Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα

Τσίπρας: Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα
ΒΟΥΛΗ-OMΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018.(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2018 τον τελευταίο του Μνημονίου και διεμήνυσε ότι ο λαός δεν θα ξεχάσει αυτούς που τον έβαλαν σε περιπέτεια. Κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να σπάσει τη σιωπή του για τις offshore. Αυστηρό μήνυμα σε δικαστικούς

Διαβεβαίωση στους πολίτες ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την επόμενη μέρα για τη χώρα που σηματοδοτεί η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και ταυτόχρονα άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αμφισβήτησε αυτήν την προοπτική.

«Έχουμε επιλέξει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας, τους θέλουμε όλους εδώ και αυτούς που εφυγαν στο εξωτερικό για να χτίσουμε μαζί την επόμενη μέρα. Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης και της προκοπής» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του επί το Προϋπολογισμού του 2018 και διεμήνυσε στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει να ξημερώσει αυτή η μέρα. «Αυτή η μέρα θα ξημερώσει σύντομα σε αυτόν τον τόπο»ξεκαθάρισε. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2018 τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμο και υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί με το παραπάνω ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές ως προϋπόθεση εξόδου από το Μνημόνιο, δηλαδή να πέσει το δεκαετές ομόλογο στο 4,5%.

«Η Ελλάδα διαμορφώνει το έδαφος για να ανακτήσει την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία για το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε, ταυτόχρονα, στον κ. Μητσοτάκη που επικαλέστηκε το παράδειγμα της Πορτογαλίας ότι σε αντίστοιχη περίοδο το αντίστοιχο επιτόκιο ήταν 5% έναντι 3,7% που έχει επιτύχει σήμερα η Ελλάδα. 

«Το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης στον τόπο μετά από επτά χρόνια ύφεσης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και παρέθεσε στοιχεία και δείκτες που επιβεβαιώνουν τη βελτίωση της οικονομίας. Ανέφερε, δηλαδή ότι οι εξαγωγές στο πρώτο εννιάμηνο αυξήθηκαν κατά 7,6% και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 69% στο πρώτο εννιάμηνο του 2017. «Για πρώτη φορά μετά την κρίση ανακάμπτουν σε όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα και το λιανικό εμπόριο» είπε. Επικαλέστηκε, όμως, και τα ποσοστά της ανεργίας που από 27% επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μειώθηκαν στο 20% ενώ δημιουργήθηκαν και 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορά στην «γκάφα» με την υποτιθέμενη ρήση Αϊνστάιν

Ο πρωθυπουργός σχολίασε, όμως, και την «γκάφα» των λογογράφων του κ. Μητσοτάκη που έβαλαν στο κείμενο της ομιλίας του υποτιθέμενη ρήση του Αϊνστάιν την οποία, όμως, δεν είπε ποτέ ο κορυφαίος φυσικός επιστήμονας. «Αυτό δεν το έχει πει ποτέ ο Αϊνστάιν, είναι από τα γνωστά ψεύτικα αποφθέγματα που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Καλό είναι να διαβάζουν οι συνεργάτες σας τα ελληνικά hoaxes γιατί σας αποδίδουν αποφθέγματα που δεν ειπώθηκαν ποτέ» είπε στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε δηκτικά : «εσείς βέβαια είστε άριστος κ. Μητσοτάκη και ό,τι λέτε είναι αυθεντικό». «Δεν διαβάζετε τα επίσημα στοιχεία της οικονομίας αλλά ψεύτικα αποφθέγματα και σκίτσα του Αρκά» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. Κάλεσε, μάλιστα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει εάν σχεδιάζει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την απομάκρυνση των συμβασιούχων. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι σκληρότερος από την τρόικα και τροϊκανότερος από τους τροϊκανούς» είπε καταγγέλλοντας τη στάση του κ. Μητσοτάκη υπέρ της απομάκρυνσης όλων των συμβασιούχων.

Κριτική σε Μητσοτάκη για offshore και αυστηρό μήνυμα σε δικαστικούς για το Πόθεν Έσχες

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις offshore και στους φορολογικούς παραδείσους. «Δεν λέτε κουβέντα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να σπάσει τη σιωπή του και να πάρει θέση για το θέμα των offshore αλλά και για τα Πόθεν Έσχες.

«Σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου ποια είναι η θέση σας για το Πόθεν Έσχες;» ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός και έστειλε αυστηρό μήνυμα στο ΣτΕ για τις αποφάσεις του κατά του ελέγχου Πόθεν Έσχες των δικαστικών.  «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση παρέμβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες και δεν επιδιώκει σύγκρουση με τους δικαστές αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δίκτυα παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής ελέγχου. Πουθενά !» ξεκαθάρισε στέλνοντας μήνυμα στους δικαστικούς.

Απάντηση σε Μητσοτάκη για την επίκληση δηλώσεων της Κωνσταντοπούλου

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επικαλεστεί παλαιές δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι λογικό η κυρία Κωνσταντοπούλου να έχει πικρία γιατί πλέον είναι πολιτική αντίπαλός του. Απάντησε, όμως, και στον κ. Μητσοτάκη θυμίζοντας ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε στο παρελθόν τον κ. Μητσοτάκη ως «λαϊκιστή και βαθύπλουτο» που ποτέ δεν δούλεψε για να βγάζει το ψωμί του. «Να τον χαίρεστε τον κ. Γεωργιάδη γιατί του μοιάζετε» είπε στον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.

Αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και για την ένθερμη υποστήριξη που παρέχει ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο στο «φαύλο success story», όπως είπε του Αντώνη Σαμαρά και τις «κούφιες υποσχέσεις» του 2012. Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτός που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν ήταν οι δανειστές αλλά ο ελληνικός λαός. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα με μαύρα ταμεία και ανεργία κοντά στο 27% και μηδενική αξιοπιστία απέναντι στις αγορές ενώ τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων στο 8%. Όταν παραλάβαμε είχε «χαθεί το 40% του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε, δε, ότι η ΝΔ δεν κατόρθωσε καν να κλείσει την 5η αξιολόγηση και να βγει σε πιστωτική γραμμή. Θύμισε, ακόμη, ότι τα επιτόκια δανεισμού τότε ήταν κοντά στο 8%. Σημείωσε, αντίθετα, ότι σήμερα οκτώ μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου είναι 3,7%.

Καταλόγισε δε στον Αντώνη Σαμαρά ότι «έκανε κακό» στον κ. Μητσοτάκη με το να εμφανιστεί και πάλι «από την κρυψώνα» του στο συνέδριο της ΝΔ. Επίσης επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί χαρακτήρισε «φιλοδώρημα» τη στήριξη των νέων ανέργων με 400 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ελιτίστικη» τη σκέψη του κ. Μητσοτάκη και θύμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χαρακτηρίσει «φυσική νομοτέλεια» τις κοινωνικές ανισότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα