Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση είναι πολύ κοντά

Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση είναι πολύ κοντά
Greek Prime Minister Alexis Tsipras speaks during a meeting with Chinese Premier Li Keqiang at the Great Hall of the People in Beijing SaturdayMay 13, 2017. (Thomas Peter/Pool Photo via AP) AP

Συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, είχε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας βρίσκονται σε γερά θεμέλια. Τι έγραψε στο προσωπικό του twitter, τι ανέφερε για τον Πειραιά

Σημαντικές επαφές έχει στην Κίνα ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική έξοδο από την κρίση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ενώ συμπλήρωσε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο έγιναν σοβαρά βήματα στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας. Όπως υπογράμμισε οι σχέσεις αυτές έχουν γερά θεμέλια που είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών.

Για την Ελλάδα επισήμανε ότι διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στο Belt and Road Forum for International Cooperation και είναι στρατηγικός εταίρος της Κίνας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Γιώργος Τσίπρας.

Αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα, αναφέρει ο πρωθυπουργός στο twitter.

Η συνεργασία Ελλάδας- Κίνας είναι πολύ σημαντική, καθώς η χώρα μας βγαίνει από την κρίση, και η αναβάθμιση της συνεργασίας αφορά τόσο σε αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και σε αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, τονίζει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογο του Λι Κετσιάνγκ.

«Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Li Keqiang. Η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας είναι πολύ σημαντική καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Η αναβάθμιση της αφορά τόσο σε αύξηση των Κινεζικών Επενδύσεων στην Ελλάδα όσο και σε αύξηση των εξαγωγών Ελληνικών προϊόντων στην Κίνα», αναφέρει στο twitter ο κ. Τσίπρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα.

Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός στον διεθνή στίβο και η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πλέον έμπιστους εταίρους της Κίνας, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος ενώ διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στα τρέχοντα θέματα.

Ο Πειραιάς στο επίκεντρο

Για τον Πειραιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “ο Δήμος Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο, στην ανάδειξη του λιμανιού ως ένα από τα μεγαλύτερα, ισχυρότερα, σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου”. Κατά την ομιλία του,  στο 2ο Forum Κινέζικων – Ελληνικών Πόλεων, που διεξάγεται στο Πεκίνο της Κίνας.

Παρουσία του Δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι έχει τεράστια σημασία να αναδειχθεί ο ρόλος της πόλης του Πειραιά που φιλοξενεί το πιο ουσιαστικό έργο της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πόλη του Πειραιά, τόνισε:

“Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε μια πόλη, που φιλοξενεί το κεφάλι του Δράκου, όπως συνηθίζουμε να λέμε, δηλαδή το πιο ουσιαστικό και συμβολικό έργο της Ελληνοκινεζικής συνεργασίας της εποχής μας: Θα αναφερθώ στον Πειραιά και στο λιμάνι του.

Πριν από λίγο με τον Πρόεδρο Σι, συμφωνήσαμε ότι το επόμενο διάστημα θα εργαστούμε από κοινού, ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου. Πιστεύω λοιπόν ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά.

Τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικός κόμβος του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι ένας από τους πλέον κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύω ότι ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο”. 

Ξεχωριστής σημασίας βέβαια η συμφωνία συνεργασίας Forthnet και ΖΤΕ ύψους 500εκατ. ευρώ, για την οποία ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Forthnet Πάνος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για μια επένδυση που φέρνει τις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

Φωτό: Thomas Peter/Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα