Το παλιό και το νέο, στη νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ

Το παλιό και το νέο, στη νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ

Τέσσερις καθηγητές σχολιάζουν τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, που παρουσιάστηκε την Τρίτη, στο Μέγαρο Μουσικής

«Η διαπλοκή και η διαφθορά αποτελούν απεχθή φαινόμενα, και το πρόβλημα δεν είναι η παλαιότητά τους» υποστήριξε ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας, Κύρκος Δοξιάδης, μιλώντας χθες βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ».

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata, σχετικά με το τι θεωρούν σήμερα οι πολίτες ως «παλιό» και τι ως «νέο», και για το πώς αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία το παρελθόν και το μέλλον της, στη σημερινή, μεταβατική αυτή φάση, «Ο εξωραϊσμός του καινούργιου δεν είναι απλά ξένος προς την ιδεολογία της Αριστεράς αλλά αποτελεί στοιχείο της ιδεολογίας του αντιπάλου» παρατήρησε ο κ. Δοξιάδης. «Οι έννοιες του καινούργιου και του παλιού, αν μένουν έωλες και μετέωρες, μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα με τρόπο που το βολεύει πάρα πολύ» συμπλήρωσε.

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι, πως οι βαθιές κοινωνικές πολώσεις που χαρακτήρισαν την πρόσφατη πολιτική περίοδο φθίνουν – και πως η ελληνική κοινωνία αναζητά το καινούργιο, αποφεύγοντας όμως ριζικές ανατροπές, και επιλέγοντας το φόντο ενός σταθερού περιβάλλοντος.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διστακτική απέναντι σε πολιτικές που πρεσβεύουν ριζικές ανατροπές, ενώ αποτυπώνονται τάσεις σύγκλισης σε απόψεις που προηγουμένως ήταν αντιτιθέμενες και συγκρουσιακές. Φαίνεται επίσης να προκρίνει την σταθερότητα – και μέσα από αυτήν το νέο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας, Αντώνης Λιάκος, σχολιάζοντας την εικόνα της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται.

Ο κ. Λιάκος παρατήρησε επίσης, πως οι πολιτικές με βάση το δίπολο, μνημόνιο-αντιμνημόνιο, “χάνουν την οξύτητα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, και τα σημάδια της πόλωσης υποχωρούν”. Σύμφωνα με τον κ. Λιάκο, παρατηρούνται επίσης διαφοροποιήσεις σε κοινωνικές στάσεις που φαίνεται να συνδέονται με τις πολιτικές προσεγγίσεις των ερωτώμενων και έφερε σαν παράδειγμα το εύρημα της έρευνας, ότι το 59% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν επίκαιρη την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ το 91% των ψηφοφόρων της Ν.Δ ξεπερασμένη. Ανέφερε ακόμη, ότι απ’ την έρευνα προκύπτει πως αιτήματα όπως η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων και της πρωινής προσευχής στα σχολεία, είναι αιτήματα ώριμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Κοινωνιολογίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην ίδια έρευνα εντοπίζεται το αίσθημα μιας κρίσης αντιπροσώπευσης και υπάρχει η εντύπωση πως οι δυσφορίες δεν εισακούονται από το πολιτικό σύστημα. «Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την καθολίκευση και την πρόσβαση στην πολιτική γνώμη», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όλοι αποζητούν την σταθερότητα, και αυτό είναι αναπόφευκτη συνέπεια της κρίσης», υποστήριξε αναφερόμενος στα ευρήματα της έρευνας, ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Ελευθερίου. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, στα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφεται πως το 66% των ερωτώμενων θεωρούν επίκαιρες τις έννοιες της «πολυκομματικής κυβέρνησης» και του «δημοψηφίσματος», ενώ τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα θεωρούνται παρωχημένοι θεσμοί.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, Κωνσταντίνος Δουζίνας, και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα