Τσίπρας κατά ‘σύντεκνου Μητσοτάκη’ και ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Τσίπρας κατά ‘σύντεκνου Μητσοτάκη’ και ευρωπαϊκής ακροδεξιάς
Επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο Κρήτης την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI) Eurokinissi

Από την Κρήτη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί η ευρωπαϊκή ακροδεξιά να υπαγορεύει πολιτική στην Ελλάδα. “Δε μας κάνει κανείς χάρη” είπε για τα μέτρα στήριξης και επιτέθηκε σε Μητσοτάκη- Σόιμπλε (Vids)

Το δικαίωμα της Ελλάδας να διανείμει το υπερπλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στέλνοντας μηνύματα στο Βερολίνο.

“Οσο υπεραποδίδει η οικονομία και πάμε καλά, τόσο θα προχωράμε και σε άλλα μέτρα αναδιανομής”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Λίγο νωρίτερα το Euroworking Group ζητούσε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί εγγράφως ότι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αναστολή κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ήταν εφάπαξ μέτρα. Αυτό κατά την κυβέρνηση σημαίνει δέσμευση πως δε θεσμοθετείται η 13η σύνταξη και όχι υπόσχεση ότι δε θα ξαναδοθεί επίδομα το 2017, εφόσον και πάλι υπάρξει υπεραπόδοση στόχων. Και καθώς η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δε θεσμοθετεί μόνιμο μέτρο, αναμένει και το “ξεπάγωμα” των βραχυπρόθεσμων για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, το εφάπαξ επίδομα θα δοθεί στις 22 Δεκεμβρίου σε ένα εκατομμύριο 600 χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 850 ευρώ, διαβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας.

“Δε μας κάνει κανείς χάρη, ούτε ζητάμε χάρη. Αυτά τα χρήματα βγηκαν απο τους κόπους και το μόχθο του ελληνικού λαού και στον ελληνικό λαό τα επιστρέφουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε με νόημα: “Έχω πλήρη κατανόηση των πολιτικών δυσκολιών σε μία σειρά χώρες της ΕΕ αυτή την περίοδο, όμως θέλω να πω ότι δεν είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και η άνοδος της και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα”, απευθυνόμενος φυσικά κυρίως στο Βερολίνο.

Ο κ.Τσίπρας όμως επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπήρξαν δυνάμεις που στήριξαν ανοιχτά την Αθήνα, εκφράζοντας έτσι αισιοδοξία για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το θέμα αυτό, αλλά και για τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα.

“Η Ευρώπη είναι και οι δυνάμεις που στήριξαν ανοιχτά την προσπάθεια της κυβέρνησης, χώρες που συνειδητοποιούν ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και εάν κάποιος ανοίξει τρύπες στη βάρκα θα βουλιάξουμε όλοι” σχολίασε.

“Οι φωνές για αλλαγή δυναμώνουν. Και δυναμώνουν χάρη στην δική μας στάση και τις δικές μας πρωτοβουλίες. Μαζί δυναμώνει και η δική μας διαπραγματευτική θέση. Επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι είναι η στιγμή να ανοίξουμε όλοι μαζί τον δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας όμως εκτός από το Σόιμπλε (στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, αλλά τον φωτογράφισε μιλώντας για ακραίες φωνές) , επιτέθηκε ευθέως και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Εχω να σας πώ ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικα στις 22 Δεκέμβρη. Το κακό νέο είναι ότι ο σύντεκνος σας Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί. Δε θέλει να τη δώσουμε, ανησυχεί μήπως και αγανακτήσουν οι δανειστές μας. Εσείς τι λέτε, να τη δώσουμε ή να του κάνουμε το χατήρι;” ρώτησε με περιπαικτική διάθεση τους συγκεντρωθέντες Κρητικούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα