Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, φεύγει από τα μνημόνια

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, φεύγει από τα μνημόνια
Ο Πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αναφορές του κατά της επιστροφής καταθέσεων και εναντίον του οκταώρου

Την ικανοποίησή του για την “οριστική και αμετάκλητη” έξοδο της Ελλάδας από το οικονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο εξέφρασε από τη Βουλη ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση με κυβέρνησεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εξέρχεται από το μνημόνιο επι ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μεγάλης περιπέτειας και κρίσης, βγαίνει επιτέλους» από την κρίση είπε ο πρωθυπουργός. «Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν για τον τόπο» ειπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι «οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη».Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί με βάση την εικόνα της οικονομίας στα τέλη του 2014. «Αυτό που αποτελεί για μας πάτωμα, η προληπτική γραμμή, για σας ήταν ταβάνι και άπιαστός στόχος» τόνισε στα έδρανα της ΝΔ σχολιάζοντας το στόχο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για πιστοληπτική γραμμή. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στο τέλος του 2014 η απώλεια του ΑΕΠ έφτανε το 25%, η ανεργία στο 27% και τα μέτρα στα 65 δις ευρώ.

«Βαδίζουμε με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια, την αυστηρή επιτροπεία και φοβερή κρίση» ανέφερε και σημείωσε ότι έχουν μείνει τα τελευταία μέτρα για την έξοδο. «Οι καταστροφολογούντες απογοητεύτηκαν και θα απογοητευτούν ξανά τις επόμενες εβδομάδες από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων» όσον αφορά το χρέος και το καθεστώς εποπτείας μετά το μνημόνιο, επισήμανε ο κ. Τσίπρας. Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του για καθοριστική εξέλιξη στη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους «για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα». Επίσης, τόνισε ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, «δεν συνιστά σε καμία περίπτωση την παράταση του μνημονίου κάτι για το οποίο προσεύχονται ορισμένοι».

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στους καταθέτες να επαναφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα όταν θα εκλεγεί η ΝΔ και «θα έχει επιστρέψει η σταθερότητα». «Η σταθερότητα για σας είναι να μείνει στην εξουσία η παρέα των offshore και των σκανδάλων που χρεοκόπησε τη χώρα» τόνισε αυστηρά στη ΝΔ. «Εσείς καταστρέψατε την χώρα και φέρατε τα μνημόνια, εμείς βγάζουμε την χώρα από αυτά» διεμήνυσε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα Μνημόνια και η Ιστορία θα σας καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα και εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος» συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα απευθυνόμενη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας άσκησε παράλληλα οξύτατη κριτική στην αντιπολίτευση για καταστροφολογία και προπαγάνδα. «Έχετε πειστεί και οι ίδιοι από την προπαγάνδα σας» είπε και επικαλέστηκε τις αναφορές του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην «καθαρή έξοδο» αλλά και στην πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε εντωμεταξύ το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή περίοδο. «Περνάμε από το μοντέλο της ακραίας εκμετάλλευσης και της μείωσης του εργασιακού κόστους σε ένα μοντέλο που επενδύει στην ποιότητα» είπε. Τόνισε ότι το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει δέσμευση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας ώστε να μειωθεί στο 5% στο βάθος τριετίας. Προανήγγειλε, μάλιστα επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και σε αύξηση του κατώτατου μισθού και «σταδιακή αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών». Κατήγγειλε στη ΝΔ ότι λοιδορεί το αναπτυξιακό σχέδιο λόγω των «νεοφιλελεύθερων» αντιλήψεών της.

Θύμισε μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το οκτάωρο και «ιδεοληψία» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μίλησε για «πλεονάζων» ιατρικό προσωπικό. «Υπόσχεστε επαναφορά του 1 προς 5 για τις προσλήψεις σε Παιδεία και Υγεία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Κάλεσε δε τον πρόεδρο της ΝΔ απαντήσει εάν συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το λοκ-αούτ και τις ομαδικές απολύσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “στρατηγική ήττα” για τη ΝΔ την έξοδο από το μηνημόνιο. “Σήμερα στην Ελλάδα ξημερώνει μια νέα αυγή. Και όσο ξημερώνει, τόσο πιο σαφείς θα γίνονται οι διαχωριστικές μας γραμμές. Γι’αυτό αποσυντονίζεστε, φοβάστε τον Σεπτέμβρη του 2018, γιατί καταλαβαίνετε ότι η παρένθεση όχι μόνο δεν κλείνει αλλά θα μείνει ανοιχτή” ανέφερε και τόνισε:  ” Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, φεύγει από τα μνημόνια”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα