Το Μαξίμου, ο ανασχηματισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Μαξίμου, ο ανασχηματισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιος είναι ο αντίχτυπος του ανασχηματισμού μέσα στο κόμμα, πότε ξεκινάει το briefing, αλλά και τι ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους υπουργούς του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Την επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση με κύριο ζητούμενο το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ο απόηχος, ωστόσο από τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο δεν έχει κοπάσει και το βλέμμα σήμερα είναι στραμμένο στην παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την αποχώρηση του Νίκου Φίλη.

Από το περιβάλλον των «53+», που σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη μετά τον ανασχηματισμό σύσκεψη, δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους από την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το Μαρούσι, καθώς βλέπουν το Μαξίμου να κάνει αρκετά βήματα πίσω απέναντι στην εκκλησία.

Κύκλοι της κίνησης των «53+» μιλώντας στο NEWS 247 δεν έκρυβαν την δυσαρέσκειά τους τόσο για την υπουργοποίηση του Νίκου Πιτσιόρλα και ό,τι σηματοδοτεί αυτό για την νευραλγική θέση που κατέχει στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αλλά και για την απομάκρυνση του Θεόδωρου Δρίτσα από υπουργείο Ναυτιλίας.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» με τίτλο «Ανασχηματισμός με το βλέμμα στις πιέσεις» που αναφέρεται στις επιλογές του πρωθυπουργού σε συγκεκριμένα υπουργεία:

«Από την άποψη αυτή, δεν μπορεί παρά να επισημανθούν οι αλλαγές υπουργών που η εφαρμογή της κυβερνητικής  πολιτικής  στα  υπουργεία τους προκάλεσε  σημαντικές  αντιδράσεις, όπως  στα υπουργεία  Αθλητισμού,  Δικαιοσύνης,  Ενέργειας  και  Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας ή Παιδείας. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων αυτών δέχθηκαν, ιδίως την τελευταία  περίοδο, επιθέσεις  που δεν είναι  δυνατόν να θεωρηθούν άσχετες με τη μετακίνησή τους εκτός υπουργικού συμβουλίου ή σε άλλον πολιτικά ουδέτερα υπουργεία. Γενικότερα, η νέα σύνθεση προδίδει  μια  προσεκτική προσπάθεια να λειανθούν ριζοσπαστικά στοιχεία, που σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι  κρίθηκε πως  αποτελούν  βάρος για  την  κυβέρνηση, που δεν μπορεί να το σηκώσει.  Έτσι, όμως, εκπέμπεται  αρνητικό  σήμα ακριβώς προς τα  κοινωνικά στρώματα εκείνα που η επανασύνδεση μαζί τους θα έπρεπε να αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο αντίκτυπος αυτών των κυβερνητικών αλλαγών δεν αποκλείεται να ανιχνευθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμβαίνει υπουργοί που δέχθηκαν σφοδρές επιθέσεις (όπως για παράδειγμα ο Π. Σκουρλέτης και ο Ν. Φίλης) και τώρα αντικαθίστανται, να έχουν επιβραβευτεί από το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος με  την  εκλογή  τους  στην κεντρική επιτροπή στις  θέσεις».

Σε εγρήγορση το Μαξίμου

Ξεκινά μέσα στην εβδομάδα η ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών με 3ο στην σειρά κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Όλγα Γεροβασίλη τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική ανακοίνωση αναμένεται ακόμα και μέσα στην ημέρα. Στόχος του Μαξίμου είναι το briefing να πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα έτσι ώστε να διαμορφώνονται οι προτεραιότητες και η κυβερνητική ατζέντα, ενώ θεωρούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως και το προηγούμενο διάστημα είχε λειτουργήσει πολύ θετικά σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες της η νέα κυβέρνηση να δείξει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω. Για αυτό, άλλωστε προέτρεψε χθες όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για καλύτερη συλλογική λειτουργία, με συντονισμό και αλληλεγγύη μεταξύ τους. «Άγρυπνοι φρουροί» στο πλευρό του πρωθυπουργού για την σωστή υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με διαφορετικό αντικείμενο ο καθένας, θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αλλά και ο Δημήτρης Λιάκος.

Στον σημερινό «πρωινό καφέ» αναμένεται να καθοριστεί η ατζέντα της εβδομάδας ακόμα και τα επόμενα ταξίδια στο εξωτερικό που έχει στο πρόγραμμά του ο Αλέξης Τσίπρας.  Στην ημερήσια διάταξη μπαίνει από σήμερα και η επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα