Τσίπρας απέναντι σε Κόντε, πιο κοντά με Μακρόν για το προσφυγικό

Τσίπρας απέναντι σε Κόντε, πιο κοντά με Μακρόν για το προσφυγικό
Άτυπη συνάντηση εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και το άσυλο, την Κυριακή 24 Ιουνίου 2017, στις Βρυξέλλες. Οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και της Ελλάδας. Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Τι είπε ο πρωθυπουργός στη μίνι Σύνοδο για το προσφυγικό. Ζήτησε ευρωπαϊκή λύση και τάχθηκε κατά μονομερών ενεργειών, ενώ διαφώνησε με τα κέντρα κλειστού τύπου στην Αφρική όπως πρότεινε η Ιταλία

Η Ελλαδα υποστήριξε ότι «το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι «πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της».

Επίσης, στη συνάντηση τονίστηκε ότι δευτερογενείς ροές από Ελλάδα δεν υφίστανται, καθότι έχουν μονομερώς κλείσει τα Βόρεια σύνορά μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών σε χώρες προσέλευσης και αντικατάσταση του Frontex από  ισχυρές δυνάμεις  Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε επιφυλάξεις σοβαρές για τις πλατφόρμες disembarkation σε σχέση με συμβατότητα με διεθνές δίκαιο, δηλαδή με τα κέντρα κλειστού τύπου στην Αφρική όπως πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα