Τσίπρας για προσφυγικό: Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη

Τσίπρας για προσφυγικό: Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ AP

Μία ευρωπαϊκή πρόκληση χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μετά τις εργασίες της μίνι συνόδου που δεν κατέληξε σε συναίνεση, ενώ έθεσε με έμφαση το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την Ευρώπη να μην ακολουθήσει τα βήματα του Τραμπ

Σε θετικό κλίμα, αλλά χωρίς συνολική συναίνεση κατέληξε η μίνι Σύνοδος των 16 που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Από την άτυπη Σύνοδο που συγκάλεσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ δεν αναμένονταν αποφάσεις, ούτε καν κοινό ανακοινωθέν. Ωστόσο από τις δηλώσεις των ηγετών φάνηκε ότι έγιναν κάποια βήματα προς μια θετική κατεύθυνση.

Ξεκάθαρος στις θέσεις της Ελλάδας ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, μιας λύσης που δεν αφορά μόνο τις χώρες που αυτήν την στιγμή ζουν το πρόβλημα, αλλά και τις υπόλοιπες», τόνισε. «Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση» , είπε.

«Η Ευρώπη να διαμοιραστεί τις ευθύνες, να δείξει αλληλεγγύη και όχι να ρίξει τα βάρη στις χώρες που δέχονται αυτήν την πίεση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες», παραδέχθηκε, όμως «η πλειοψηφία των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν την συνάντηση επιθυμούν ευρωπαϊκή λύση. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες που συμφωνούν στο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συλλογικά να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες, πολυμερούς χαρακτήρα, για να λυθεί το πρόβλημα», είπε.

Μιλώντας για τις δευτερογενείς ροές, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. «Καμία αντίρρηση να υπάρξει συντονισμένα η προσπάθεια για μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά προέχει για εμάς να μηδενίσουμε τις πρωτογενείς ροές που έρχονται από Τουρκία. Η μείωση των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει δυνατότητα να συμφωνήσει δημιουργικά η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που να θυμίσω ότι δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες στη νόμιμη μετανάστευση. Αντιθέτως, κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε δυνατότητα νόμιμων ροών μέσω διαδικασίας ασύλου», σημείωσε.

«Είναι πολύ σημαντική η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και λειτουργεί, αν και «δύσκολη». «Δουλεύουμε σκληρά για να την εφαρμόσουμε. Δεν θέλω να κάνω σχόλιο για τις εκλογές στην Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσουμε τη συνεργασία», είπε με νόημα.

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι το μεταναστευτικό είναι περίπλοκο ζήτημα και «πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών σε χώρες προσέλευσης και αναβάθμιση του Frontex από ισχυρές δυνάμεις  Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα της επανένωσης των οικογενειών, το οποίο όπως σημείωσε αφορά και την Ελλάδα, και εξέφρασε την άποψη ότι “η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό σε αντίθεση με αρχές και αξίες της, ένα πρόσωπο που δυστυχώς δείχνουν άλλες χώρες αυτή την εποχή”.

Βήματα εν όψει της Συνόδου της 28ης- 29ης Ιουνίου

Γύρω από ένα τραπέζι στον 13ο όροφο του κτιρίου της Κομισιόν, οι ηγέτες υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχείρησαν να βρουν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής αυτήν την εβδομάδα. Γιατί μπορεί να μην κατέληξαν σε τελικές αποφάσεις –δεν αναμενόταν κάτι τέτοιο άλλωστε αφού η Σύνοδος ήταν άτυπη- όμως στην τακτική Σύνοδο της 28ης-29ης Ιουνίου, οι 28 θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις…

Μετά τη Σύνοδο, η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν και διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ βγαίνοντας από την συνάντηση. «Γι’ αυτό μίλησα για τριμερείς και διμερείς συμφωνίες. Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, όπως αυτή την Λιβύη, και με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η ίδια τόνισε ότι η εντολή του Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. «Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο», είπε.

«Υπήρξαν πολλές προτάσεις. Η Ιταλική, αλλά και η γαλλοϊσπανική. Το θέμα είναι να βρούμε ευρωπαϊκή προοπτική που να σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν. «Σήμερα έγιναν κάποιες συναντήσεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις παρά διαφωνίες», όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας. «Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα