Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ραντεβού το Μάη του 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ραντεβού το Μάη του 2019
Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή Nick Paleologos / SOOC

Πλησιάζει η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε βέβαιη την εφαρμογή των αντιμέτρων με πλεόνασμα 3,5%. Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν υπάρξει λύση στο χρέος. «Δεν είμαστε πορφυρογέννητοι ούτε παιδιά της διαπλοκής» είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Ρητή διαβεβαίωση στη Βουλή ότι τα νέα μέτρα που ψηφίζονται στη Βουλή «θα αποσυρθούν» εάν οι δανειστές δεν υλοποιήσουν τη δέσμευσή του για λύση στο θέμα του χρέος έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και ανέφερε ότι πλέον έρχεται κοντά η προοπτική της εξόδου από τα Μνημόνια και την Επιτροπεία.

«Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει για εμάς η απαίτηση για υλοποίηση των μέτρων αν δεν υπάρχει λύση για το χρέος» είπε ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε στο εξωτερικό ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «εάν και μόνο εάν» αρχίσουν να εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα για το χρέος. «Σε αντίθετη περίπτωση τα μέτρα αυτά θα αποσυρθούν. Το γνωρίζουν αυτό και οι πιστωτές μας» είπε ο πρωθυπουργός. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη ότι εκείνος αντίθετα έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση τους στο ΔΝΤ είτε υπάρξει λύση, είτε όχι.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε, πάντως, ότι το μείγμα πολιτικής μέτρων-αντιμέτρων δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης αλλά απαίτηση των δανειστών. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι η εφαρμογή των αντιμέτρων θα αποτελέσουν οδοδείκτη για την προστασία της κοινωνίας. «Μπορεί για εσάς κύριε Μητσοτάκη τα αντίμετρα να είναι φερετζές αλλά για χιλιάδες συμπολίτες μας είναι ανακούφιση» είπε αντικρούοντας τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι τα αντίμετρα είναι «αέρας κοπανιστός».«Αν το 2016 σε συνθήκες στασιμότητας καταφέραμε να πιάσουμε πλεόνασμα 4,2% τότε είναι προφανές ότι το 2018 με δύο χρόνια με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι απολύτως βέβαιος ο στόχος 3,5%» είπε.

Αντικρούοντας παράλληλα το επιχείρημα της ΝΔ ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί 4ο Μνημόνιο ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δήλωση του κ. Μητσοτάκη που ανέφερε από τον Μάιο του 2016 ότι είχε διαβάσει τότε το 4ο Μνημόνιο και παρουσίασε πρωτοσέλιδα του αντιπολιτευόμενου τύπου που χαρακτήριζαν 4ο Μνημόνιο τον κόφτη και την 1η αξιολόγηση. «Τελικά κύριε Μητσοτάκη αυτό το 4ο Μνημόνιο πόσες φορές θα ψηφιστεί;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ στη Βουλή υπενθυμίζοντας ότι δεν ψήφισε προ 5 μηνών το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους αλλά τώρα προτείνει η ίδια δικά της αντίμετρα. «Τότε καταψηφίσατε με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές και σήμερα μας λέτε να δώσουμε «και άλλα τόσα» και καταθέτετε τροπολογία για άλλα αντίμετρα. Ειλικρινά σηκώνω τα χέρια ψηλά, δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω» είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ασκεί αντιπολίτευση «ό,τι κάτσει».

Οι ακροδεξιοί πήραν τα κλειδιά της ΝΔ και στο τέλος θα πάρουν και το σπίτι

Ταυτόχρονα καταλόγισε στη ΝΔ ότι επιθυμεί πτώση της κυβέρνησης γιατί φοβάται την αποκάλυψη σκανδάλων στο επόμενο διάστημα. «Φοβάστε γιατί δεν ξέρετε τι ξημερώνει. Η ιστορία σας είναι γεμάτη με σκάνδαλα και ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένα κοτόπουλα» τόνισε σε οξύ ύφος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, μάλιστα,  ότι η ΝΔ έχει «πρόβλημα» γιατί με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος η Ελλάδα περνάει σε μια θετική ατζέντα. «Στηρίζεστε μόνο στο φόβο και στην καταστροφολογία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ακολουθώντας τις συμβουλές «των ακραίων» στην παράταξη και κυρίως του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη. «Προσέξτε μη βρεθείτε προ εκπλήξεως. Τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού και στο τέλος μπορεί να χάσετε και το σπίτι. Αυτό βέβαια είναι δική σας δουλειά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Έχετε υπεροπλία στους καναλάρχες και στα trolls του Διαδικτύου

Κατηγόρησε ταυτόχρονα τη ΝΔ ότι ηγείται εκστρατείας «ψεύδους και παραπλάνησης» έχοντας  στο πλευρό της τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης.  «Δεν αρκεί στην πολιτική να έχεις υπεροπλία στα Μέσα Επικοινωνίας, να έχεις μαζί σου όλα τα κανάλια, τους καναλάρχες, τις εφημερίδες, τους εκδότες, τα social media και τα καλοπληρωμένα τρολς του διαδικτύου» είπε στον κ. Μητσοτάκη και αντέτεινε ότι η πολιτική προϋποθέτει να έχει κανείς σχέση με την πραγματικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν πείθει αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν τον υποτιμά ως αντίπαλο. «Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν κ. Μητσοτάκη ότι δεν τα καταφέρνετε γιατί “δεν το έχετε”» είπε και ξεκαθάρισε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «δεν σας υποτιμώ ως αντίπαλο, είστε ισχυρός αντίπαλος αλλά δεν τα καταφέρνετε γιατί είστε εγκλωβισμένος σε μια αυτοκαταστροφική στρατηγική του ψευδοπροφήτη που προφητεύει την καταστροφή η οποία όμως δεν έρχεται».

Οι επόμενες κάλπες θα στηθούν στις ευρωεκλογές του 2019

Απαντώντας στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η πρώτη κάλπη στην οποία θα αναμετρηθούν οι δυο τους θα στηθεί τον Μάιο του 2019 για τις ευρωεκλογές. «Τον Μάιο του 2019 στις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε» είπε στον κύριο Μητσοτάκη και του καταλόγισε ότι τότε θα έχει κλείσει 3,5 χρόνια στην προεδρεία της ΝΔ ζητώντας εκλογές που δεν θα έρχονται και θα προβλέπει κόφτες, καταστροφές και αποτυχίες που δεν θα επαληθεύονται. «Τότε θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα που σήμερα εσείς τα ονομάζετε αέρα κοπανιστό» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά σε αυτή τη χώρα;

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξει μεγαλύτερο πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2019 το πλεόνασμα θα είναι αυξημένο κατά 660 εκ. ευρώ, το 2020 κατά 1,5 δις ευρώ και το 2021 κατά 3,5 δις ευρώ. Ανέφερε μάλιστα ότι αυτά τα 5,5 δις ευρώ θα δοθούν στοχευμένα για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής.

Στη δευτερολογία του ο κ.Τσίπρας απάντησε στον κ.Μητσοτάκη που είχε διαμαρτυρηθεί για το χαρακτηρισμό πορφυρογέννητος και αναρωτήθηκε: “Σε τι να κάνει αυτοκριτική η αριστερά σε αυτόν τον τόπο, που μέχρι το 1980 ήταν στην απ’έξω, δακτυλοδεικτούμενη χωρίς πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ή να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκριτική, γιατί κατέστρεψε τη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια; Εμείς παραλάβαμε μία χώρα χρεοκοπημένη”.

Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθιξία όταν αναγκάστηκε να αλλάξει το αφήγημα του, να πάει σε κάλπες. “Πήραμε μία απόφαση που είχε ηθικό βάρος, να πάμε στον ελληνικό λαό και να πούμε το απλό, που δεν είπε ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά, που εκλέχθηκαν οι πρώτοι με το λεφτά υπάρχουν και οι δεύτεροι με Ζάππεια και επαναδιαπραγμάτευση, εμείς πήγαμε στον ελληνικό λαό και του είπαμε αυτές είναι οι δυσκολίες. Τσάμπα μάγκες είναι όσοι έπαιρναν την εντολή του ελληνικου λαού και την εξαργύρωναν με μνημόνια”. Προέβλεψε μάλιστα ότι: “Το 2019 θα είσαστε για κλάματα κ.Μητσοτάκη.” 

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα