Τσίπρας: Στόχος η οριστική έξοδος από την επιτροπεία

Τσίπρας: Στόχος η οριστική έξοδος από την επιτροπεία

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στον στόχο της κυβέρνησης για οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018, αναφέροντας πως η επόμενη ΔΕΘ θα είναι η πρώτη που θα εγκαινιάσει έξω από τη σκληρή επιτροπεία

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα περίπτερα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας φτάνοντας το πρωί του Σαββάτου στον χώρο της διοργάνωσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Τάσο Τζήκα και μέλη της διοίκησης.

«Αισθάνομαι στη Θεσσαλονίκη σαν στο δεύτερο σπίτι μου» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνάντησης, κατά την οποία πληροφορήθηκε λεπτομέρειες για την 82η ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να μάθει πόσες είναι οι συμμετοχές στη φετινή Έκθεση και έδειξε ενδιαφέρον για τα κινέζικα φαναράκια με τα οποία έχει στολιστεί η έκθεση και το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στον στόχο της κυβέρνησης για οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018, αναφέροντας πως βασικός στόχος είναι η 83η ΔΕΘ (του χρόνου) να είναι η πρώτη που θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός έξω από τη σκληρή επιτροπεία και δεσμεύθηκε πως σε αυτό το βασικό στόχο θα δουλέψουμε.

Στο αίτημα της διοίκησης της για ανάπλαση του χώρου, η αντίδρασή του ήταν θετική και δεν παρέλειψε να προσθέσει πως αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της Έκθεσης.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση, τιμώμενη χώρα στην επόμενη διοργάνωση θα είναι οι ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός με τη διοίκηση της ΔΕΘ

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και επισκέφτηκε το περίπτερο 15 του ΟΑΣΘ. Εκεί, τον περίμενε ο πρόεδρος της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

«Προτεραιότητα μας είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον οργανισμό και τους πολίτες», είπε ο κ.Παππάς προς τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «αυτή η σχέση έως τώρα ήταν η χειρότερη δυνατή».

Επίσης, παρακολούθησε το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ και πώς κινούνται σε πραγματικό χρόνο τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε πως ο πήχης για τις συγκοινωνίες θα πρέπει να μπει ψηλότερα. σημείωσε πως το στοίχημα της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι απλά η εκκαθάριση του Οργανισμού αλλά η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών για τον πολίτη, με τον πήχη πολύ ψηλά και όχι σε σχέση με τη προηγούμενη διοίκηση που δεν μπορούσε να είναι χειρότερα.

Στη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ συμμετείχαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης και Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

'Πρώτη φορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο'

«Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Μεταφορών-Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη αναφερόμενος στο έργο του μετρό, στο κοινό περίπτερο της Αττικό Μετρό με τον ΟΑΣΘ.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ενημέρωσε από την πλευρά του τον κ. Τσίπρα για την πορεία των έργων και για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας στον σταθμό Αρετσού της Καλαμαριάς. «Το μόνο που μένει στην πόλη είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα» είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός.

Ακολούθησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο περίπτερο του «Δώσε Ελπίδα», όπου ο κ. Τσίπρας υπέγραψε αίτηση να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών. Στη συνέχεια, πέρασε από τα σταντ του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ, όπου έλαβε δώρο ένα βιβλίο καθώς και στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ).

Επιπλέον, ερωτηθείς για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως μετά από τόσα χρόνια σταμάτησε να αποτελεί ανέκδοτο.

Το 'έξυπνο' υδρόμετρο της ΕΥΑΘ

Για το «έξυπνο» υδρόμετρο της ΕΥΑΘ είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί κ. Τσίπρας, στη συνέχεια της περιοδείας του στο περίπτερο 15, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρίας, Γιάννη Κρεστενίτη.

Ο πρωθυπουργός είδε πώς λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα του ψηφιακού υδρόμετρου της ΕΥΑΘ, το οποίο επιτρέπει στον καταναλωτή να ενημερώνεται για τις καθημερινές καταναλώσεις του και να ελέγχει το υδρόμετρό του από τον υπολογιστή ή ακόμη από το κινητό του τηλέφωνο.

Λίγο πριν αναχωρήσει ο κ.Τσίπρας, η Β' αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Στυλιανή Βαλάνη, του χάρισε οικολογικές σακούλες για το σούπερ μάρκετ και ένα θερμός.

Συνάντηση με το ρομπότ 'Ρολίτα' του ΠΑΜΑΚ

Μια ξεχωριστή συνάντηση, με ένα ρομπότ ονόματι «Ρολίτα», είχε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο σταντ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στην Ακαδημία Ρομποτικής.

Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Χαραλαμπίδης, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το ρομποτάκι «Ρολίτα». Του είπε πως πρόκειται για μια δημιουργία φοιτητών του ιδρύματος που ασχολούνται με την κοινωνική και εκπαιδευτική ρομποτική.

Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο ρομπότ - παρουσιάστρια, καθώς είναι θηλυκού γένους, ενώ ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ομάδα που θα λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα.

Τσίπρας: Στόχος η οριστική έξοδος από την επιτροπεία

Στο επίκεντρο τα σχολικά γεύματα

Συνολικά «120.000 σχολικά γεύματα θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη χώρα. Το 74% των σχολείων της Θεσσαλονίκης θα καλυφθούν από τον Οκτώβριο με ζεστό φαγητό για τα παιδιά», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό στο σταντ του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Σύμφωνα με όσα είπε η κα. Φωτίου «θα αρχίσουν τα σχολικά γεύματα και δώσαμε μεγάλη έμφαση στη Θεσσαλονίκη».

«Θέλει σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα για να πετύχει», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την ανεργία από την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και από τον υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, ζήτησε επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

Ο Τσίπρας στο Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς

Στο περίπτερο ελληνοκινεζικής συνεργασίας

Στο περίπτερο ελληνοκινεζικής συνεργασίας βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας όπου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Τεχνολογικών Ερευνών και της απαγορευμένης πόλης του Πεκίνου.

Σκοπός του μνημονίου είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας στη συντήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ελληνική τεχνολογία να μεταφέρεται στην απαγορευμένη πόλη.

Τα εγκαίνια του περιπτέρου της τιμώμενης χώρας Κίνας

Στο περίπτερο του υπουργείου ΨΗΠΤΕ

Στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης βρέθηκε ο πρωθυπουργός, όπου είχε τετ α τετ με τον υπουργό Νίκο Παππά.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι σε λίγες μέρες θα γίνει πράξη η εφαρμογή των υπουργείων για τη μεταφορά ψηφιακών εγγράφων.

Για τα διατηρητέα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς

Για τα διατηρητέα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

Όπως είπε η κ. Κόλλια - Τσαρουχά υπάρχουν 3.000 διατηρητέα κτίρια και 70 παραδοσιακοί οικισμοί σε Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Τσίπρας επίσης έδειξε εντυπωσιασμένος από τον χαρακτηρισμό των 199 κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου που έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη.

Με τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες στην τεχνική κολύμβηση

Δώρο μια φανέλα του ΠΑΟΚ

Λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της 82ης ΔΕΘ εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ του προσέφερε μια ασπρόμαυρη ποδοσφαιρική φανέλα. «Πάμε για πρωτάθλημα», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΔΕΘ - HELEXPO, Τάσου Τζήκα, προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος του Δικεφάλου από την πλευρά του υποστήριξε πως η αρχή με το να χαρίζεται φανέλα στον πρωθυπουργό έγινε πέρσι, μια κίνηση που σκοπεύουν οι ασπρόμαυροι να την κάνουν θεσμό.

Την ίδια ώρα άλλοι υπουργοί έκαναν εγκαίνια περιπτέρων στους χώρους της ΔΕΘ και στη συνέχεια περιοδείες.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΕΘ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

24MEDIA στη ΔΕΘ: Δράσεις για το ψηφιακό ραδιόφωνο

Η 82η ΔΕΘ λεπτό προς λεπτό

ADVERTISING

SHARE: