Τσίπρας στους δανειστές: Δώστε μας τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

Τσίπρας στους δανειστές: Δώστε μας τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (EUROKINISSI/(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) Eurokinissi

Να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις συμφώνησαν Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ. Σε καλό κλίμα η συνάντηση. Όλα δείχνουν ότι φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής. Προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών. Το θέμα του χρέους επαναφέρει στο τραπέζι ο πρωθυπουργός (Vid)

Μια μέρα που ξεκίνησε με την κόντρα κυβέρνησης-Κομισιόν σχετικά με την αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς και συνεχίστηκε με τη μεταστροφή του κλίματος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ολοκληρώθηκε με τα γνωστά χλιαρά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και για άλλη μια φορά, επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να…. συνεχίσουν να συζητάνε για να φτάσουν σε συμφωνία.

Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν εποικοδομητική.

Η λεπτό προς λεπτό κάλυψη της Συνόδου Κορυφής από το NEWS 247

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η διαδικασία  γεφύρωσης των διαφορών ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

“Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα σε μια λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική, που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας”

Όλες οι πλευρές προσπαθούν να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι τις 18 Ιουνίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.

Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι εφικτό να έχουμε συμφωνήσει μέχρι τότε, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα και η πρόταση της Ελλάδας δεν είναι ικανοποιητική.

Η είδηση της ημέρας πάντως, δεν ήταν η συνάντηση των τριών ηγετών (παρά την κρισιμότητά της), αλλά το αίτημα που έχει ρίξει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά, σχετικά με παράταση του προγράμματος για 9 μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Μπορεί πάντως να μην υπήρξε ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία.

Υπό την πίεση της έλλειψης χρόνου και χρήματος,  αργά ή γρήγορα και η ελληνική πλευρά και οι δανειστές θα έχουν να διαλέξουν, ανάμεσα στον έντιμο συμβιβασμό ή τη ρήξη. Το ζήτημα είναι ακόμα και αν τελικά φτάσουμε σε συμφωνία, ποιο θα είναι το ύψος του λογαριασμού και ποιες κοινωνικές τάξεις θα κληθούν να τον πληρώσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα