Τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει για το Σκοπιανό ο Κοτζιάς

Τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει για το Σκοπιανό ο Κοτζιάς
Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς εξερχόμενος από συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ραντεβού με τους προέδρους των κομμάτων για ενημέρωση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το πρώτο τηλεφώνημα στη Γεννηματά, η αρνηση Μητσοτάκη

Για τις εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με πρώτο φυσικά το Σκοπιανό, θα ενημερώσει σύμφωνα με πληροφορίες τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αύριο θα έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ήδη από το υπουργείο Εξωτερικών επικοινώνησαν με τη Χαριλάου Τρικούπη ώστε να καλέσουν τη Φώφη Γεννηματά στα πλαίσια των ραντεβού Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η ημέρα και ώρα του ραντεβού αναμένεται να καθοριστεί από βδομάδα. Ο κ.Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον οποίο είχε ενημερώσει για την πρόθεση του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Ν.Μέρτζου “Το Μακεδονικό”. Δε θα συναντηθεί όμως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, κατόπιν της άρνησης του προέδρου της ΝΔ.

Πηγές ΝΔ: Ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον κ.Κοτζιά την επόμενη εβδομάδα

Πηγές της ΝΔ σε σχέση με την ενημέρωση που ζήτησε να κάνει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Μητσοτάκη αναφέρουν ότι η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει καμία αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό για οποιοδήποτε εθνικό θέμα.

Ως εκ τούτου -προσθέτουν- ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον κ. Κοτζιά την επόμενη εβδομάδα και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει δια αυτής της οδού την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μηνύματα της κυβέρνησης εντός και εκτός συνόρων

Ο κ.Κοτζιάς προχθές το βράδυ μίλησε για το Σκοπιανό κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Μέρτζου, με τίτλο «Το Μακεδονικό», στο Αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείου Εξωτερικών. “Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τι θέλουμε από τη βόρειο γείτονά μας, μία χώρα σταθερή ή μία χώρα που να αποτελεί κομμάτι της δαγκάνας της Τουρκίας στην περιοχή με τρόπο που να αυξάνει την εχθρότητα απέναντι μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή που ιστορικά λέγεται Μακεδονία σήμερα ανήκει σε τέσσερα κράτη με το μεγαλύτερο μέρος να ανήκει στην Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι το γεγονός ότι στα Σκόπια αναζητούν μία ιστορική ταυτότητα με τρόπο στρεβλό, γεννά αλυτρωτισμό και δημιουργεί πρόβλημα.

“Το πρόβλημα του ονόματος συμπυκνώνει τον αλυτρωτισμό στην ιστορία, στην εκπαίδευση, στα σύμβολα, και στον τρόπο που εκλογικεύει την καθημερινότητα της συνείδησής τους”, ανέφερε ο κ.Κοτζιάς και εκτίμησε ότι είναι μεγάλο βήμα πως αυτά τα σύμβολα άρχισαν να περιορίζονται, αναφερόμενος στην μετονομασία του αεροδρομίου από “Μέγας Αλέξανδρος” χάρη στην οποία ταξίδεψε και εκείνος αεροπορικώς πριν μία εβδομάδα στα Σκόπια.

Επισήμανε ότι πολιτική οντότητα με όνομα που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» υφίσταται εδώ και 70 χρόνια με αναγνώριση από πολλά κράτη, όπως και ότι αναγνωρίστηκε η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα από τον ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει ελληνική φωνή επί τρία χρόνια γύρω από το θέμα. Υπογράμμισε τη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε:

“Θέλουμε να τελειώνουμε με τα πυροδοτήματα της ιστορίας που μας κρατούν φυλακισμένους. Εμάς μας συμφέρει μία περιοχή που θα αναπτύσσεται οικονομικά και θα αναπτύσσεται μαζί μας βγαίνοντας από την κρίση. Δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνονται βαλκανικές πολιτικές χωρίς εμάς. Η αδράνεια είναι βαθιά λανθασμένη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.”

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, τονίζοντας: “Δεν πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση.” Διαβεβαίωσε ότι: “Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γιατί μια τέτοια λύση που δε θα αφήνει ουρές στο μέλλον, είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς μας να προχωρήσουν ειρηνικά στο δρόμο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης.”

Διαβεβαίωσε επίσης ότι: “Εχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί ετσι θεωρούμε σωστό. Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα.Για αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος.”

Ο κ.Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στην ΠΓΔΜ λέγοντας: “Ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, για αυτούς όπως ξαναείπα είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας.”

Από τα Τίρανα στη Βιέννη

Ο κ.Κοτζιάς σήμερα στα Τίρανα είχε συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι., η οποια ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Οι συνομιλίες των δύο υπουργών αναμένετο να εστιαστούν στην εξέταση των επόμενων βημάτων στο πλαίσιο του διαλόγου για την επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων.

Οι συνομιλίες για εκκρεμή ζητήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις άνοιξαν με πρωτοβουλία του ‘Ελληνα υπουργού Εξωτερικών σε τακτικές συναντήσεις του με τον κ. Μπουσάτι, αρχής γενομένης τον Νοέμβριο του 2017 στην Κρήτη και στη συνέχεια στα τέλη Ιανουαρίου του 2018 στην Κορυτσά όπου, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν, των δύο υπουργείων Εξωτερικών, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος.

Ο κ. Κοτζιάς, μετά το πέρας της συνάντησης στα Τίρανα, αναχωρησε για τη Βιέννη, όπου αύριο θα έχει την τριμερή συνάντηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα