Το ‘σταυρόλεξο’ με την κράτηση των Ελλήνων στην Τουρκία

Το ‘σταυρόλεξο’ με την κράτηση των Ελλήνων στην Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ/ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ.ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI eurokinissi

Τι φοβάται και σε τι ελπίζει η κυβέρνηση σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στελεχών του Στρατού στην Τουρκία

Τα νέα δεδομένα στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη θα τεθούν επί τάπητος σήμερα στην συνεδρίαση του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, καθώς μετά τα όσα έγιναν χθες, η Αθήνα αρχίζει να ενώνει τα κομμάτια του παζλ προκειμένου να καταλήξει σε μία ασφαλή πρόβλεψη για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης, που αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών κατά της κράτησής τους στην φυλακή, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα νέα δεδομένα και να χαραχτεί η τακτική διαχείρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Αισιοδοξία

Σε κάθε περίπτωση, παρότι οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην φυλακή της Αδριανούπολης, μετά την απόρριψη της έφεσής τους, από χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία, αφού τα δείγματα που έδωσε η Άγκυρα συντείνουν πως δεν θα υπάρξει μείζων εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε θα επιβεβαιωθούν τα «κατασκοπευτικά και συνωμοσιολογικά σενάρια- όπως τα είχε χαρακτηρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος- περί «ανταλλαγής» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.

Η κυβερνητική αισιοδοξία πως η ένταση θα αποκλιμακωθεί εδράζεται σε συγκεκριμένα νέα δεδομένα που προέκυψαν την χθεσινή ημέρα: πρώτον, το γεγονός ότι η τουρκική Δικαιοσύνη αποδίδει στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε τουρκικό έδαφος είναι μάλλον ελπιδοφόρο, καθώς πρόκειται για «αδίκημα» που επισύρει μία ελάχιστη ποινή με αναστολή και συνεπάγεται την άμεση απέλαση των κατηγορουμένων στην χώρα προέλευσής τους –ήτοι, αυτό ακριβώς που ζητεί η ελληνική πλευρά. Ακόμη σημαντικότερο ήταν η διαβεβαίωση του αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη γείτονα χώρα, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση «συμψηφισμού» μεταξύ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων που η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Σκοτσέζικο ντους

Τούτων δοθέντων, όλα δείχνουν ότι μείζων εμπλοκή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα υπάρξει. Άλλωστε, στη σημερινή, άτυπη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά –ήδη σήμερα, στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Πάνος Καμμένος θα ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για την υπόθεση και θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την άσκηση πρόσθετων πιέσεων προς την Τουρκία. Άλλωστε, η υποψία για «καψόνι» εκ μέρους της τουρκικής πλευράς δεν έχει ακόμη αποκλειστεί: δεν αποκλείεται, μ’ άλλα λόγια, η τουρκική Δικαιοσύνη να καθυστερήσει για έναν ολόκληρο μήνα την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης –που αφορά στην παράνομη είσοδο και όχι στο χθεσινό αίτημα των Ελλήνων στρατιωτικών να μην κρατούνται στη φυλακή. Κάτι τέτοιο προφανώς και θα φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ανεβάσουν τους τόνους της κριτικής τους, ενώ η Τουρκία θα εμφανίζεται να δοκιμάζει την υπομονή της Ελλάδας. Άλλωστε, τα σήματα που στέλνει η Άγκυρα είναι αμφιλεγόμενα: από τη μία, χθες διαβεβαίωσε πως δεν έχει διάθεση «εργαλειοποίησης» της υπόθεσης και αμέσως μετά εξέδωσε NAVTEX με την οποία δέσμευσε και το… Καστελλόριζο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Τούτου δοθέντος, ευλόγως ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας υποστηρίζει πως «αν δεν δει τους Έλληνες στρατιώτες να πατάνε σε ελληνικό έδαφος, δε θα ηρεμήσει…»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα