Τόσκας στο Ραδιόφωνο 24/7: Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα

Τόσκας στο Ραδιόφωνο 24/7: Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα
@GeorgiaPanagopoulou

Για την υπόθεση Παπαδήμου και τις ευθύνες των αρχών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη βία στα γήπεδα και το "άβατο" των Εξαρχείων μίλησε ο αναπ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Ραδιόφωνο 24/7 και στους Κώστα Αρβανίτη και τον Θοδωρή Παναγιωτίδη

Ο Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, βρέθηκε στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή “Φυλή των Φίλων” με τον Κώστα Αρβανίτη και μίλησε για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, το θέμα Εξάρχεια που “σηκώνει με κάθε ευκαιρία” η αξιωματική αντιπολίτευση και τη βία στα γήπεδα.

Ο κ. Τόσκας κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στον ραδιοφωνικό παραγωγό και δημοσιογράφος, αλλά και τον αστυνομικό συντάκτη του News 24/7, Θοδωρή Παναγιωτίδη που βρισκόταν επίσης στο στούντιο του Ραδιοφώνου.

Αναφορικά με την έρευνα στον Παπαδήμο

“Το θέμα της τρομοκρατίας πρέπει να το δούμε στο σωστό του πλαίσιο” σχολίασε ο κ. Τόσκας, καθώς η συζήτηση ξεκίνησε από την υπόθεση Παπαδήμου. “Αν ήταν τεχνικοί λόγοι ή ανθρώπινο λάθος είναι ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται. Δεν θα ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες” ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός για το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού. “Το θέμα είναι να μειώσουμε την πιθανότητα τέτοιων πράξεων και αυτό γίνεται με τη σύλληψη των υπεύθυνων τέτοιων ενεργειών” πρόσθεσε.

@GeorgiaPanagopoulou

 

Όπως είπε η “πλήρης θωράκιση όλων των ανθρώπων και των στόχων – εγκαταστάσεων, δημόσιων, ιδιωτικών – δεν μπορεί να γίνει, αλλιώς θα πάμε σε μια κατάσταση που θα θυμίζει εμπόλεμη”. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η ασφάλεια του Παπαδήμου ήταν επαρκής, χωρίς να προσπαθεί να ισχυριστεί ότι στην υπόθεση αυτή δεν υπήρξε λάθος. “Οπωσδήποτε κάποιο λάθος έχει γίνει, κάτι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση” είπε.

Για την εσωτερική διαμάχη της αστυνομίας, αναφορικά με το αν ελέγχθηκε το δέμα στη Βουλή, ο κ. Τόσκας είπε: “Όπως φαίνεται έγινε έλεγχος (στη βουλή). Τώρα αυτός γιατί δεν απέδωσε μένει να το δούμε”. 

Τέλος, αναφορικά με το θέμα παραίτησης που σήκωση η αντιπολίτευση μετά την επίθεση τόνισε: “Κάθε μέρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέτουν θέμα παραίτησης. Αυτό είναι θέμα πρωθυπουργού και συνείδησης δικής μου και όχι της ΝΔ που πιπιλάει συνέχεια την καραμέλα”.

Για τα Εξάρχεια…

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα των Εξαρχείων, το οποίο η ΝΔ έχει σηκώσει το τελευταίο διάστημα. “Μιλούν συνέχεια για τα Εξάρχεια, γιατί ξέρουν ότι είναι μια προβληματική περιοχή την οποία αυτοί ανέδειξαν και δημιούργησαν. Τη χρησιμοποιούσαν σχεδιασμένα σαν το χαλί κάτω από το οποίο έκρυβαν τα προβλήματα της Αθήνας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας και συνέχισε: “Αγνοούσαν περιοχές με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τη Δυτική Αττική. Περιοχές όπου δεν μπορούσε καν να μπει αστυνομικός”. Ο αναπ. υπουργός παραδέχτηκε πως ακόμη υπάρχουν ζητήματα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όμως πλέον υπάρχει αστυνόμευση. “Αυτοί όλοι που θέτουν στόχο και προτάσσουν τα Εξάρχεια αγνοούσαν τελείως τη Δυτική Αττική και την εγκληματικότητα. Το πραγματικό άβατο ήταν εκεί” εξήγησε.

Χρησιμοποιούσαν τα Εξάρχεια σαν το χαλί κάτω από το οποίο έκρυβαν τα προβλήματα της Αθήνας

Αναφορικά με την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα της γειτονιάς των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας δήλωσε πως δεν αντιτίθεται στην ύπαρξη μιας πιο… ελευθεριακής γειτονιάς στην Αθήνα. “Μακάρι να υπάρχουν χώροι διαφορετικής σκέψης από τη δική μας, πλην όμως θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένα πλαίσια. Αυτονομία δεν σημαίνει μπάχαλο” είπε παραθέτοντας μια φράση του Κορνήλιου Καστοριάδη. “Δεν μπορεί στο όνομα της αυτονομίας να διαλύονται τα πάντα” πρόσθεσε.

Καμιά συγγένεια δεν υπάρχει μεταξύ της αριστεράς και της αναρχίας

Σε ό, τι αφορά στις κατηγορίες πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογικούς δεσμούς με ανθρώπους των Εξαρχείων τόνισε: “Καμιά συγγένεια δεν υπάρχει μεταξύ της αριστεράς και της αναρχίας. Ήταν πάντα απέναντι από την οργανωμένη αριστερά, που προσβλέπει στην ανάπτυξη των παραγωγικών σχέσεων που θα αναπτύξουν και τον άνθρωπο και τις κοινωνίες. Και ιστορικά να το πάρουμε ήταν έτσι” σχολίασε και πρόσθεσε αντίθετα πως ο νεοφιλελευθερισμός μοιάζει να είναι πιο κοντά στην αναρχική ιδεολογία. Όπως είπε, ο νεοφιλελευθερισμός “στηρίζεται στην ατομικότητα στα θέματα της αγοράς, η αναρχία στην ατομικότητα σε ό, τι αφορά στην αναζήτηση της ατομικής ελευθερίας”.

Εξάλλου, ο υπουργός εκτίμησε πως σε περίοδο κρίσης, η υπερβολική καταστολή δεν βοηθά. “Φαντάζεστε να είχαμε καταστάσεις καταστολής σαν κι αυτές που μας παρείχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;” σχολίασε και ανέφερε πως μέλημά του από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα, ήταν να πάρει δυναμικό “της αστυνομίας από την καταστολή και να το πάω στη δίωξη του κοινού ποινικού εγκλήματος”. “Είδατε πως διαχειρίστηκε το θέμα της Ειδομένης, που εκκενώθηκε με τρόπο δυναμικό, αλλά ηπιότατο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ξέρουν μόνο την καταστολή” πρόσθεσε.

Για τη βία στα γήπεδα…

Με αφορμή τα τραγικά περιστατικά βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο αν. υπουργός επέρριψε ευθύνες στους παράγοντες των ΠΑΕ για ελλιπή μέτρα ασφαλείας και οργάνωσης εντός των γηπέδων. “Ένα 20% των ανθρώπων στα γήπεδα δεν πληρώνουν εισιτήριο, κάθονται όπου να ‘ναι, δεν έχουν αριθμημένες θέσεις, δεν φροντίζουν τις κάμερες ασφαλείας, που είναι δική τους δουλειά και ύστερα τα ρίχνουν στην αστυνομία” σχολίασε και ανέφερε πως η “βία που καταλήγει σε αθλητικούς χώρους, αλλά καλλιεργείται ή γίνεται ανεκτή από τους κύκλους εκείνους που έχουν την ισχύ και τις ευθύνες. Θα πρέπει να υπάρχουν ευθύνες στην ομάδα, αντί να κυνηγάμε τον φανατικό, τον τρελαμένο οπαδό”.

 

Συγκεκριμένα για τα επεισόδια στο Βόλο, μετά τον τελικό κυπέλλου όπου η αστυνομία δέχτηκε επικρίσεις για κωλυσιεργία ο κ. Τόσκας ανέφερε πως “η αστυνομία αυτό που μπορούσε έκανε. Αλλά θα πρέπει να κάνουν αυτοί που πρέπει ότι χρειάζεται. Να οργανώσουν τα γήπεδά τους. Δεν ανήκουν στην αστυνομία και δεν έχει καμία όρεξη να σπαταλά μεγάλες δυνάμεις για τη φύλαξη τους” είπε.

Πυρκαγιές…

Λίγο πριν μπούμε και επίσημα στην καλοκαιρινή σεζόν, το θέμα της φύλαξης των δασικών εκτάσεων απασχόλησε τη συζήτηση του κ. Τόσκα με τους δημοσιογράφους στο Ραδιόφωνο 24/7. Αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία, την μη έγκυρη ανανέωση των συμβάσεων εναερίων μέσων κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η δασοπυρόσβεση να μείνει χωρίς κάλυψη από αέρος. “Τα πυροσβεστικά είναι του ’70, δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτά τα αεροπλάνα” είπε ο κ. Τόσκας που αποκάλυψε πως στο παρελθόν ακινητοποιούσαν σύγχρονα πυροσβεστικά αεροπλάνα, ανταλλακτικά των οποίων χρησιμοποιούσαν σε παλαιότερα αεροσκάφη. “Ενεργοποιήσαμε το ένα και ελπίζουμε άλλο ένα σύγχρονο αεροπλάνο, δυστυχώς ‘καννιβαλισμένο’. Χρησιμοποιούσαν τα παλιά και άφηναν τα καινούρια” είπε.

“Πιστεύω θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και κοιτάζουμε να δούμε στην Αμερική, τι γίνεται με κάποιες κατασκευές που τοποθετούνται πάνω σε ελικόπτερα” είπε ανακοινώνοντας πως όλα τα μέσα θα είναι σε ετοιμότητα από την 12η Ιουνίου, συν ένα επιπλέον αεροσκάφος σε σχέση με την περσινή περίοδο. Θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική δασοπυρόσβεσης, όπως την περασμένη σεζόν, όλα δηλαδή τα εναέρια μέσα μαζικά σε ένα σημείο.

Δεν είναι οι αστυνομικοί αυτοί που τους κακολογούσαν, ότι ένα μεγάλο μέρος ψήφιζε ΧΑ, είναι εργαζόμενοι άνθρωποι

Κλείνοντας ο Νίκος Τόσκας μίλησε για τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. “Έχουν δείξει υποδειγματική πειθαρχία και υπομονή. Δεν είναι οι αστυνομικοί αυτοί που τους κακολογούσαν ότι ένα μεγάλο μέρος ψήφιζε ΧΑ, είναι εργαζόμενοι άνθρωποι” σχολίασε, αναφέροντας πως η δομή των σωμάτων ασφαλείας υπήρξε ένα πολύ άσχημα οργανωμένο σύνολο.

Στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης και απαντώντας σε ερώτηση του κ. Αρβανίτη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως ο λαός γνωρίζει πως αυτή προσπαθεί, ενώ ανέφερε πως οι “μάχες γίνονται και με συμβιβασμούς”.

Δείτε την εκπομπή όπως μεταδόθηκε Live από το στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7

Credit: Γεωργία Παναγοπούλου /  tourettephoto.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα