Τσίπρας προς ΕΕ: Δε χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί

Τσίπρας προς ΕΕ: Δε χωράνε καπρίτσια και εκβιασμοί
Greek Prime Minister Alexis Tsipras gives a press conference after the European Union leaders summit at the European Council, in Brussels, Belgium on Dec. 15, 2016 / , 15 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Σε χαμηλούς τόνους, αλλά σταθερός στην απόφαση για τα μέτρα στήριξης ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την ΕΕ, "όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους". Επιθεση σε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Εν αναμονή της έκθεσης των θεσμών.

Τη βεβαιότητα ότι όλες οι πλευρές, συναισθανόμενες την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, θα συμβάλουν ώστε σύντομα να δοθεί λύση, καταρχήν στο θέμα των μέτρων στήριξης και των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα για μετά το 2018, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες.

Δεν οφειλόταν βέβαια η καθυστέρηση μόνο στο ελληνικό ζήτημα, καθώς η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν πολύ φορτωμένη. Το θέμα της Ελλάδας όμως οδήγησε σε ευρύτερη αντιπαράθεση στη Σύνοδο, καθώς οι χειρισμοί της Γερμανίας προκάλεσαν την αντίδραση της Κομισιόν, της Γαλλίας και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να δοθεί πολιτική λύση στη Σύνοδο, με τη Γερμανία να επιμένει και την απόφαση να παραπέμπεται ουσιαστικά προς κρίση στην έκθεση των θεσμών, από την οποία η Αθήνα αναμένει καλές ειδήσεις.

Ηταν χαρακτηριστικό ότι ο κ.Τσίπρας, καίτοι κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους στη συνέντευξη τύπου, άφησε αιχμές κατά του Γερμανου υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό ΥΠΟΙΚ βρίσκει αφορμή να βάλει εμπόδια στην Ελλάδα. Σημείωσε όμως και ότι υπήρξε κύμα αγανάκτησης και από άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς όχι μόνο το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ήταν το μόνο στην Ευρωζώνη που έθεσε ζήτημα με αφορμή τα μέτρα στήριξης για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων για το χρέος παρά την απόφαση του προηγούμενου  Eurogroup, αλλά και γιατί τυπικά ήταν εκτός πλαισίων δεδομένου ότι η συμφωνία του Μαίου έλεγε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που “έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης” παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε αντιδημοκρατική την επιμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετά. “Κανένα κοινοβουλιο της ευρωζώνης δε θα μπορούσε να αποδεχθεί τέτοιο αίτημα, να αποφασίσει τώρα μέτρα αν τυχόν και χρειαστούν μετά από τρία χρόνια, αυτό νομίζω ότι όλοι μπορούμε να το κατανοήσουμε”, σημείωσε με νόημα απευθυνόμενος στους υπόλοιπόυς ηγέτες της ΕΕ.

“Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ – και πυρηνικό στοιχείο του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις” τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε όμως πεπεισμένος ότι “όλοι κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης συνολικά στην Ευρώπη, και λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό προσήλωσης και τήρησης από πλευράς Ελλάδας της συμφωνίας, θα συμβάλουν ώστε πολύ σύντομα να έχουμε πολύ γρήγορα μια συμφωνία”, είπε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως “είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης”. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. “Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα, ότι δε υπάρχει καμία επίπτωση δημοσιονομική ουτε το 2016 αλλά ούτε και το 2017 και 2018 και θα δοθούν αν χρειαστεί εξηγήσεις για το χαρακτήρα των μέτρων, ώστε να γίνει η υπέρβαση αυτής της παρεξήγησης”, υπογράμμισε.

Δήλωσε πάντως εξαιρετικά ήρεμος και βέβαιος ότι το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων για το χρέος σύντομα θα ξεπεραστεί. “‘Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα”, είπε.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα περιέγραψε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και το ρόλο της Ελλάδας, ειδικά στο προσφυγικό, για να επιχειρηματολογήσει ότι πρέπει και θα βρεθεί λύση.

“Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και h Ελλάδα στο πρώτο επίπεδο αυτών τω προκλήσεων. Δεχόμαστε στην περιοχή τις προσφυγικές ροές, βρισκόμαστε λίγο πριν τις τελικές συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ενός κρίσιμου θέματος για την Ευρώπη, βρισκόμαστε σε μία περιοχή ευρύτερα αποσταθεροποιημένη και σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και η επόμενη χρονιά είναι εκλογική για πολλές χώρες. Θεωρώ ότι σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία δε χωράνε ούτε καπρίτσια ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Την ίδια ώρα πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία θα έχει συνάντηση το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωνε ότι δε θα διαπραγματευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Η κ.Μέρκελ τόνισε ειδικότερα ότι στη συνάντηση της με τον κ.Τσίπρα θα συζητηθεί το θέμα του ESM και του παγώματος των μέτρων για το χρέος, όμως η διαπραγμάτευση είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και των θεσμών.

Παράθυρο για το Κυπριακό

«Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο για το θέμα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε αναλυτικά τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία προς τις εντατικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 9 Ιανουαρίου, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου η ΕΕ να είναι ενεργό μέρος στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, ήταν ομόφωνη.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή γιατί οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μπει σε αρνητική τροχιά, με κλιμάκωση της έντασης από την τουρκική πλευρά, μετά το πραξικόπημα, η οποία εκφράζεται με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών Συνθηκών. Από την άλλη, συνέχισε ο πρωθυπουργός η θετική συγκυρία είναι ότι τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας θέλουν να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. «Πιστεύω πως ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως αν περάσει άλλη μια δεκαετία, οι νέες γενιές στο νησί δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή συμβίωση Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και ενδεχομένως να επικρατήσει η αντίληψη να μην αλλάξουν τα δεδομένα.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους ένα «success story». Η πιθανή λύση του κυπριακού θα έχει προφανώς θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή και στην κρίσιμη ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική και κυπριακή πλευρά κατέθεσαν με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του 60 και όσο η Τουρκία επιμένει στην παράλογη απαίτηση παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Μια τέτοια εκδοχή θα είναι αρνητική και για την Ευρώπη η οποία θα έχει στο τραπέζι των «27», μια χώρα η οποία θα βρίσκεται υπό την απειλή των τουρκικών στρατευμάτων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από πλευράς ΕΕ να υπάρξει διέξοδος και θετική λύση στο Κυπριακό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, θα το παλέψουμε, πρόσθεσε, τέλος, ο πρωθυπουργός.

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στο περιθώριο της Συνόδου.

Εξάλλου, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου και συγκεκριμένα το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι βασικοί άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Είχα την ευκαιρία να τονίσω το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού και την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου έχει αρχίσει, σε συνεργασία με τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ΕΕ για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης, αποστολής στελεχών στα νησιά και επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων. Για πρώτη φορά το σχέδιο αυτό θέτει το φιλόδοξο στόχο των 2.000-3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα ανέφερε ο πρωθυπουργός, το οποίο μετά από μερικούς μήνες θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε για τη Συριακή κρίση και τη δραματική κατάσταση στο Χαλέπι, καθώς και τη δυνατότητα να υπάρξει ειρήνευση στην πολύπαθη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα