Τσίπρας: 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα φέτος

Τσίπρας: 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα φέτος

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 720 εκατομμυρίων ευρώ προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες, 315 εκατομμύρια ευρώ προς συνταξιούχους ως επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας προς τους συνταξιούχους, αλλά και 360 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας στους λογαριασμούς της ΔΕΗ συγκροτούν το φετινό κοινωνικό μέρισμα, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Με αιχμές για τις offshore εταιρείες και την “πολιτική και επιχειρηματική ελίτ” που έριξε το βάρος της κρίσης στην υπόλοιπη κοινωνία, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πού θα κατευθυνθούν φέτος τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ του κοινωνικού μερίσματος.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, “720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας” και ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, ώστε το μέρισμα να διανεμηθεί τον Δεκέμβριο. Επίσης, “315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων”, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας, μάλιστα, πως “η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου”. “Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ”, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά παραδείγματα

Σε ό,τι αφορά στην έκτακτη επιστροφή σε ασθενέστερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ο πρωθυπουργός έδωσε και αναλυτικά παραδείγματα, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση είναι “καλύτερα προετοιμασμένη” και θα διανεμηθούν χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια.

“Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, που έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα:

“Για οικογένειες με δύο παιδιά,

για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,

για εισόδημα 12.000,  ενίσχυση 700 ευρώ και

για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,

για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ

και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά,

για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ

για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ

και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ”.

Για τους συνταξιούχους

Αναφερόμενος στους συνταξιούχους και στην επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας “επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων”, έκανε λόγο για “ένα πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις” και έδωσε αναλυτικά παραδείγματα αυτών των επιστροφών: “Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ. Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ. Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά στα 360 εκατομμύρια ευρώ με τα οποία θα καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για πεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ”.

Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως “η διανομή του κοινωνικού μερίσματος με δικαιοσύνη αποτυπώνει ανάγλυφα τις δικές μας κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες”, προσθέτοντας την φράση “είναι δίκαιο και γίνεται πράξη”. “Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά. Για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους. Για να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Για να είμαστε σε θέση να βγούμε οριστικά απο τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και να ανακτήσουμε τη κυριαρχία μας”, συνέχισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το σχέδιό της.

Υπεραπόδοση

Σημειωτέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στις τηλεοπτικές δηλώσεις του, έκανε λόγο για “εξαιρετικά θετικές επιδόσεις” που παρουσίασε “για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά” η οικονομία, ενώ υπενθύμισε πως “η ανεργία αποκλιμακώνεται”, κάνοντας λόγο για πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων. “Η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις”, υπογράμμισε με έμφαση ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 1,75%, αλλά και πως “αυτό δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο”. Αυτό είναι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, “αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, αποτέλεσμα εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος, αποτέλεσμα αντιμετώπισης διαφθοράς, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της φοροδιαφυγής”.

“Μέρα με τη μέρα αφήνουμε πίσω μας την κρίση”, τόνισε ο κ. Τσίπρας, παραδεχόμενος πως “ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη” και αναφέροντας πως “χαμηλά εισοδήματα και μεσαία τάξη έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική πίεση”. “Η πίεση ήταν μεγάλη όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και εξαιτίας του ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού”, τόνισε με έμφαση και “καρφώνοντας” την ηγεσία της ΝΔ για την εμπλοκή της Μαρέβας Μητσοτάκη στα “Paradise Papers”, επισήμανε με έμφαση πως “offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη, οι συνταξιούχοι, αλλά η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ”.

Το βίντεο με τη δήλωση του πρωθυπουργού:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα