Τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) eurokinissi

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη, Τσίπρα και Αλ Σίσι μετά την τριμερή σύνοδο στη Λευκωσία

Η «ημερήσια διάταξη» της σημερινής τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία αφορά σε μία βεντάλια θεμάτων, με μόνιμη επιδίωξη της ελληνικής –αλλά και της κυπριακής- πλευράς την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου και ειδικού βάρους της χώρας. Παράλληλα, μέσω του «θεσμού» της τριμερούς, αναβαθμίζεται και η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία, κάτι που, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των εν εξελίξει διεργασιών, έχει ξεχωριστή σημασία εξαιτίας του ειδικού ρόλου της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Δείτε τις δηλώσεις Αναστασιάδη, Τσίπρα και Αλ Σίσι:

Η ατζέντα

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, στην ατζέντα των Αλ Σίσι-Αναστασιάδη-Τσίπρα σήμερα στη Λευκωσία περιλαμβάνονται θέματα ενεργειακού, οικονομικού, αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Η συζήτηση για την χάραξη ΑΟΖ έχει φτάσει σε «ώριμο στάδιο», σύμφωνα με στελέχη που χειρίζονται τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και η αμυντική συνεργασία, που αναβαθμίστηκε προσφάτως έπειτα από την άσκηση «Μέδουσα 2» που διεξήχθη από τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό στρατό. Οι περιφερειακές εξελίξεις αλλά και ο «απρόβλεπτος» ρόλο της Τουρκίας προφανώς και θα απορροφήσουν αρκετό από τον χρόνο των τριών ηγετών, ενώ σε ό,τι αφορά στον οικονομικό τομέα, αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας των τριών χωρών στον τουρισμό και δη στην κρουαζιέρα. Πέραν αυτών σε επίσης «ώριμο στάδιο» φαίνεται πως βρίσκονται και οι συζητήσεις για την επέκταση των δραστηριοτήτων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στη Αίγυπτο, όπως επίσης και η «διαλιμενική» συνεργασία μεταξύ Σουέζ και ελληνικών λιμανιών.

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την προσδοκία τους να αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας μέσω της τριμερούς συνεργασίας, ενώ υψηλόβαθμοι παράγοντες πιστεύουν πως η νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου «αποδεικνύει ότι ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι,  εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα