Τροπολογία ΝΔ για κατάτμηση Β’ Αθηνών και ψήφο ομογενών

Τροπολογία ΝΔ για κατάτμηση Β’ Αθηνών και ψήφο ομογενών
Discussion and vote on the Plenum of the Greek Parliament for the new social security reform bill, in Athens, on May 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Κατατέθηκε στον εκλογικό νόμο που ψηφίζεται στις 20 Ιουλίου. 'Πίεση' στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ταχθεί θετικά και για τα δύο ζητήματα

Το «γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών και την ψήφο των ομογενών από τον τόπο της διαμονής τους ρίχνει η ΝΔ καθώς κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή, με πρώτο υπογράφοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες μόνο ώρες αφού ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει στο μέλλον και τα δύο ζητήματα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ που υπογράφεται από όλους τους βουλευτές προβλέπει ότι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η Β’ Αθηνών, θα σπάσει στα τρία. Ωστόσο, δεν προσδιορίζει τα όρια των τριών νέων περιφερειών και παραπέμπει το ζήτημα στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Υπενθυμίζεται ότι στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών εκλέγεται τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης καθώς και ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Με άλλη ρύθμιση της τροπολογίας της ΝΔ παρέχεται δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στους Έλληνες που ζουν μόνιμα εκτός της χώρας. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στους Έλληνες που υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού. Δίνεται επίσης εκλογικό δικαίωμα στους έλληνες ναυτικούς οι οποίοι την ημερομηνία των εκλογών βρίσκονται σε πλοία ελλιμενισμένα στο εξωτερικό.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή ο Πάνος Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την ψήφο των ομογενών και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Ανέφερε, όμως, ότι αυτό θα γίνει μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής στις 20 Ιουλίου.

Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις που αφορούν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού μπορούν να ισχύσουν άμεσα ακόμη και αν ψηφιστούν με λιγότερες από 200 ψήφους. Αντίθετα απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές η κατάτμηση της περιφέρειας της Β’ Αθηνών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα