Τσίπρας στη Βουλή εφ’ όλης της ύλης

Τσίπρας στη Βουλή εφ’ όλης της ύλης
Discussion on bill for legal recognition of gender identity in parliament, in Athens, Greece on Oct. 9, 2017 / , 9 , 2017. sooc

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16

Με αποδέκτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική για την συμφωνία αναβάθμισης των F-16 αλλά και το εσωτερικό του κόμματός του, ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” με διπλό στόχο: αφενός να υπερασπιστεί τη συμφωνία που συνομολογήθηκε στην Ουάσινγκτον, αφετέρου να υπενθυμίσει στην κοινή γνώμη ότι σκελετοί για τα εξοπλιστικά υπάρχουν μόνο σε “γαλάζιες” και “πράσινες” ντουλάπες…

Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην Βουλή προκειμένου, όπως ανακοίνωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, να απαντήσει σε ερώτηση του επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρου Θεοδωράκη για το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ρωτήσει τον πρωθυπουργό πότε θα υποβληθεί η συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, ποιο θα είναι το κόστος του προγράμματος, πώς θα πραγματοποιηθεί και αν θα υπάρξουν ανταλλάγματα αντισταθμιστικού χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσης, ο επικεφαλής του “Ποταμιού” ζητεί από τον πρωθυπουργό να απαντήσει κατά πόσον η κυβέρνηση θα ζητήσει από τις ΗΠΑ και “αόρατα” μαχητικά αεροσκάφη F-35 ως “αντάλλαγμα” για την παραχώρηση της βάσης της Σούδας στις ΗΠΑ.

Αντεπίθεση

Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στη Βουλή με διάθεση να περάσει στην αντεπίθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί την συμφωνία που τέθηκε υπό διαπραγμάτευση στην Ουάσινγκτον για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών  F-16, επισείοντας τον κίνδυνο απαξίωσης των εν λόγω αεροσκαφών και πλήρους ανατροπής των ισορροπιών στο Αιγαίο, αν περνούσαν μερικά ακόμη χρόνια χωρίς την αναβάθμισή τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει φως στο οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, ενώ, κατά πληροφορίες, θα επικαλεστεί στοιχεία από αντίστοιχα προγράμματα αναβάθμισης αντίστοιχων αεροσκαφών σε άλλες χώρες, ώστε να αποδείξει ότι η Ελλάδα πέτυχε μία πολύ συμφέρουσα συμφωνία -την φθηνότερη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαπολύσει επίθεση και στην ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ειδικά για το θέμα της Σούδας: κι αυτό διότι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει σε πολυετή παραχώρηση της βάσης, πέραν της ετήσιας ανανέωσης που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο και θα ισχύει ως τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε τον πρωθυπουργό να συνομολογήσει με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ “συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας”.

Με αυτό το σκεπτικό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για “υπονόμευση της διαπραγμάτευσης”, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει και όλα τα αντισταθμιστικού χαρακτήρα ωφελήματα από την συμφωνία της Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας επίσης ότι στο παρελθόν τα λεγόμενα “αντισταθμιστικά” είχαν γίνει “φυτώρια” μεγάλων σκανδάλων διαφθοράς επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα