι ανασχηματισμού έχει έρθει εκ νέου στο προσκήνιο η παραίτηση-αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, μετά την αποκάλυψη ότι επί δύο έτη λάμβανε επίδομα ενοικίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του από αύριο, καθώς απόψε τελειώνει -με ομιλία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα- το περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, που διεξάγεται στην Τρίπολη.

Η προτεραιότητα να διατηρηθεί το “ηθικό πλεονέκτημα” βάρυνε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρκέστηκε στις αναλυτικές, δημόσιες εξηγήσεις της Ράνιας Αντωνοπούλου, ούτε στην ανακοίνωσή της πως θα επιστρέψει τις 23.000 ευρώ που έλαβε ως επίδομα ενοικίου.

Αντιθέτως, έκανε αποδεκτή την παραίτησή της, αφού το κλίμα που διαμορφώθηκε στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ως απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση την ανάγκη να μην υπάρξει καμία “σκιά” σε βάρος του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ήδη από χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνήσει στην κ. Αντωνοπούλου εκφράζοντάς της τη διαφωνία του με την χρήση της συγκεκριμένης διάταξης.

Φυγή προς τα εμπρός

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα, κλείνοντας τις εργασίες του 10ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Τρίπολη, να μετατρέψει σε “φυγή προς τα εμπρός” την συγκεκριμένη υπόθεση, επιστρέφοντας στη ΝΔ τα “γαλάζια” πυρά.

Άλλωστε, τον τόνο έδωσε χθες, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, συγκρίνοντας την έκβαση της “υπόθεσης Αντωνοπούλου” με τη στάση της ΝΔ έναντι των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, κατέδειξε πως οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ίδιες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως η χρήση της εν λόγω διάταξης του νόμου ήταν λανθασμένη, επισήμανε ότι το επίδομα ενοικίου “κακώς ψηφίστηκε” -ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να την καταργήσει.

“Υπάρχει παραίτηση λόγω ευθιξίας και αποδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού. Για ποιο λόγο δεν παραιτούνται από τα αξιώματά τους οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis, μέχρι να καθαρίσει το όνομά τους και για λόγους ευθιξίας;”, διερωτήθηκε, επιπροσθέτως, ο κ. Τζανακόπουλος, διερωτώμενος πόσες μέρες πρέπει να περάσουν έως ότου αποπεμφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Έρχονται αλλαγές

Η αποχώρηση-αποπομπή της Ράνιας Αντωνοπούλου από την κυβέρνηση αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να πυροδοτήσει αλλαγές, καθώς το χαρτοφυλάκιό της ήταν εξαιρετικά κρίσιμο και δεν μπορεί να μην πληρωθεί η θέση της. Η κ. Αντωνοπούλου διαχειριζόταν μία σειρά προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανεργίας και, προφανώς, κάποιος θα πρέπει να την αντικαταστήσει. Σημειωτέον ότι ακόμη “χηρεύει” και η θέση του υφυπουργού Παιδείας, μετά την αποπομπή του Κώστα Ζουράρι από την κυβέρνηση.

Επιπροσθέτως, καίτοι χθες ο Γιάννης Μουζάλας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με υπερκόπωση, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να παραμείνει στην οικία του έως ότου αναρρώσει. Ωστόσο, πέραν της επιβάρυνσης της υγείας του, όλα δείχνουν ότι τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνομολογήσει και συμφωνήσει πως ο κύκλος του Γιάννη Μουζάλα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και εν γένει στην κυβέρνηση έχει κλείσει.

Όλα τα παραπάνω, όπως και υπαρκτές αδυναμίες σε άλλα “περιφερειακά” υπουργεία -όπως στο υπουργείο Πολιτισμού – έχουν φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τα σενάρια για ανασχηματισμό και όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας το σκέφτεται σοβαρά. Ή, τουλάχιστον, πιο σοβαρά από τις προηγούμενες φορές που η σχετική σεναριολογία έβλεπε το φως της δημοσιότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα