‘Βαρόμετρο’ το Eurogroup για την πορεία της διαπραγμάτευσης

‘Βαρόμετρο’ το Eurogroup για την πορεία της διαπραγμάτευσης
Συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο τη Δημοκρατίας της Αυστρίας, Werner Faymann την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015, στο Μ. Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το βράδυ της Τρίτης ήρθε να «ξεπαγώσει» εν μέρει τις σχέσεις Ελλάδας και Κομισιόν. Ο δρόμος, πάντως μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας μοιάζει να είναι ακόμα μακρύς

Με τις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να έχουν «παγώσει», Αθήνα και δανειστές έχουν ξεκινήσει ένα «κρυφτό» περιμένοντας ουσιαστικά η μία πλευρά την άλλη να κάνει το πρώτο βήμα. ¨Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τελικά αν ο πρόεδρος της Κομισιόν πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό ή το αντίστροφο, η νέα επικοινωνία ήρθε να δώσει κάποιες υποσχέσεις για την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό παρά τις εκτιμήσεις που υπάρχουν πως «ό,τι μπορούσε να γίνει σε τεχνικό επίπεδο έγινε» και τώρα το λόγο έχουν οι πολιτικοί.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Γιουνκέρ να έχει ήδη μια νέα συμβιβαστική πρόταση.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η Σύνοδος Κορυφής στις 25-26 Ιουνίου θα κληθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της διαπραγμάτευσης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να μη θεωρούν πιθανή τη σύγκληση μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως θα έχει ξεκινήσει ο τελικός γύρος των διαβουλεύσεων.

Θεωρούν το σημερινό Eurogroup «βαρόμετρο» των εξελίξεων, υπό την έννοια πως θα φανεί η διάθεση των εταίρων έναντι της ελληνικής πλευράς, καθώς απτά αποτελέσματα δεν μπορεί να υπάρξουν.

«Δεν πιστεύω ότι θα επιμείνουν σε μια πρόταση που δεν περνάει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συνολικά από τη Βουλή, όπως φάνηκε στην τελευταία συζήτηση στo ελληνικό κοινοβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο ΜEGA.

Οι επαφές του πρωθυπουργού για το «ξεκλείδωμα» της συμφωνίας δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και κατά την διήμερη παραμονή του στη Ρωσία.

Ενδεικτικές των προθέσεων της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις του συντονιστή της Πολιτικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters, ο οποίος τόνισε πως  «η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν η συμφωνία αυτή είναι «οικονομικά βιώσιμη», συμπληρώνοντας πως δεν προτίθεται, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Αγία Πετρούπολη

Ο Πρωθυπουργός φτάνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Πετρούπολη και θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή. Το βλέμμα της ελληνικής πλευράς, είναι σαφώς στραμμένο στο ενδεχόμενο συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα