Τσίπρας για ΑΟΖ: Παρενοχλούνται παράνομα ευρωπαϊκές εταιρείες

Τσίπρας για ΑΟΖ: Παρενοχλούνται παράνομα ευρωπαϊκές εταιρείες
Greek Prime Minister,Alexis Tsipras, gives press conference after the end of the informal meeting of European Union leaders at the European Council headquarters in Brussels, on February 23, 2018. Sooc

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ NEWS 24/7: Τις "κόκκινες γραμμές" για την πραγματοποίηση της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα έθεσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η δήλωσή του για την κυπριακή ΑΟΖ έρχεται μετά το "ευρωχαστούκι" στην Τουρκία και την εκδήλωση στήριξης από τους Ευρωπαίους σε Ελλάδα και Κύπρο

«Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν το ισχυρότερο δυνατό και από τα πιο επίσημα χείλη. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία και με ηγεσία ΕΕ αλλά και με ηγέτες που μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στα πράγματα».

Αυτό είναι διά στόματος του Ελληνα Πρωθυπουργού το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στη δήλωση αλληλεγγύης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ σε Ελλάδα και την Κύπρο κατά των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι «στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα επανεξετάσουμε αν θα γίνει η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση του NEWS247 σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός απάντησε: «Ναι, συζητήσαμε τις κόκκινες γραμμές. Είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών ΕΕ. Όπως της Κύπρου είναι να πραγματοποιεί έρευνες –και μάλιστα από ευρωπαϊκές εταιρίες, οι οποίες παρενοχλούνται παρανόμως. Κι όπως ο σεβασμός στις Συνθήκες και το Δίκαιο της θάλασσας, που δίνει τη δυνατότητα που πρέπει να έχουν τα πλοία του Λιμενικού Σώματος να περιπολούν ανενόχλητα. Προϋπόθεσεις είναι η καλή γειτονία και η συνεννόηση».

Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε με έμφαση στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσαν τους ηγέτες τόσο στις κατ’ ιδίαν επαφές τους, όσο και στη Σύνοδο για τις εξελίξεις.

«Εθεσα με τον Πρόεδρο της Κύπρου τον κ Αναστασιάδη, το θέμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών  στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, με αφορμή το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου.

«Τόνισα ότι ως ΕΕ πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς προς την Τουρκία. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις ΔΕΝ μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο υπό αυτές τις προυποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τόνισα ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ. Αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την στήριξη που έλαβαν σε αυτό το θέμα όπου και αν απευθύνθηκαν. «Στους ηγέτες της Ιταλίας, Γαλλίας Γερμανίας, στους αξιωματούχους της ΕΕ που συνάντησα, τους ενημέρωσα για το πολύ επικίνδυνο και απαράδεκτο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και όσα έγιναν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε.

«Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης συναντήθηκα επίσης με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια όπου η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Τόνισα τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, πάντα στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων», σημείωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα πρώτη άναψε το φως για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρά τις δυσκολίες, κάλεσα Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα, για να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Πήγα τρεις φορές στην Τουρκία σε λιγότερο από 6 μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν και όρια. Και έφτασε η στιγμή, η ΕΕ να δώσει το μήνυμα ότι θέτει ως προϋπόθεση για την ενίσχυση του διαλόγου και της ευρωτουρκικής ατζέντας που αφορούν τον σεβασμό στο διεθνές Δίκαιο και κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Το επόμενο διάστημα η Αγκυρα θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψην της», είπε.

Ερωτηθείς για την ιταλική εταιρία που έχει αναλάβει τις έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου, ο Α. Τσίπρας είπε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και πως η εταιρία έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες και στα άλλα οικόπεδα.

Σκοπιανό

Οι εξελίξεις στο ονοματολογικό είναι ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στο περιθώριο της Συνόδου.

«Ειδικότερα ως προς το ονοματολογικό, επανέλαβα ότι εμείς επδιώκουμε μόνιμη, σφαιρική και οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με τη γείτονα χώρα. Και αυτό σημαίνει μια λύση erga omnes. Λύση που μπορεί να υλοποιηθεί σταδιακά αναγνωρίζοντας τις πραγματικότητες στη γείτονα χώρα. Αλλά λύση με σαφή δέσμευση για ένα όνομα που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων για εξωτερική και εσωτερική χρήση. Και αυτό απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η λύση για τη γείτονα χώρα υπαρξιακής σημασίας. Εχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν βιαζόμαστε, δεν είμαστε εμείς που πιεζόμαστε. Είναι δική μας η πρωτοβουλία να λύσουμε πρόβλημα που επιβαρύνει εξωτερική πολιτική της χώρας, βλέπετε, υπαρκτούς κινδύνους. Αποτελεί δική μας άποψη ότι πρέπει να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα με μια λύση βιώσιμη, σταθερή, σε στέρεα θεμέλια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Για τα άλλα θέματα

«Συζητήσαμε, λοιπόν, δύο θέματα: τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχεδιασμό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020. Και τα δύο αυτά θέματα τα συνδέει ένα νήμα. Και το νήμα είναι ότι οι απαντήσεις μας ουσιαστικά προσδιορίζουν το ποια Ευρώπη θέλουμε. Πόσο δημοκρατική – και αυτό συνδέεται με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πόσο ισχυρή – και αυτό συνδέεται με τη χρηματοδότηση κοινών πολιτικών στο πλαίσιο του επόμενου, πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός. «Εμείς – όπως έχω ξαναπεί – θέλουμε μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική και ισχυρή».

 Σε σχέση με την λεγόμενη διαδικασία των Spitzenkandidaten, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την εξής διαδικασία: τα κόμματα ορίζουν τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Κομισιόν, όπως έγινε το 2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους τρεις πρώτους. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέγει έναν από αυτούς και ζητά την έγκριση της επιλογής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Σχετικά με τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι «για να υπάρξει η ισχυρή, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη που συνομολογήσαμε πέρσι στη Ρώμη, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι της Ευρώπης. Προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν, όπως υπάρχουν και οι πάγιες δικές μας θέσεις για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στις μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου, την κοινή φορολογική βάση των επιχειρήσεων. Να θεσμοθετήσουμε ευρωπαϊκούς φόρους σε δραστηριότητες που είναι πιο αποτελεσματικοί από τους εθνικούς, χωρίς να φορολογήσουμε επιπλέον τους πολίτες μας».

Παράλληλα, οι ηγέτες συζήτησαν εκτενώς για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, τις σχέσεις με τις χώρες Σαχέλ και την ανάγκη για ενεργό ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Mercosur.

Φορολόγηση μεγάλων εταιριών του διαδικτύου, φόρους χωρίς να αφορούν ευρωπαίους πολίτες, σκέψεις κατατέθηκαν. Η συζήτηση συνεχίζεται. Κρίσιμη συζήτηση. Θέλω να πιστεύω πριν από ευρωπαϊκές εκλογές, παράλληλα με θεσμικές και κοινωνικές αλλαγές στην ΕΕ.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα