Τσίπρας- Θεοδωράκης συμφώνησαν για Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας: Στόχος η συναίνεση

Τσίπρας- Θεοδωράκης συμφώνησαν για Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας: Στόχος η συναίνεση
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη την Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Η πρόταση του Ποταμιού για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με το Θεοδωράκη, ο οποίος στη συνέχεια διέψευσε σενάρια συμμετοχής του στην κυβέρνηση

Την πρόταση του Ποταμιού για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας αυζήτησαν διεξοδικά κατά τη συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος πάντως διέψευσε στη συνέχεια τα σενάρια συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στον επικεφαλής του Ποταμιού ότι θα φέρει την πρόταση του στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ενώ και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη να καλλιεργείται κλίμα συναίνεσης στα εθνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τον κ.Θεοδωράκη τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό του είπε ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.

Επίσης εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Επιπλέον ενημέρωσε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Διευκρινίζεται ότι το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό – επιχειρησιακό, πρόκειται δηλαδή για δύο ανεξάρτητα όργανα.

“O πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων, θα γίνουν τροποποιήσεις και μετά συζήτηση στην Ολομέλεια. Έχουμε μεγάλες αντιθέσεις με την κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όμως υπάρχει και η Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση”, δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Θεοδωράκης. “To Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι πιστεύουν ότι πρέπει να ενώσουμε τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα. Η κυβέρνηση είναι διχασμένη στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, με ευθύνη του κ.Τσίπρα. Και βέβαια δεν είναι διέξοδος η συντηρητική άρνηση της ΝΔ”, πρόσθεσε πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού, θέλοντας να δώσει το στίγμα της συναίνεσης στα εθνικά αφενός, αλλά να διαμηνύσει ότι δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα