Τσίπρας: Καθαρή έξοδος μετά από 8 “πέτρινα χρόνια”

Τσίπρας: Καθαρή έξοδος μετά από 8 “πέτρινα χρόνια”
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις η έξοδος από το μνημόνιο διαβεβαίωσε εκ νέου ο πρωθυπουργός από τη Ρόδο, ενώ διεμήνυσε και στους θεσμούς πως η Ελλάδα θα έχει πλέον το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη, αλλά προφανώς εντός των κανόνων της ΕΕ

Η περιπέτεια του μνημονίου για τη χώρα ευτυχώς τελειώνει τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από το μνημόνιο και ενώ το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης έχει τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, διαβεβαιώνοντας αφενός ότι η έξοδος θα είναι καθαρή “μεταά από οκτώ πέτρινα χρόνια” και αφετέρου τους εταίρους ότι το αναπτυξιακό σχέδιο είναι σύμφωνο με το πλαίσιο της ΕΕ στο οποίο ούτως ή άλλως εντάσσεται η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε το Καστελόριζο, από όπου οκτώ χρόνια πριν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υπαγωγή της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, κατά την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο αλλά και στα όσα μεσολάβησαν, αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά.

“Από τότε που πριν από οκτώ χρόνια ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε στο Καστελόριζο για να ανακοινώσει εν χορδαίς και οργάνοις το ασφαλές υποτίθεται λιμάνι του μνημονίου που τελικά δεν ήταν ασφαλές, ακούγαμε ότι τελειώνουμε, ότι σε λίγο θα βγουμε. Τα ίδια και τη δεύτερη φορά. Τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια. Κρινόμαστε όλοι”, είπε ο κ.Τσίπρας και υποστήριξε:

“Είναι ευτύχημα για τον τόπο ότι εκεί που οι άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι: “Η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει με την ολοκλήρωση και της 4ης Αξιολόγησης σε μερικούς μήνες, σε μερικές μέρες από σήμερα . Και τα πράγματα – όσο κι αν ενοχλεί καποιους- είναι ξεκάθαρα. Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις λίγες μέρες πριν.”

Σχολίασε μάλιστα: “Νομίζω ότι αυτοί οι κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη. ¨Όχι γιατί θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή- ενδεχομένως κάποιοι και να το πιστεύουν ότι αυτη η χώρα πρέπει να είναι διαρκώς υπό καθεστώς επιτροπείας- αλλά πιστεύω ότι δεν επέμεναν επειδή θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή. Αλλά γιατί την χρειαζόντουσαν, ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δε βγαίνει από τη κρίση, δε μπορεί να ανασάνει και να ανακάμψει.”

Σημείωσε δε ότι: “Ειναι οι ίδιοι που το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι που το 2016 προεξοφλούσαν ότι δε θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι που το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο περίφημος κόφτης”, υπογραμμίζοντας ότι έπεσαν έξω σε όλες τις αρνητικές προβλέψεις.

Δεν κουράζονται αλλά νομίζω ότι κούρασαν τον κόσμο. Δεν τους ακουει πια κανείς. Κι ας έχουν τη συντριπτική υπεροπλία των μέσων επικοινωνίας με το μέρος τους. Ο κόσμος που δεν έχει το δικό τους το χαβά, ανεξάρτητα από την ιδεολογική του τοποθέτηση, η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο κουράστηκε τη γκρίνια και τη μιζέρια, αλλά ζητά να κοιτάξουμε επιτέλους πιο αισιόδοξα τις δυνατότητες και τη προοπτική αυτού του τόπου” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο είναι εθνικό θέμα και όχι θέμα μίας κυβέρνησης.

“Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να το πετύχουμε” είπε και τόνισε ότι “σήμερα μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια σκληρά και πέτρινα, βλέπουμε όλοι ότι δειλά δειλά η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της. Και η Ελλάδα είναι σε θέση να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική.”

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο που η κυβέρνηση έχει αποστείλει στους θεσμούς, διαμηνύοντας αφενός ότι η Αθήνα θα επιμείνει σε αυτό και αφετέρου ότι θα είναι εντός του γενικότερου πλαισίου της ΕΕ.

“Το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς υποδείξεις τρίτων. Αυτό που λέει το σύνθημα εδώ: Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια. Μια αναπτυξιακή πολιτική που προφανώς θα έχει κανόνες. Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, βρίσκεται στην ΕΕ. Αλλά θέλουμε μία ανάπτυξη που, ανεξαρτητως του πόσο μεγάλη είναι,
θα κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό και τη γεωγραφία της χώρας”, υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους νησιώτες δε, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε: “Δεν ήταν επιλογή μας η φορολογική εξίσωση στο ΦΠΑ. Εμμονη ιδέα των θεσμών ήταν, την ιδέα όμως τους την έδωσαν κάποιοι από τη χώρα, ηταν στο mail Χαρδούβελη το περίφημο” .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, που πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για μία σειρά από νησιά, ανάμεσα τους όλα του Ανατολικού Αιγαίου, η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελόριζο.

Σημείωσε ότι η χώρα μας διεκδικεί ενεργά την Δημιουργία ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για τη περίοδο 2021-2027.

Αναφέρθηκε επίσης στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου και επισημανε ότι στόχος είναι όλα τα νησιά να έχουν ένα υδατοδρόμιο.

“Σκοπεύω μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 να ξανάρθω” δήλωσε κλείνοντας προκειμένου για άλλη μία φορά να διαψεύσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα