Τσίπρας: Η αναβάθμιση των F-16 πρέπει να γίνει χθες, η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης

Τσίπρας: Η αναβάθμιση των F-16 πρέπει να γίνει χθες, η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Βήμα Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά διαπραγμάτευση με "ταβάνι" το 1,1 δισ. ευρώ

Διαβεβαιώσεις ότι η αναβάθμιση των F-16 δεν θα ξεπεράσει σε κόστος το ποσό των 1,1 δις ευρώ και δεν θα περιλαμβάνει αντισταθμιστικά ωφελήματα έδωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη.

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων F-16 έχει τεθεί εδώ και 8 χρόνια από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αν δεν δράσουμε τώρα μπορούμε να φτάσουμε στην επόμενη πενταετία να χάσει η πολεμική αεροπορία ένα πολύ σημαντικό μέρος της αποτρεπτικής ισχύος της. «Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των αεροσκαφών, τώρα ή καλύτερα χθες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και πως η διατήρηση των ισορροπιών σημαίνει διατήρηση της ειρήνης.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετες δαπάνες ή έκτακτα βάρη αφού η αναβάθμιση θα ενταχθεί στο υπάρχον πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών. Σημείωσε, επίσης, ότι το αμερικανικό Κογκρέσο έθεσε ως ανώτατο ποσό για την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών τα 2 δις ευρώ (ή 2,4 δις δολάρια). «Εδώ στήθηκε η σπέκουλα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία αλλά αίτημα και διαπραγμάτευση για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι το ταβάνι της ελληνικής πλευράς είναι 1,1 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας (δηλαδή 100 εκ. ευρώ το χρόνο) εντός των ήδη προϋπολογισθέντων δαπανών. «Αυτή είναι η αγορά του αιώνα;» διερωτήθηκε σχολιάζοντας δημοσιεύματα αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.

Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε αντισταθμιστικά ωφέληματα στην αναβάθμιση

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα για τη συμφωνία υπενθυμίζοντας ότι αυτά αποτέλεσαν κερκόπορτα της διαπλοκής από τις κυβερνήσεις ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Άφησε, όμως, μια πιθανότητα εξαίρεσης όσον αφορά την ΕΑΒ τα οποία θα είναι κοστολογημένα. «Λέμε όχι σε Α/Ω σε λογισμικό και σε γκρίζες περιοχές για να παίρνουν μίζνες κάποιοι και να κάνουν business» τόνισε.

Αιχμές κατά Μητσοτάκη για «σιγή ιχθύος» και για «συμφέροντα» της ΝΔ που φωτογραφίστηκαν στη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στάση της ΝΔ στο θέμα της αναβάθμισης  «Ορισμένοι άλλοι που αφήνουν διαρροές και σπέρνουν σκόνη δεξιά – αριστερά, μετά κρύβονται. Δεν έρχονται στη Βουλή αλλά καταθέτουν άλλες ερωτήσεις» τόνισε στηλιτεύοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που άσκησε κριτική για το θέμα των f-16 αλλά τελικά κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα της ασφάλειας και όχι για τα αεροσκάφη. Κατήγγειλε, μάλιστα, τις διαρροές της ΝΔ και άφησε αιχμές για τα εσωκομματικά της ΝΔ και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Καταλόγισε, μάλιστα, ανεύθυνη τη στάση της ΝΔ για τον «κουρνιαχτό» που σήκωσε αρχικά στο θέμα και άφησε αιχμές αναφερόμενος σε στελέχη που φωτογραφίζονται με διάφορους που εκπροσωπουν συμφέροντα στη Γερμανία και αλλού. “Εκτιμώ ότι η στάση που επέδειξε για μία ακόμη φορά η ΝΔ ήταν στάση ανεύθυνη. Πρώτα σήκωσε κουρνιαχτό για υπόνοιες περί δήθεν αγοράς του αιώνα, για σκοτεινές διαδρομές και συμφωνίες, στη συνέχεια έριξε σιγή ασυρμάτου και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε καν να αναφέρεται στο θέμα. Θέλω να πιστεύω επειδή κατάλαβε το λάθος και όχι επειδή κάποιοι τράβηξαν το αυτί

Και το λέω αυτό γιατί πέραν των αγαθών προθέσεων όλων μας στα θέματα αυτά λειτουργούν και κυκλοφορούν στους διαδρόμους και κάποιοι που εκπροσωπούν συμφέρονται. Και φωτογραφίζονται δεξιά και αριστερά με εκπροσώπους, κομμάτων σε εκδηλώσεις. Καλά μια φωτογραφία δεν είναι πρόβλημα. Πρόβλημα είναι όταν μεταφέρουν και τις θέσεις τους”, ανέφερε ειδικότερα ο κ.Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε όμως και στον κ. Θεοδωράκη ότι ενημερώνεται μονόπλευρα από «τα μέσα της Διαπλοκής και των fake news». «Πρέπει να ενημερώνεστε και από αλλού» τόνισε ο πρωθυπουργός στον κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε: «πρέπει να μείνουμε στα facts και όχι στα fake news περί δήθεν αγοράς του αιώνα».

Απτά τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ – Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, επίσης τα απτά αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν τα αναγνώρισε. «Ακούσαμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει Δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους και να δεσμεύεται σε ιδιωτικές συζητήσεις για την στενή παρακολούθηση του θέματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε δημόσια ότι η Ελληνική Οικονομία στέκεται στα πόδια της, βγήκε από την κρίση και ενθάρρυνε, μάλιστα, τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε, όμως, και τη δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο και ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα. 

Θεοδωράκης: Ήσασταν γαλαντόμος στις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των αεροσκαφών αλλά υποστήριξε ότι η χώρα θα έπρεπε να πάρει περισσότερα ανταλλάγματα. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «το χαρτί της Σούδας». «Πρέπει να κάνουμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας» είπε και χαρακτήρισε, μάλιστα, «γαλαντόμο» τον πρωθυπουργό. «Δείξατε περίεργη δεκτικότητα σε όσα ζήτησε η άλλη πλευρά» τόνισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ζήτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για την αναβάθμιση των αεροσκαφών και που θα βρεθούν και μίλησε για «πρόγραμμα Μαμούθ».

Ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε, όμως, και επίθεση στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο κατηγορώντας τον ότι λέει «διαρκώς ψέματα». «Δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη» σημείωσε.

Επίθεση κατά Σημίτη για τις μίζες στα εξοπλιστικά και προαναγγελία για νέες έρευνες

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε, όμως, και σκληρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα επί των ημερών του. «Όλοι γνωρίζουμε σε αυτό τον τόπο ότι όταν κάποιοι μας έβαζαν με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ κάποιοι στην Ευρώπη έκαναν τα στραβά μάτια ακριβώς γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον Σταύρο Θεοδωράκη. «Επειδή γνώριζαν ότι δεν είχαμε τα χρήματα για να πληρώσουμε μας έδιναν δάνεια από τις τράπεζές τους για να ξεπληρώσουμε τα εξοπλιστικά και τις αγορές του αιώνα και τις μίζες» είπε.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, και η έμμεση αλλά σαφής αναφορά του κ. Τσίπρα ότι θα διερευνηθούν και άλλα σκάνδαλα της εποχής Σημίτη από τη Βουλή. «Πολλά από αυτά έρχονται στη Βουλή και θα έρθουν και άλλα» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι τις εποχές της διαπλοκής, της διαφθοράς και της μίζας πρέπει να τις αφήσουμε πίσω.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να είναι με τη «σωστή όχθη του Ποταμιού» στο θέμα της διαπλοκής. Χαιρέτισε, πάντως, τη «μετατόπιση» του κ. Θεοδωράκη ο οποίος αρχικά μίλησε για πρόγραμμα-μαμούθ αλλά τελικά χαμήλωσε τους τόνους για το θέμα.

Όλοι γνώριζαν ποιος είμαι όταν πήγα στις ΗΠΑ και ότι είχα πάει και στην Κούβα

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ πήγε ως Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ως αρχηγός παράταξης. Σημείωσε, όμως, ότι όλοι γνώριζαν ποιος είναι όταν πήγε στις ΗΠΑ. «Είμαι αυτός που πριν από ένα χρόνο βρέθηκα και στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Φιντέλ Κάστρο. Δεν το ξέχασαν αυτοί που με προσκάλεσαν, δεν έπαθαν αμνησία» είπε καταχειροκροτούμενος. «Βρέθηκα στις ΗΠΑ ως Έλληνας πρωθυπουργός και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας» συμπλήρωσε.

Τα συγκροτήματα των fake news δεν έχουν τι να πουν και ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε, όμως, και τα «συγκροτήματα των fake news» για τη στάση τους στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 λέγοντας ότι το 2014 στήριζαν τις κυβερνήσεις που επέβαλαν «την πιο άθλια αντικοινωνική πολιτική χαρακτηρίζοντας την φιλολαϊκή και έκαναν την νύχτα-μέρα». «Σήμερα όταν δεν έχουν τι να πουν γιατί τους αποστομώνουν οι εξελίξεις ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα στα νοσοκομεία. Αυτά είναι τα fake news» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα