Τσίπρας: Τροπολογία για μη παραγραφή Λίστας Λαγκάρντ. Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Τσίπρας: Τροπολογία για μη παραγραφή Λίστας Λαγκάρντ. Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
Alexis Tsipras opened the session at the plemum of the Parliament reading the new government`s policy statements, on Oct. 5, 2015 / , 5 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Κάλυψε Σταθάκη- Φλαμπουράρη για τα πόθεν έσχες. «Όχι» σε Βρυξέλλες και Άγκυρα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. "Όλοι γνωρίζαμε τα μέτρα από τον Αύγουστο", είπε στην αντιπολίτευση

Με την αναγγελία της κατάθεσης τροπολογίας που παρέχει  ετήσια παράταση της δυνατότητας ελέγχου φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να μην παραγραφεί η Λίστα Λαγκάρντ απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως έχασε το «ηθικό πλεονέκτημα» της με την αποκάλυψη της υπόθεσης των Πόθεν Έσχες.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν δήλωσε. Αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα τη γλιτώσουν με παραγραφή είναι γελασμένοι» είπε και προανήγγειλε την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης, παρά τις αντίθετη γνώμη των δανειστών η οποία μεταθέτει για ένα έτος την εκπνοή της προθεσμίας παραγραφής, όλων των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, όμως, και την κατάθεση την ερχόμενη Δευτέρα του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθεια κατά της διαπλοκής. «Να το ψηφίσετε και εσείς !» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, παρέσχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για την υπόθεση των πόθεν έσχες σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί διαφθορά παρά μόνον εικασίες. «Δεν έχετε βρει κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί διαφθορά. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκηνή» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε: «μην ψάχνετε για εστίες διαφθοράς στην Αριστέρα. «Σε αυτή τη χώρα δεν θα μείνει κανένας στο απυρόβλητο, ούτε δημόσιος υπάλληλος ούτε επιχειρηματίας ούτε υπουργός»  είπε και σημείωσε ότι ο κ. Σταθάκης έκανε μεν ατελή περιουσιακή δήλωση αλλά τη διόρθωσε την ίδια χρονιά και φορολογήθηκε μάλιστα για όλα αυτά τα ποσά.

Απάντησε όμως με αυστηρό τόνο και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατηγόρησαν την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση των Πόθεν Έσχες: «Αν θέλετε να μιλήσουμε για ποσά, να μιλήσουμε για το ένα εκατομμύριο του Θ. Τσουκάτου από τα μαύρα ταμεία της Siemens» είπε και διερωτήθηκε «που πήγε το εκατομμύριο αυτό; που πήγαν τα λεφτά κύριοι του ΠΑΣΟΚ;». «Δεν πρόκειται να ξεχαστεί τίποτε για κανένα» είπε καταχειροκροτούμενος.

«Όχι» σε Βρυξέλλες και Άγκυρα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο

Ο πρωθυπουργός απέστειλε σαφές μήνυμα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Άγκυρα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχτεί επουδενί την πρόταση για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία.

«Κοινές περιπολίες με την Τουρκία δεν μπορούν να υπάρξουν» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας. Εξήγησε, μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί συνεχίζονται οι προκλήσεις και παραβιάσεις από την πλευρά των γειτόνων. Δεύτερον, γιατί δεν έχει κανέναν νόημα κάτι τέτοιο. «Το ποιος θα περισυλλέξει λίγη σημασία έχει. Το ζήτημα είναι πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροών» είπε. Ξεκαθάρισε, πάντως ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας για το προσφυγικό χωρίς υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας. Πρόσθεσε, δε ότι αν η Τουρκία δεν κάνει βήματα αλλάζοντας στάση στο Κυπριακό η Ελλάδα δεν πρόκειται να στηρίξει την ένταξή της.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε εντωμεταξύ την ικανοποίησή του για το ότι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής «αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες υποδοχής προσφύγων», όπως η Ελλάδα. Υπογράμμισε, όμως,  ότι αλληλεγγύη «α λα κάρτ δεν μπορεί να υπάρξει για τους πρόσφυγες» και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει το χρέος της δείχνοντας ανθρώπινο πρόσωπο.

Όλοι γνωρίζαμε τα μέτρα από τον Αύγουστο

Ο κ. Τσίπρας απάντησε όμως και στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση περί σκληρών νέων μέτρων. «Δεν υπάρχει κανένας ορυμαγδός νέων μέτρων. Όλα ήταν γνωστά από τον Αύγουστο. Τα γνωρίζατε όλοι και εσείς στη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ  Αυτή είναι η αλήθεια» σημείωσε στρεφόμενος στην αντιπολίτευση. Επισήμανε, μάλιστα, ότι η ψήφιση των μέτρων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανοίξει όλα τα οικονομικά ζητήματα γιατί θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει «τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος». «Δεν μπορούμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές σε όλα». Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση «στρατηγικό αδιέξοδο». «Εσείς ήσασταν που μας κατηγορούσατε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν υπογράφουμε. Εσείς κάνατε καμπάνια υπέρ μιας συμφωνίας με χειρότερα μέτρα και 20 δις ευρώ υψηλότερα πλεονάσματα» είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα κάλεσε «να μην παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα