Το μήνυμα Κοτζιά, η απάντηση της Άγκυρας και η επιχείρηση ‘εκτόνωσης’ της έντασης

Το μήνυμα Κοτζιά, η απάντηση της Άγκυρας και η επιχείρηση ‘εκτόνωσης’ της έντασης

Η απάντηση της Άγκυρας στο ΥΠΕΞ, οι επαφές Μητσοτάκη με Γιλντιρίμ και Τσαβουσογλου και η προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους

Με εμφανή την προσπάθεια της Άγκυρας να αποκλιμακώσει την ένταση συνεχίστηκαν οι δηλώσεις μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ, σε συνέχεια της έντασης στην περιοχή των Ιμίων, έπειτα από το περιστατικό εμβολισμού ελληνικού πλοίου του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γλιντιρίμ στο πλαίσιο του Munich Security Conference και επανέλαβε όπως αναφέρουν από την “Πειραιώς” τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη υπήρξε αυστηρός, τονίζοντας πως η Τουρκία «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε». Διαμήνυσε μάλιστα πως «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά», σύμφωνα με τα αποσπάσματα της συνέντευξης που παρουσίασε ο ALPHA στο δελτίο ειδήσεων του.

Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά

Σε ό,τι αφορά τα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς είπε για την Τουρκία: «Και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία. Δηλαδή, τα Ίμια είναι ασφαλώς Ελληνικά». Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

Αντιδράσεις Άγκυρας στις δηλώσεις Κοτζιά

Οι δηλώσεις Κοτζιά δεν έμειναν ασχολίαστες από την τουρκική πλευρά, η οποία δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε.  “Παρά τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, η συζήτηση διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα και συζητήθηκαν μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, καθώς και η προσπάθεια λύσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, πρόσθεσε ο κ.Ακσόι στη δήλωσή του.

“Η χώρα μας υποστηρίζει την αποκλιμάκωση της έντασης, όμως δυστυχώς ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υιοθέτησε μια προσέγγιση που δεν είναι ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και είναι μακριά από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση” συμπληρώνει στοχοποιώντας έτσι τον Νίκο Κοτζιά.

Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της» τόνισε απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό», τον οποίο «η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει» όπως επίσης «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης». 

Το χρονικό του επεισοδίου στα Ίμια

Λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το σκάφος του λιμενικού σώματος με 27 άτομα πλήρωμα που βρισκόταν, κατά τη διάρκεια περιπολίας, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, εμβολίστηκε με την πλώρη από την τουρκική ακταιωρό.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Το σκάφος του λιμενικού σώματος υπέστη υλικές ζημιές και μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στα μέλη του πληρώματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.

Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα