Τσίπρας – Καμμένος: Η κυβέρνηση συνεχίζει, οι διαφορές παραμένουν

Τσίπρας – Καμμένος: Η κυβέρνηση συνεχίζει, οι διαφορές παραμένουν
Συνάντηση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου Sooc

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος πέρασαν άλλον έναν κάβο μετά την χθεσινή συνάντησή τους, επιβεβαιώνοντας την σταθερότητα της κυβέρνησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι διαφορές μεταξύ τους έχουν πάψει να υπάρχουν

Για το καλό κλίμα, την αλληλοκατανόηση, την αμοιβαία συνεννόηση, αλλά και την διάθεση να βρίσκεται λύση σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στην κυβερνητική συνεργασία διαβεβαίωναν χθες, μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου και πηγές της κυβέρνησης, αλλά και συνομιλητές του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε, και ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φρόντισε να καταστήσει σαφές πως δεν τίθεται ούτε θέμα δεδηλωμένης, ούτε ζήτημα κυβερνητικής συνοχής. Με τον τρόπο αυτό, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες πέρασαν άλλον έναν κάβο σε μία κυβερνητική συνεργασία που ως τώρα έχει αποδειχθεί μεν αρραγής, αλλά χωρίς να κρύβονται σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων.

Υποχωρήσεις και συμβιβασμοί

Σε κάθε περίπτωση, οψέποτε προκύπτουν δυσκολίες στη κυβερνητική συνεργασία, βρίσκονται λύσεις με δύο τρόπους: είτε υποχωρεί ένας από τους δύο είτε τα δύο κόμματα υιοθετούν διαφορετική στάση στη Βουλή, ώστε να μην παραβιάσει κανείς εκ των εταίρων το αξιακό του πλαίσιο. Για παράδειγμα, όταν ο Γιάννης Μουζάλας είχε αποκαλέσει την πΓΔΜ “Μακεδονία”, ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει στον Πάνο Καμμένο ότι δε θα τον “θυσίαζε” και αναγκάστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να υποχωρήσει, παίρνοντας πίσω όσα είχε πει περί παραίτησης Μουζάλα. Στον αντίποδα, είχε γίνει το ακριβώς αντίθετο όταν ο Νίκος Φίλης είχε προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών, καθώς τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγκαστεί να “θυσιάσει” τον υπουργό Παιδείας λόγω των “κόκκινων γραμμών” Καμμένου-Ιερώνυμου. Παράλληλα, σε όλα τα θέματα που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα και τη λεγόμενη “προοδευτική ατζέντα”, όπως η ταυτότητα φύλου, το τέμενος στο Βοτανικό, το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια κ.α., οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχουν αρνηθεί να παράσχουν ψήφο, αλλά και ο αριστερός πυρήνας της κυβέρνησης δεν έχει κάνει πίσω.

Με ορόσημο την έξοδο

Βεβαίως, οι ως τώρα διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όπως επίσης και οι διαφορετικές απόψεις που παρουσιάζονται αυτό τον καιρό ως προς το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, της αντιμετώπισης του Ιβάν Σαββίδη και της διαχείρισης της υπόθεσης με τους Έλληνες που κρατούνται στην Τουρκία προφανώς και έχουν δημιουργήσει ρήγματα, ενώ έχουν φέρει στην επιφάνεια με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση τις διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Μπορεί, δηλαδή, η πρόθεση των δύο συγκυβερνώντων αρχηγών να είναι να παραμείνει η κυβέρνηση σταθερή για όση θητεία της απομένει βάσει Συντάγματος, όμως την ίδια στιγμή στο εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων πληθαίνουν οι διαπιστώσεις ότι ο πολιτικός “αρραβώνας” του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν μπορεί να εξελιχθεί σε γάμο.

Άλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι και ο Πάνος Καμμένος, στις δηλώσεις του χθες, όταν εξήλθε του πρωθυπουργικού γραφείου, έθεσε συγκεκριμένο… χρονικό ορόσημο: Καίτοι διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων “θα συνεχιστεί μέχρι τέλους”, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση συγκροτήθηκε με δύο στόχους: την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και την κάθαρση. Και, ως γνωστόν, η έξοδος από τα Μνημόνια έχει προγραμματιστεί για την 20η Αυγούστου και όχι για το φθινόπωρο του 2019…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα