Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν για 2 ώρες. Πιέσεις για να υπάρξει άμεσα συμφωνία

Τσίπρας και Γιούνκερ συζήτησαν για 2 ώρες. Πιέσεις για να υπάρξει άμεσα συμφωνία
ANDREA BONETTI

Νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις. Οι δηλώσεις μετά το κρίσιμο ραντεβού και τα επόμενα βήματα μέχρι τη συμφωνία

Σε καλό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το μεσημέρι της Τετάρτης η οποία διήρκεσε περισσότερο από δυόμισι ώρες.

"Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που απομένουν", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας που θα διασφαλίσει την ανάκαμψη της Ελλάδας με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε ότι ήταν μια "σημαντική, εποικοδομητική και φιλική συζήτηση".

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψαν τις συνομιλίες ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως μια "τελευταία προσπάθεια" για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το χρέος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε:

"Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία".

Η τριμερής της Τετάρτης

Ο κ. Τσίπρας, συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και για άλλη μια φορά, επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να.... συνεχίσουν να συζητάνε για να φτάσουν σε συμφωνία. Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν εποικοδομητική.

Η λεπτό προς λεπτό κάλυψη της Συνόδου Κορυφής από το NEWS 247

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία γεφύρωσης των διαφορών ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

"Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική, που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας"

Όλες οι πλευρές προσπαθούν να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι τις 18 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εφικτό να έχουμε συμφωνήσει μέχρι τότε, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα και η πρόταση της Ελλάδας δεν είναι ικανοποιητική.

Η είδηση της ημέρας πάντως, δεν ήταν η συνάντηση των τριών ηγετών (παρά την κρισιμότητά της), αλλά το αίτημα που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, σχετικά με παράταση του προγράμματος για 9 μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Μπορεί πάντως να μην υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία.

Υπό την πίεση της έλλειψης χρόνου και χρήματος, αργά ή γρήγορα και η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θα έχουν να διαλέξουν, ανάμεσα στον έντιμο συμβιβασμό ή τη ρήξη. Το ζήτημα είναι ακόμα και αν τελικά φτάσουμε σε συμφωνία, ποιο θα είναι το ύψος του λογαριασμού και ποιες κοινωνικές τάξεις θα κληθούν να τον πληρώσουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Σύνοδος Κορυφής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας στους δανειστές: Δώστε μας τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Γερμανία: Ευπρόσδεκτες οι διμερείς επαφές για τη διευθέτηση της κρίσηςΜέρκελ: Η Ελλάδα θα συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς

Αισιοδοξία για συμφωνία από το Μέγαρο Μαξίμου. Το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα

ADVERTISING

SHARE: