‘Βαριά’ ατζέντα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

‘Βαριά’ ατζέντα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης με επίκεντρο την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο αλλά και την «επόμενη μέρα», διεξάγεται στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ως την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, αλλά και αμέσως μετά, τίθενται επί τάπητος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη και τάσεις του κόμματος να παρεμβαίνουν για την ανάγκη «διορθώσεων» στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και να υπογραμμίζουν τα «αγκάθια» και τις μελλοντικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Η τάση των «53», άτυπος επικεφαλής της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσαν 15σέλιδο κείμενο θέσεων στην Κεντρική Επιτροπή, στο οποίο διατυπώνουν έντονη κριτική προς την κυβερνητική πολιτική και ζητούν αλλαγές, αλλά και «αριστερή στροφή».

«Η αναγκαία αριστερή στροφή, ο σχεδιασμός για την επιστροφή στον δρόμο για τα κινήματα που εν πολλοίς έχει εγκαταλειφθεί, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες-τομές, που θα παιδαγωγούν και θα διαμορφώνουν συνειδήσεις, είναι ο δρόμος για τη συγκρότηση, έστω και με δυσκολίες, έστω και βασανιστικά, στέρεων και σε βάθος συμμαχιών, που θα ακυρώνουν στην πράξη δεξιόστροφες παρά φύσιν συμπράξεις», επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι «53», «φωτογραφίζοντας», ουσιαστικά, την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μετά το Μνημόνιο τι;

Παράλληλα, οι «53» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επόμενη μέρα» μετά το Μνημόνιο, καθιστώντας σαφές πως η κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει τους πανηγυρισμούς. «Ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί ασφαλών μια κρίσιμη καμπή», αλλά «δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής», τονίζεται στο κείμενο των θέσεων, όπου υπενθυμίζεται ότι «η παράλογη επιτροπεία μετά την έξοδο έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς». «Η έξοδος από τα μνημόνια, αν και ανοίγει δρόμο, δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η παραδοχή αυτής της πραγματικότητας είναι σημαντική, καθώς θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε επικοινωνιακά την αίσθηση μιας κανονικότητας, που σε κάθε περίπτωση απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα της νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Οι «53» ζητούν, σε σχέση με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, μακριά από εθνικιστικές αντιλήψεις», ενώ η κριτική τους επεκτείνεται στην στάση της κυβέρνησης έναντι της Εκκλησίας, αλλά και στους χειρισμούς του Γιάννη Μουζάλα στο προσφυγικό. «Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας και έχει ανεχθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός», τονίζουν, αναφερόμενοι εμφανώς στην αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση. Μάλιστα, κάνουν λόγο για «παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική μέρους του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας».

Στήριξη από τους «ρεαλιστές»

Κείμενο 10 σημείων κατέθεσαν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τα στελέχη της «Πλατφόρμας 2010», ήτοι των «ρεαλιστών» και «μετριοπαθών», που ζητούν από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ «να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023». Τα μέλη της συγκεκριμένης τάσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται (και υπογράφουν το κείμενο) οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ρένα Δούρου, Άγγελος Μανταδάκης, Γιάννης Μπαλάφας κ.α. επιβεβαιώνουν ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων «αλλά και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων». «Ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο. Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», τονίζουν τα μέλη της «Πλατφόρμας 2010».

Μάλιστα, υπογραμμίζουν με έμφαση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεί τον βασικό κορμό του αριστερού προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην Ευρώπη και αργά ή γρήγορα θα γίνει και στη χώρα μας», ενώ στέλνουν μήνυμα στην Κεντροαριστερά: «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση», καταλήγουν.

Προειδοποιήσεις Τσακαλώτου

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έκρυψε, στην ομιλία του, τις «γκρίζες ζώνες» που θα πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα και η  κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. «Έχουμε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Έχουμε και προβλήματα με τους πλειστηριασμούς. Η βασική θέση της Αριστεράς είναι η κοινωνική στέγαση, οποίος θέλει θα πρέπει να μπορεί να παίρνει δάνειο, και οι τράπεζες πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Όταν υπάρχει κρίση πρέπει να πάρεις μέτρα. Αυτά τα μέτρα θα τα δεις όταν υπάρχει κανονικότητα και προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί», φέρεται ειπών, ενώ αναφέρθηκε σε δύο κινδύνους: «Ο ένας είναι οι τράπεζες. Ο άλλος είναι το ΔΝΤ να ζητήσει να έρθει το αφορολόγητο το 2019. Πώς το αντιμετωπίζεις; Ή με συμμαχίες ή με το να έχεις τη δική σου στρατηγική. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές όπως τις ορίζουμε εμείς. Φεύγουμε από μια γραμμή επιτήρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μνημόνιο γιατί έχουμε το δικό μας πρόγραμμα», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα