Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περνά από το προσφυγικό

Τσίπρας: Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περνά από το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στην Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του στη Σμύρνη και παρουσίασαν την υπογραφή εμπορικών και τουριστικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και την κοινή τους στάση για την καταπολέμηση του κυκλώματος των διακινητών στο Αιγαίο (vid)

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής, με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σμύρνη. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στο συμβολισμό της συνάντησης σε μια ιστορική πόλη όπως η Σμύρνη, εν όψει των προκλήσεων που έχουν προκύψει από την ένταση των προσφυγικών ροών που δοκιμάζουν την αντοχή και των δύο χωρών.

Νταβούτογλου και Τσίπρας εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας ώστε να λειτουργήσει ένας διμερής μηχανισμός επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων στα τουρκικά παράλια, αλλά και προκειμένου να αποτρέψουν τη δράση των διακινητών που κοστίζει χιλιάδες ζωές στα νερά του Αιγαίου. Επιπλέον, Έλληνας και Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκαν στα πρωτόκολλα συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού, ανακοίνωσαν την αεροπορική σύνδεση Άγκυρας-Αθήνας, ενώ αναφέρθηκαν επίσης στο μνημόνιο συνεργασίας του λιμανιού της Σμύρνης με εκείνο της Θεσσαλονίκης και τη μελλοντική ακτοπλοϊκή τους σύνδεση. Τέλος, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης με τη συμπρωτεύουσα και την μελλοντική σύνδεση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο Νταβούτογλου για τις εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις στο Αιγαίο και τι του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας

Νταβούτογλου: Να βάλουμε όλοι πλάτη για την επίλυση του προσφυγικού

“Η Σμύρνη, καθώς είναι το παράθυρο του Αιγαίου, αυτός είναι ο ωραιότερος τρόπος να στείλουμε ένα μήνυμα με την Ελλάδα και είμαστε σε θέση να έχουμε καταφέρει να φέρουμε ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου” είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως έγιναν σημαντικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, ενώ φρόντισε να ευχηθεί χρόνια πολλά “σε όλες τις γυναίκες του κόσμου”. 

“Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και θέλω να σημειώσω τη μεγάλη μου ευχαρίστηση στα θέματα που συζητήθηκαν με τους Έλληνες και το σημαντικότερο τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι συμφωνίες θα αποτελέσουν τη γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών” ανέφερε στη συνέχεια.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης Θεσσαλονίκης

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε αρχικά στις εμπορικές και τουριστικές συμφωνίας, τονίζοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, αλλά και την ταχεία που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη συμπρωτεύουσα. “Διαπιστώσαμε πως θα πρέπει να ξεκινήσουμε αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή μας συνεργασία” εξήγησε και ευχήθηκε για σύντομη επανάληψη των συζητήσεων σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

“Σε επίπεδο κεφαλαίων ευχόμαστε να συνεχιστούν οι επενδύσεις των Ελλήνων στη χώρα μας και αντίστοιχα των Τούρκων στην Ελλάδα και θα ξαναβρεθούμε για να συζητήσουμε τις δυνατότητες επένδυσης σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο” επεσήμανε, δηλώνοντας ικανοποίηση για τα πρότζεκτ που εξελίσσονται από κοινού μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων. Ο Νταβούτογλου τόνισε την ελπίδα του να βελτιωθεί  Ελπίζουμε και για τις επόμενες γενιές σε εκπαιδευτικό επίπεδο να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις όσον αφορά και τα ιστορικά γεγονότα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση

“Στη συνάντηση που είχαμε στις Βρυξέλλες και το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε συχνά με τον Αλέξη Τσίπρα, εξετάσαμε τα θέματα των παράτυπων μεταναστών” είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε πως Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται μια κρίση που δεν προκάλεσαν και η οποία πηγάζει από τρομοκράτες που απειλούν τους αθώους Σύρους. “Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει επηρεαστεί πολύ από την προσφυγική κρίση και εχθές και σήμερα σε κοινή συνάντηση απαντάμε σε αυτή και συμφωνούμε με ένα κοινό προσχέδιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών” είπε για τη Σύνοδο Κορυφής. “Σημαντική για να αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα του Αιγαίου.

Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι όταν έχουμε πτώματα μικρών παιδιών

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο τραγικό περιστατικό της ρουκέτας στα σύνορα με τη Συρία που στοίχισε τη ζωή σε δύο αμάχους. “Ζήσαμε μια τραγική κατάσταση στα σύνορα με την Τουρκία” είπε και συνέχισε αναφορικά με τη συμφωνία με την Ευρώπη, λέγοντας. “Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν έχουμε πτώματα μικρών παιδιών και πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για την κατανομή του βάρους. Εκτός από τους Σύρους έχουμε και πολλούς άλλους που χρησιμοποιούν την Τουρκία και την Ελλάδα, σαν ένα δρόμο για να περάσουν στην Ευρώπη”.

“Οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία και όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις θα τους στέλνουμε στην Ευρώπη. Γι΄αυτό το ζήτημα συζητήσαμε και με την Καγκελάριο Μέρκελ. θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική γιατί αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε το δράμα των διακινητών. όσοι θέλουν να παραμείνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν θα τους πιέζουμε να φύγουν, όσοι θέλουν, αν κρίνουμε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να τους στέλνουμε” συμπλήρωσε.

Δείτε τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών:

Τσίπρας: Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Αχμέτ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Τούρκο ομόλογό του, αποκαλώντας τον μάλιστα “φίλο Αχμέτ”. “Εδώ στη Σμύρνη, στο μπαλκόνι στο Αιγαίο της Μικράς Ασίας, αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει αυτή η πόλη, μια πόλη σταυροδρόμι, λαών και πολιτισμών, θρησκειών. Μια πόλη που θυμίζει όμως και τον πόλεμο, την προσφυγιά, εικόνες καθόλα γνώριμες σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τελευταία στην περιοχή μας και στη θάλασσά μας, το Αιγαίο” είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Να ξεπεράσουμε τα προβλήματα

“Κοινή προσπάθεια να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας. Αναδείξαμε τις σημαντικές προοπτικές που μας δίνει η ενεργειακή συνεργασία, των διόδων φυσικού αερίου” ανέφερε και εξήγησε λίγο εκτενέστερα τη συνεργασία στον τουρισμό και τις εμπορικές σχέσεις.

“Σήμερα αποφασίσαμε την έναρξη αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Άγκυρας” σημείωσε και αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο συνεργασίας τους λιμανιού της Σμύρνης, με εκείνο της Θεσσαλονίκης αλλά και την υπερταχεία που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα. “Εντείνουμε τη συνεργασία με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και τη κατασκευή δεύτερη διασυνοριακής γέφυρας στους Κήπους” συμπλήρωσε.

Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά από το προσφυγικό

“Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει πως το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περνά από μεγάλες προκλήσεις, όπως η προσφυγική. Η Σμύρνη, αλλά και τα παράλια της Τουρκίας στο σύνολό τους, καθώς και όλα τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο κέντρο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί ένα απίστευτο δράμα ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν καταφύγιο, μια καλύτερη ζωή και για να το πετύχουν γίνονται θύματα διακινητών και πολλοί από αυτούς χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο” είπε μπαίνοντας στο επείγον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

“Αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας. Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς. Αυτό θα λυθεί από τη δική μας συνεργασία, δεν θα μας επιβάλει κανείς πως θα λυθεί και είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε για να λυθεί” τόνισε αναφερόμενος τόσο στην απόφαση των 28, όσο και στις διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης.

Είμαστε αντίθετοι στην τρομοκρατία και την καταπίεση

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, αλλά και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως η ελληνική πλευρά είναι αντίθετη στην “τρομοκρατία και την καταπίεση από όπου και αν προέρχεται”. Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο κύκλωμα των διακινητών, σημειώνοντας πως αν και οι δύο χώρες έχουν επιδοθεί σε σπριντ εξοπλισμών όλα αυτά τα χρόνια, είναι “απαράδεκτο να έχουμε τόσα ακριβά οπλικά συστήματα, λες και θα κέρδιζε τίποτα κανείς μας, αν στρεφόταν εναντίον του άλλου και την ίδια στιγμή να μην μπορούμε με αυτά τα οπλικά συστήματα να ανατρέψουμε τις δράσεις των διακινητών”. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

“Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι οι αιτίες του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οι χώρες φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, η Τουρκία πάνω από 2,5 εκατ και η Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και έχει προσφέρει ανθρωπιά, ιδίως οι πολίτες των νησιών μας” είπε με το βλέμμα στραμμένο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που ρίχνουν το “φταίξιμο” στη χώρα μας.

Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους

“Θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένος, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχτούν τη μόνιμη παραμονή όλων όσων θέλουν και δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη” σημείωσε και τόνισε πως προωθείται από κοινού μηχανισμός νόμιμης οδού προσφύγων. “Μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της ΕΕ, ταυτόχρονα παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων. Θέλω να επισημάνω ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής, δίνει σαφές μήνυμα στους μετανάστες που έρχονται από τρίτες χώρες, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε και η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη” ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και τόνισε: “Πρώτο καθήκον και προτεραιότητα η διάσωση προσφύγων και δεύτερο ο εντοπισμός των διακινητών”.

Ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση

“Χθες, ο Αχμέτ κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Η πρόταση λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να πάνε στην Ευρώπη, να περάσουν μέσα από την εκμετάλλευση των διακινητών και να ανοίξουμε μια νόμιμη δίοδο, ελεγχόμενη, ώστε ο αντίστοιχος αριθμός, διαρκής και μόνιμος, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία να περνά με ασφαλή και νόμιμο τρόπο στις χώρες της ΕΕ” είπε και τόνισε πως η τουρκική πρόταση άλλαξε τα δεδομένα. Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε να προχωρήσει η Ευρώπη σε οριστικές αποφάσεις και έκλεισε λέγοντας. “Εχτές έγινε μισό βήμα, ολοκληρώθηκε σήμερα. Πρέπει να γίνει ένα ακόμη άλμα στις 18 Μαρτίου”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα