Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έχασε που δεν θα την εκπροσωπεί η Παναρίτη στο ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα έχασε που δεν θα την εκπροσωπεί η Παναρίτη στο ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Ευρωκίνηση

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως η αποχώρηση Παναρίτη από το ΔΝΤ ήταν απώλεια για την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως θα βρίσκεται στο eurogroup της Τρίτης καυτηριάζοντας τα σενάρια περί παραγκωνισμού του από τη διαπραγμάτευση

“Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου” είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εκπομπή του Alpha το πρωί της Κυριακής και χαρακτήρισε υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνηση τα όσα ακούγονται ότι ο ίδιος είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Όπως μάλιστα σημείωσε “η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ενός ανδρός, η αριστερά λειτουργεί συλλογικά”. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απουσία του από τις τελευταίες συναντήσεις με τους εταίρους ανέφερε: “Όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ ορίζουν μία συνάντηση συνεργατών τους, όπως εν προκειμένω ο κ. Παππάς, είναι λογικό αυτοί να περιστοιχίζονται και από άλλους συνεργάτες που γνωρίζουν τα θέματα. Αν πήγαινα εγώ, θα έπρεπε να είναι και ο Σόιμπλε” διευκρίνισε. Στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι εκείνος που παραγκώνισε τον υπουργό οικονομικών και τέθηκε επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Χαμένη η Ελλάδα από την αποχώρηση Παναρίτη

“Η Ελλάδα έχασε, που δεν θα την εκπροσωπεί στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη γιατί ήταν ιδανική επιλογή” ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: “Οι βουλευτές όμως που έχουν την νομιμοποίηση της λαϊκής ψήφου, έχουν δικαίωμα να εκφράσουν δημόσια της αντιρρήσεις τους με τις επιλογές μου”.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός είχε ορίσει τη σύμβουλό του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις επιφυλάξεις ή και τις αντιρρήσεις των πολιτικών του συναδέλφων στο υπουργείο (Τσακαλώτος είχε εκφραστεί αρνητικά και Δραγασάκης είχε ψηφίσει λευκό). Μετά από έντονες αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η κα Παναρίτη ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται τη θέση.

Σύγκλιση που χρειάζεται πολιτική βούληση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία και εκτίμησε πως μια σύγκλιση των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο είναι πιο εύκολη. “Χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη. Ζητάμε μία προθεσμία πρόσθεσε που να θέσει εκτός συζήτησης την ελληνική κρίση”, τόνισε.

Πάντως στο επίπεδο των επιμέρους αγκαθιών της διαπραγμάτευσης ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 -1,5% ήταν εφικτό το Μάρτιο, πλέον όμως δεν είναι.

Πηγή: Alpha

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα