Τσοχατζόπουλος: ‘Δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος μου’

Τσοχατζόπουλος: ‘Δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος μου’

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογείται ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου πολιτικού χρήματος". Χαρακτήρισε "ανίερη συμμαχία" τη συνεργασία Βενιζέλου-Σαμαρά, η οποία, όπως είπε, τον οδήγησε στη φυλακή

“Αστεία πράγματα” χαρακτήρισε ο Άκης Τσοχατζόπουλος τη θέση ότι ένας υπουργός έχει τη δυνατότητά να επηρεάσει το ΚΥΣΕΑ σε οποιαδήποτε απόφαση, απολογούμενος ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του “μαύρου πολιτικού χρήματος”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “δόθηκε η εντύπωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι μία σφηκοφωλιά όπου έμπαιναν οι πράκτορες (όπλων) και έδιναν μίζες δεξιά και αριστερά. Απίθανα πράγματα έχουν ειπωθεί από εισαγγελείς μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οταν εκφυλίζεται η Δικαιοσύνη από τέτοιους λειτουργούς, δεν γίνεται δουλειά”.

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υποστήριξε ότι είναι αθώος, καθώς όπως υποστήριξε “όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα και ψεύτικα”. “Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ που έφτασα και σας βεβαιώ ότι δεν έκανα τίποτα. Τίποτα δεν υπήρχε εις βάρος μου. Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου” ανέφερε χαρακτηριστικά. Μίλησε δε για κατευθυνόμενους δικαστές και υποστήριξε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός, όπως και πρωτόδικα, επεσήμανε ότι από τη θέση του δεν είχε κανένα δικαίωμα να διαπραγματευθεί και να υπογράψει συμβάσεις, καθώς ο υπουργός είναι υπεύθυνος για την πολιτική διοίκηση. Όπως είπε, “οποιαδήποτε αγορά ρυθμίζεται με ειδικό νόμο αναλυτικά. Προβλέπονται όλα σε αυτόν, όπως και ένα ανώτατο όργανο, το ΚΥΣΕΑ, που κρίνει στο τέλος. Δεν αποφασίζει ο υπουργός” και συνέχισε “εδώ δικάζεται η πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως τώρα”.

Κατά την απολογία του, πρόσθεσε ότι “με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και καταλήξανε σε νέα οπλικά συστήματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα”.

Χαρακτήρισε “ανίερη συμμαχία” τη συνεργασία Ευαγγ. Βενιζέλου – Αντ. Σαμαρά, η οποία -όπως είπε- τον οδήγησε στη φυλακή, ενώ στράφηκε και κατά πρώην συντρόφων του. Κυρίως αναφέρθηκε κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, τον οποίο απεκάλεσε “ξεπερασμένο και συντηρητικό”, και του πρώην υπουργού Χ. Καστανίδη, ο οποίος -κατά τον κατηγορούμενο- μεθόδευσε μαζί με πρώην σύμβουλό του και νυν εισαγγελικό λειτουργό τη δίωξη σε βάρος του για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία και καταδικάστηκε.

Αναφορά έκανε στην οικογένειά του, και κυρίως στη Βίκυ Σταμάτη. “Γιατί απέρριπταν συνεχώς τις αιτήσεις της γυναίκας μου για αποφυλάκιση; Και η κόρη μου έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια. Υπάρχουν αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης, από άποψης υγείας. Ο εγκλεισμός είναι η χείριστη μορφή, είτε είναι φυλακή είτε είναι ψυχιατρείο. Το ζήσαμε όταν η γυναίκα μου θέλησε να φύγει από το Δρομοκαϊτειο για 12 ώρες για να βγει έξω, να πάρει αέρα. Της απαγόρευσαν να προαυλίζεται, να πάρει καφέ. Πού ήταν τότε η δικαιοσύνη; Οι συνέπειες ήταν τραγικές. Ζημία ψυχική και σωματική για τη γυναίκα μου. Βαρύτατη ζημία για την κόρη μου που δεν της επέτρεπαν να πάει με το παιδί της στη Γαλλία για εγχείρηση εγκεφάλου. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ήταν όλα άνωθεν εντολές. Πολιτικές και δικαστικές εξουσίες αποφάσισαν και αδιαφορούσαν για την τύχη μου ή την τύχη της κόρης μου”.

Η απολογία του πρώην υπουργού συνεχίζεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα