Το περιεχόμενο της νέας πρότασης της Ελλάδας για συμφωνία

Το περιεχόμενο της νέας πρότασης της Ελλάδας για συμφωνία
Σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τα πρώτα στοιχεία από την πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική πλευρά για να φτάσουμε στην επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας λίγο πριν την πληρωμή του ΔΝΤ. Πότε πάρθηκε η απόφαση να σταλεί η πρόταση. "Ανεπαρκή" κρίνει την πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα σχέδιο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο έχει αποσταλεί προς τους θεσμούς ήδη από το βράδυ της Δευτέρας και λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις του Βερολίνου.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γα το φλέγον θέμα του ΦΠΑ η ελληνική πλευρά προτείνει συντελεστές 6%, 11% και 23%.

Δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ δεν αποδέχεται τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γίνονται αποδεκτές, χωρίς όμως να θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα.

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016. Το 0.8% για φέτος θεωρείται ικανό για την εξεύρεση περισσότερων πόρων για να ληφθούν μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας από την οικονομική κρίση.

Μέσα στην πρόταση της ελληνική πλευράς γίνεται αναφορά στο χρέος, με την Αθήνα να ζητά μια ισχυρή δέσμευση και έναν απτό χάρτη για την αναδιάρθρωση του.

Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει τις προτάσεις της και ζητάει να γίνει συζήτηση επί του δικού μας κειμένου, όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικά στελέχη.

Διευκρινίζεται ακόμη πως κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο συζητήσεων που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα με τους θεσμούς για να φτάσουμε σε συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο μεριές.

Υπογραμμίζεται ότι το μειωμένο ΦΠΑ θα ισχύσει για φάρμακα, βιβλία,  εφημερίδες, περιοδικά, εισιτήρια θεάτρων. Το μεσαίο θα ισχύσει για τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία. Και το βασικό θα ισχύσει για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες. Για το ΦΠΑ εκτιμούν ότι αυτοί οι συντελεστές θα αποδώσουν 1 δισ. ευρώ και πιστεύουν ότι το κείμενο που έστειλαν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την τελική απόφαση χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση να σταλεί η πρόταση στους θεσμούς, πάρθηκε χθες το βράδυ στις 11 στο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του μίινι υπουργικού συμβουλίου.

Η πρόταση εστάλη στον επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων Γ. Χουλιαράκη και από εκεί στο Brussels Group και στον Τόμας Βίζε.

Πηγές του Μαξίμου τονίζουν, πως δεν είναι της μορφής “Take it or Leave it”, αλλά ήταν στο πλαίσιο της συμβολής της ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας ουσιαστικά την πρόταση της άλλη πλευράς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συνεδριάζει αυτή την ώρα το προγραμματισμένο BG και εκτιμάται ότι ΔΝΤ και Κομισιόν ετοιμάζουν το δικό τους κείμενο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι δεν είναι δυνατή θεωρητικά μια συμφωνία με την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι θεωρητικά δυνατή αυτή την εβδομάδα ενώ χαρακτήρισε “ανεπαρκή” την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα σε επίπεδο Brussels Group ενώ όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζώνης αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.

Κοντά στο τελικό κείμενο για πρόταση συμφωνίας προς την Ελλάδα οι πιστωτές, αναφέρει άρθρο των Financial Times

Οι επικεφαλής των τριών πιστωτών της Ελλάδας κατά την έκτακτη σύνοδό τους στο Βερολίνο αργά χθες περιόρισαν τις διαφορές τους σχετικά με το τι χρειάζεται να επιτύχει η Αθήνα προκειμένου να έχει πρόσβαση στα 7,2 δισεκ. ευρώ οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται, ανέφερε σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.

Οι επικεφαλής των πιστωτών ανέθεσαν στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα, ως τη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία ευελπιστούν να καταλήξουν έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο.

Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ–, εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

«(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.

Παρόλα ταύτα, οι συνομιλίες οδήγησαν στο πλέον σημαντικό σημείο καμπής εδώ και τρεις μήνες στη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, με τους αξιωματούχους να ευελπιστούν πως έως το τέλος της ημέρας μπορεί να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο που θα σκιαγραφεί αυτό που αναμένεται από την πλευρά της Αθήνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα