Τζανακόπουλος: Πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία

Τζανακόπουλος: Πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Την πεποίθηση ότι εφόσον γίνει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, θα υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας. Προκάλεσε τον Μητσοτακη να καταθέσει πρόταση μομφής, αν και όπως είπε θα ήταν ανεύθυνο

“Το ΚΙΝΑΛ ειμαι πεπεισμένος ότι αφού μελετήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Σκοπιανό θα κατανοήσει ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη λύση στη διένεξη αυτή. Για αυτό είμαι σίγουρος ότι το σύνολο του ΚΙΝΑΛ με ελάχιστες εξαιρέσεις θα υποστηρίξει τη συμφωνία στη Βουλή και ακόμη και οι ελάχιστοι φιλελεύθεροι από πλευράς της ΝΔ – έχω την εντύπωση ότι πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία αυτή” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, είπε: “Ο Καμμένος εχει διαφορετική τοποθέτηση δεν την έκρυψε ποτε, αλλά πιστεύω ότι εφόσον υπάρξει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα πιστεύω ότι θα υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία για τη συμφωνία” και πρόσθεσε: “Και ο Καμμένος είπε χθες ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή με δεδομένη τη θέση για σύνθετη ονομασία. Σας ξαναλέω ότι εφόσον γίνει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, θα υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή”.

Ο κ.Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της ουσίας της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει” και υποστήριξε:

“Δεν έχει καμία νομική βάση το αίτημα του προς τον Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός έχει τη νομική δυνατότητα να υπογράφει συμφωνίες. Ο Μητσοτάκης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής αν θέλει. Ούτως ή άλλως είναι συνηθισμένος σε κοινοβουλευτικές ήττες. Ας καταθέσει πρόταση μομφής, αν και θα ήταν εθνικά ανεύθυνο. Είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος του. Ο Μητσοτάκης έλεγε να μην φέρει η κυβέρνηση συμφωνία στη Βουλή εάν δεν περάσει πρώτα από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, θεωρώντας ότι βάζει τον πήχυ ψηλά. Τωρα που κερδήθηκε αυτή η διπλωματική μάχη και η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική βουλή μονο εάν κερδίσει το δημοψήφισμα ο Ζαέφ και αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τώρα η ΝΔ ξαναλλάζει τη θέση της”.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς του Μάκη Βορίδη για τη συμφωνία χθες στη Βουλή, ο κ.Τζανακόπουλος σχολίασε: “Ή ο κ.Βορίδης δε γνωρίζει διεθνές δίκαιο ή θελει να αποσιωπά. Μία συμφωνία προβλέπει η ίδια τα βήματα για τη θέση της σε ισχύ και μόνο αν δεν τα προβλέπει ισχύουν οι γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η συγκεκριμένη συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί και από τα δύο μέρη για να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι την κυρωση της η μόνη δέσμευση που αναλαμβάνουν οι υπογράφοντες είναι να συμπεριφέρονται καλή τη πίστη και να μην εξαφανίσουν το αντικείμενο της συμφωνίας. Εάν δεν επιτύχει ο Ζάεφ την αναθεώρηση, η ελληνική Βουλή δε θα χρειαστεί να κυρώσει τη συμφωνία”

Επισήμανε εξάλλου ότι: “Η πρόσκληση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ θα τελεί υπό την αίρεση της συνταγματικής ανεθώρησης. Η προσκληση δεν είναι ένταξη, είναι το πρώτο βήμα. Χρειάζεται στη συνέχεια κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Η πρόσκληση προβλέπεται στη συμφωνία ότι θα είναι υπό αίρεση και θα είναι άκυρη εφόσον δεν υπάρξει θετική κατάληξη στη συνταγματική αναθεώρηση και στο δημοψήφισμα. Εχουν διασφαλιστεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.”

Ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε επίσης: “Όταν θα αναφέρεται ο όρος Macedonian/ Citizen of Republic of North Macedonia, αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τον όρο Μακεδόνας. Μπορει να χρειάζεται επεξήγηση ίσως, αλλά είναι μία νομικά δεσμευτική ρήτρα. Είναι μία νομική δέσμευση πως όταν μιλάμε για τον όρο Μακεδονία στην περίπτωση των γειτόνων μας αυτός δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.”

Υπογράμμισε πως: “Το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πλέον ένα σύνθετο όνομα σημαίνει ότι εκεί που 140 χώρες αναγνώριζαν σκέτο Μακεδονία – μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα δηλαδή ο μισός πλανήτης- θα υπάρξει ένας σαφής διαχωρισμός της Βόρειας πια Μακεδονίας και της Μακεδονίας όπως αυτή έλκει την καταγωγή και τους προσδιορισμούς απο την αρχαία κληρονομιά. Ολοι γνωρίζουν ότι ο μακεδονικός πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Δε χρειάζεται να έχουμε αυτή τη φοβική στάση απέναντι στην ιστορία μας και τους άλλους λαούς θεωρώντας τους ανόητους. Να μη θεωρούμε ότι απειλούμαστε.”

Ανέφερε επίσης ότι: “Μία νομική συμφωνία δύο χωρών δε μπορεί να μπει σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών. Δηλαδη θεωρείτε ότι αν τους λέγαμε εμείς ότι από εδώ και πέρα θα ονομάζετε τον εαυτό σας Χ, αυτό θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο θα αναφέρονταν στον εαυτό τους;” και εκτίμησε ότι είναι: “Μεγάλη επιτυχία ότι τελειώνουν πλέον οι αλυτρωτισμοί, που αποτελούσαν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της βαλκανικής ιστορίας”.

Ο κ.Τζανακοπουλος τέλος ξεκαθάρισε: “Φυσικά και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονικός Χαλβάς. Θα υπάρξει και μία επιτροπή που θα καθορίσει τα εμπορικά σήματα σε βάθος τριετίας. Πιστέψτε με δε θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα