Τσίπρας: Η επόμενη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ να γίνει στη Θεσσαλονίκη

Τσίπρας: Η επόμενη τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ να γίνει στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου στο Ισραήλ. Εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ η απόκτηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν από την Ελληνική Energean Oil (Vid)

Να γίνει στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν και εξέτασαν την πορεία της διμερούς συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει πολύ στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας (σ.σ. μια κοινότητα που δέχθηκε μεγάλο "χτύπημα" κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς 50.000 μέλη της χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και θεωρείται "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων".

Συμφωνία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν

Εν τω μεταξύ, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ η απόκτηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν από την Energean Oil, που αποτελεί πλέον την πρώτη ελληνική παρουσία στις μεγάλες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογοναθράκων της ΝΑ Μεσογείου.

Η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο της τάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Με αφορμή την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής:

"Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτήν την εξέλιξη και προχωρούμε άμεσα στην ολοκλήρωση του deal καθώς και στην εκπόνηση και υποβολή προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος, με στόχο να υπάρξει παραγωγή φυσικού αερίου από τα δύο κοιτάσματα εντός του 2020. Παράλληλα, η Energean προχωρεί σε διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές του αερίου που θα παραχθεί από τα κοιτάσματα και είναι έτοιμη να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και υπηρεσίες προς όφελος του ανταγωνισμού και των καταναλωτών της ισραηλινής αγοράς.»

Πρόκειται για το τρίτο Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος που προχωρεί αυτήν την περίοδο η εταιρεία, παράλληλα με τα σχέδια για τα διαπιστωμένα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα Έψιλον, στο Βόρειο Αιγαίο, και Δυτικού Κατακόλου, στη Δυτική Ελλάδα, συνολικής αποληψιμότητας 25 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.

Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στο Μαυροβούνιο και στο Ισραήλ για την επόμενη 5ετία".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτογραφίες: Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στον Πανάγιο Τάφο

Τον Πανάγιο Τάφο θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας

'Πυρετός' για το Κυπριακό

ADVERTISING

SHARE: