Τόσκας για Ρουβίκωνα: Άλλο ακτιβισμός άλλο παράνομες ενέργειες

Τόσκας για Ρουβίκωνα: Άλλο ακτιβισμός άλλο παράνομες ενέργειες
Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης: Διατύπωση γνώμης επί της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (COM (2017) 571 final), σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/399 όσον αφορά τους κανόνες που εφαρμόζονται για την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαος Τόσκας. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ανεπίτρεπτη ενέργεια χαρακτήρισε την επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαβεβαιώνοντας και δημόσια ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών

Τη βούληση της κυβέρνησης να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας “Ρουβίκωνας”, για την επίθεση με μπογιές στο κτίριο της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και για όλες τις ενέργειες στις οποίες παρανομούν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Real FM 97,8, επιβεβαιώνοντας έτσι και δημοσίως το περιεχόμενο της χθεσινής συνομιλίας του με την πρέσβη του Ισραήλ

Ο κ. Τόσκας απάντησε επίσης σε ερωτήσεις για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο Αθηνών, τονίζοντας ότι «εάν πάρουμε με απλή αριθμητική διάφορα περιστατικά, δεν μιλούμε για έξαρση της τρομοκρατίας» και ότι «η χώρα είναι ασφαλέστερη από ποτέ», ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει τη στάση των δικαστών, τους οποίους κάλεσε να δείξουν σύνεση και υπογράμμισε ότι έλεγχοι και κριτική «θα υπάρχουν για όλους και για όλα».

Σε ό,τι αφορά την επίθεση με μπογιές στην ισραηλινή πρεσβεία, ο αναπληρωτής υπουργός καταδίκασε την ενέργεια λέγοντας ότι «ήτανε πράξη ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη» και προσέθεσε πως «φυσικά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

«Είμαστε ξεκάθαροι και κάθετοι σε αυτό το θέμα. Θα λογοδοτήσουν αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις παραβατικές ενέργειες και προσβάλλουν πρεσβείες άλλων χωρών, που ξέρετε από τα αρχαία χρόνια, οι πρέσβεις άλλων χωρών ήταν σεβαστοί και ιερά πρόσωπα», τόνισε ο ίδιος.

Για τον “Ρουβίκωνα” γενικώς, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «περπατάει στα όρια της νομιμότητας» και όπου τα ξεπέρασε, όπως στην παλαιότερη εισβολή στην ισπανική πρεσβεία, υπήρξαν συλλήψεις και καταδίκες. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να μην συγχέουμε τους ακτιβισμούς μέσα στα επιτρεπτά όρια, με τις παράνομες ενέργειες και ανέφερε ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για την αντιμετώπιση της ομάδας.

Σε αναφορά της δήλωσης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ότι ο Ρουβίκωνας «είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και τον έχει για να κάνει βρωμοδουλειές», ο κ. Τόσκας, είπε ότι «πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά» και τόνισε ότι η Αστυνομία είναι αποτελεσματική στην εφαρμογή του νόμου και όχι όπως «αστυνομίες παλιάς εποχής που ενεργούσαν πέρα από το νόμο και κάποιοι ίσως ονειρεύονται».

Για την τελευταία βομβιστική επίθεση στο Εφετείο, όπου οι δράστες πυροβόλησαν με καλάσνικοφ εναντίον του αστυνομικού φρουρού, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εκτιμάται πως πρόκειται για την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών η οποία «θα έχει την κατάληξη που είχαν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες».

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά αυτό το φαινόμενο δημιουργήθηκε μετά τα έντονα γεγονότα του 2008- 2009. «Εμείς προσπαθήσαμε ακριβώς να κρατήσουμε ένα κλίμα τέτοιο που να μην δημιουργήσει νέες ομάδες», είπε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Υπάρχουν αντιπολιτευτικοί κύκλοι που προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτά τα περιστατικά σαν εμφάνιση νέας τρομοκρατίας. Δεν είναι εμφάνιση από ό,τι φαίνεται νέων ομάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέες οι πράξεις τους, από το σύνολο του ελληνικού λαού και βλέπετε πόσο μικρές ομάδες είναι αυτές και ποια η κατάστασή τους».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι δράστες της επίθεσης στο Εφετείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ΓΑΔΑ, πρόλαβαν και έφτασαν στα Εξάρχεια όπου έκαψαν το αυτοκίνητο, αφού πέρασαν πέντε λεπτά, πριν αρχίσει η καταδίωξη τους, ο κ. Τόσκας είπε: «Σε πέντε λεπτά μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και αν έχουμε τέτοια ετοιμότητα να αντιμετωπίζουμε σε πέντε λεπτά όλες τις καταστάσεις τότε θα είχαμε υπερφυσικές δυνατότητες».

Σε ερώτηση, τέλος, πώς σχολιάζει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών που θεωρεί ότι η κυβέρνηση, δημιούργησε κλίμα για αυτή την επίθεση με την πολεμική της και ότι παίζει με τους θεσμούς, ο κ. Τόσκας απάντησε:

«Εγώ πιστεύω ότι οι προστάτες της Δικαιοσύνης και οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα πρέπει να είναι πιο συνετοί και θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι είναι διαφορετικό πράγμα η κριτική και διαφορετικό πράγμα ενέργειες εγκληματικές σαν και αυτή που συνέβη. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση η κριτική να σταματήσει μέσα στα πλαίσια τα συνταγματικά κατοχυρωμένα. Όσο και αν θέλουν κάποιοι να την περιορίσουν ή αν νομίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η κριτική, γιατί τους εμποδίζει στους ελέγχους, οι οποίοι πρέπει να υπάρχουν από όλους και για όλα. Οι έλεγχοι πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει κανένας πολίτης να ξεφεύγει από τους ελέγχους είτε αυτοί είναι οικονομικοί είτε είναι του πόθεν έσχες είτε είναι έλεγχοι για οποιοδήποτε άλλο θέμα προβλέπει ο νόμος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα