Τσίπρας: Δότης αντί για κόφτη. Όχι εκλογές

Τσίπρας: Δότης αντί για κόφτη. Όχι εκλογές
Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Καταλόγισε τον κ. Μητσοτάκη ότι καταντά «γραφικός» με τις συνεχείς αναφορές σε εκλογές και σε αδιέξοδο στη αξιολόγηση. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα εφαρμοσθούν πρόσθετα μέτρα (Vids)

Τέλος στα σενάρια περί εκλογών έβαλε από το βήμα της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα και ότι κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία «ως την τελευταία ημέρα» εφαρμόζοντας τον προϋπολογισμό “ανάπτυξης και αισιοδοξίας” που ψηφίζεται στη Βουλή.

«Θα εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας την εντολή του λαού. Κάλπες θα στηθούν τον Ιούνιο του 2019 για τις ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και το φθινόπωρο του 2019 για τις εθνικές εκλογές» διαβεβαίωσε καταχειροκροτούμενος ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση περί εκλογών. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο ελληνικός λαός θα έχει τότε την ευκαιρία να συγκρίνει δύο περίπου ίσες περιόδους: την «καταστροφική» όπως είπε πενταετία των διακυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά και την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε, μάλιστα, τις νέες αναφορές της ΝΔ σε πρόωρες εκλογές λόγω επικείμενου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προεξοφλήσει αποτυχία και στην α’ αξιολόγηση. «Κύριε Μητσοτάκη κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός. Μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης τι θα ζητάτε; Πάλι εκλογές;» διερωτήθηκε ρητορικά και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι ζητά εκλογές από συνήθεια. Αναφερόμενος δε στην αξιολόγηση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα κλείσει δίχως να νομοθετηθούν νέα μέτρα για μετά το 2019.

Αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, όμως, και στη διανομή της εφάπαξ 13ης σύνταξης που προκάλεσε αρνητικά σχόλια από τη ΝΔ. «Αντί να ενεργοποιείται ο κόφτης, ενεργοποιείται ο δότης» επισήμανε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας τις αποτυχημένες προβλέψεις της ΝΔ και του αντιπολιτευόμενου Τύπου περί ενεργοποίησης του κόφτη εντός του 2016. Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε μάλιστα την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ο οποίος υποστήριξε ότι η διανομή του επιδόματος θα έθετε σε κίνδυνο το πρόγραμμα. «Σας έπιασε μελαγχολία» είπε στη ΝΔ για την εφάπαξ 13η σύνταξη ο κ. Τσίπρας. Ξεκαθάρισε, μάλιστα ότι το επίδομα που χορηγεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης Σαμαρά. «Εμείς δεν μοιράζουμε πλεόνασμα αλλά την υπεραπόδοση εσόδων από την αξιοποίηση των λιστών της φοροδιαφυγής και την απόδοση της φορολογίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «εμείς μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο, δεν κόβουμε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου λίγο πριν από τις εκλογές για να δώσουμε σε αυτούς που θεωρούμε πελάτες μας».

Αναφερόμενος δε στην απόφαση για το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους νησιώτες μας που έδωσαν το παράδειγμα της ανθρωπιάς». Κάλεσε δε και τη τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν διαφωνεί και με αυτό το μέτρο της κυβέρνησης.

Η ΝΔ κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ

Με αφορμή, πάντως, τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακό ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θέτουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκών κεκτημένων. Καταλόγισε, μάλιστα, στην ΝΔ ότι κρύβεται πίσω από τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ. «Θα συνταχθείτε με την προσπάθειά μας για την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη και σημείωσε ότι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είναι «αριστερές ιδεοληψίες» όπως τόνισε η ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, μάλιστα, ότι παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις της ΝΔ η ελληνική οικονομία επέστρεψε στη ανάπτυξη το 2016. «Προς μεγάλη σας απογοήτευση πιάσαμε τους στόχους μας και ελληνική οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης με 1,8% το γ΄ τρίμηνο του 2016. Οι αδήλωτοι πόθοι σας για νέα μέτρα δεν ικανοποιήθηκαν» ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης που επιτυγχάνεται από την αρχή της κρίσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα