Τσίπρας-Γιούνκερ για το προσφυγικό: Ενίσχυση της βοήθειας που δέχεται η Ελλάδα

Τσίπρας-Γιούνκερ για το προσφυγικό: Ενίσχυση της βοήθειας που δέχεται η Ελλάδα

Στην ανάγκη να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνάντηση τους εν όψει της Συνόδου Κορυφής και ενώ κράτη μέλη απειλούν με κλείσιμο συνόρων. Τι συζήτησαν για την επιπλέον υποστήριξη της χώρας μας και για την αξιολόγηση

Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο επαφών εν όψει της Συνόδου Κορυφής και εν μέσω των πιέσεων που δέχεται η Ελλαδα για το προσφυγικό, αλλα και ενώ παραμένει ανοιχτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ.Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.

Στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα