Το true story του Τσακαλώτου και η προδοσία του ΔΝΤ

Το true story του Τσακαλώτου και η προδοσία του ΔΝΤ
Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2017 draft State Budget, in Athens, on Dec. 10, 2016 / . , 10 , 2016 SOOC

Για διμέτωπο αγώνα με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Μίλησε για "true story", τελείως διαφορετικό από το "success story" Σαμαρά και παραδέχθηκε: "Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ"

 Η παράθεση του “true story” όπως το ονόμασε την οικονομική πολιτική όπως ακολουθείται σήμερα με το «success story» που περιέγραψε νωρίτερα ο αρχηγός της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κορμός της ομιλίας του υπουργού οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από λίγο στην Βουλή στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ο κ. Τσακαλώτος αμφισβήτησε ευθέως το “success story” που περιέγραψε ο αρχηγός της ΝΔ που περιγράφεται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θέλει «μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις επενδύσεις και ανάπτυξη» τονίζοντας ότι το σχήμα αυτό δεν έχει μέριμνα για τους εργαζόμενους, που θα πρέπει όπως είπε να έχουν σε κάθε περίπτωση μερίδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Απάντησε με την ευκαιρία και για την «βιασύνη» που καταλογίστηκε στον Πρωθυπουργό για την ανακοίνωση του κοινωνικού μερίσματος των 617 εκ ευρώ που ανακοινώθηκε επίσημα την Πέμπτη. « Ο κ. Σταϊκούρας θα σας εξηγήσει γιατί δεν μπορούμε να δαπανήσουμε λογιστικά τα χρήματα αυτά το 2017» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη εννοώντας ότι η δαπάνη ενός τέτοιου ποσού θα δημιουργούσε νέα τρύπα στο προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου, ενώ αυτός έχει ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς ..

Αναφερόμενος στην διάχυση της ανάπτυξης σε όλους, τόνισε ότι « Η ανάγκη να έχουν οι εργαζόμενοι μερίδιο στην ανάπτυξη που έρχεται είναι αυτή που μας κάνει να επιμένουμε στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που μας είπε χθες και η κ. Αχτσιόγλου» είπε ο υπουργός οικονομικών για να προσθέσει « Αυτό είναι το true story μας που μας επιβάλλει να κοιτάμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη».

 Προς επίρρωση των λεγόμενων του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε δύο παρεμβάσεις στήριξης των χαμηλών και πολύ χαμηλών εισοδημάτων

Την θεσμοθέτηση από του 2017 το BMI ( σ.σ. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ) για τα άτομα που ζούν κάτω από το εισόδημα της φτώχειας

Την αλλαγή στους άμεσους φόρους που έφερε οφέλη για τα χαμηλά εισοδήματα

Κοινωνική πολιτική από τις «λίστες»

«Το true story κάνει αυτοκριτική σε ότι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει λέγοντας « Δεν είχαμε αντιληφθεί από την αρχή πόσο μεγάλα προβλήματα ήταν τα δύο αυτά τα δύο πεδία»

Τόνισε όμως ότι με το σύστημα του ελέγχου των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 12ετίας ενοποιούνται όλες οι λίστες μεγαλοκαταθετών όπως η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόγιαρνς

« Στο επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν όλα τα ονόματα που βρίσκονται στις λίστες ενώ από το 2011 που είχαμε την λίστα Λαγκάρντ χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ελεγχθεί ένα λογαριασμός « είπε ο κ. Τσακαλώτος

 Το καλύτερο είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα δεν μετρούν για το πρόγραμμα γιατί οι θεσμοί τα θεωρούν μη παραμετρικά, είπε ο κ. Τσακαλώτος ια να προσθέσει με νόημα « Αυτό μας δίνει το δικαίωμα όσα έσοδα έχουμε από αυτά τα μέτρα να μπορούμε να τα διαθέσουμε όπως επιθυμούμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

« Είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να πιάσουμε όλους αυτούς και χτυπούσαμε τα μεσαία εισοδήματα . Το παραδεχόμαστε» είπε ο υπουργός οικονομικών , Τόνισε όμως ότι η παγκοσμιοποίηση που πρεσβεύει η ΝΔ έχει επίδραση σε όλους αλλά κέρδη για τους λίγους « Σε ένα τέτοιο σκηνικό η στροφή σε ένα νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα δεν θα έχει καμία τύχη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις .

Πρωτογενή πλεονάσματα

«Νιώθουμε προδομένοι από την στάση του ΔΝΤ που παραδέχεται μεν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια αλλά παρόλα αυτά μας ζητά νέα μέτρα για το 2019» τόνισε ο υπουργός οικονομικών, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης και μιλώντας για διμέτωπο αγώνα με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους που απαιτούν πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια.

« Το true story πιστεύει ότι έχουμε τις δυνατότητες να έχουμε ανάπτυξη και το 2017 και το 2018 αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε και το 2019 και το 2020» είπε ο υπουργός οικονομικών και επανέλαβε την πρόταση που έκανε και το τελευταίο Eurogroup, σύμφωνα με την οποία ο μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και 1% να διατίθεται σταθερά για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ώστε να μείνει ικανοποιημένη και η Γερμανία, η οποία θεωρεί μείζον πρόβλημα ακριβώς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας .

Μάλιστα κατηγόρησε για υποκρισία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την κριτική που κάνουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφερόμενος σε έκθεση του ΔΝΤ για το 2ο μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο είχαν αναληφθεί από την τότε Κυβέρνηση υποχρεώσεις για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 6% του ΑΕΠ από το 2014 μέχρι και το 2021, το οποίο σταδιακά θα μειώνονταν στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2030 .

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα