Βαρουφάκης: ‘Όταν παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, μού προτάθηκε το ΥΠΟΙΚ’

Βαρουφάκης: ‘Όταν παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, μού προτάθηκε το ΥΠΟΙΚ’
Press conference of Yannis Varoufakis and representatives of the Thessaloniki DiEM25 team at Vellidio Conference Center, in Thessaloniki, Greece on April 28, 2017. / DiEM25 , , 28 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ

«Όταν παρουσίασα την κεντρική ιδέα (για το σύστημα παράλληλων πληρωμών – IOU)» και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «μου προτάθηκε το Υπουργείο Οικονομικών», υποστήριξε σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης.

«Εκείνο το βράδυ στο διαμέρισμα του Αλέξη (Τσίπρα), το σχέδιο έγινε απολύτως αποδεκτό, απ’ όλους, στο βαθμό να μού το ζητήσουν και εγγράφως. Τούς έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε πως παρόντες σε εκείνη την συνάντηση ήταν ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή του σχεδίου παράλληλων πληρωμών προϋπέθετε την απομόνωση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΤτΕ και κούρεμα ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ. «Όχι, δεν θα ενημέρωνα τον Στουρνάρα, σε καμία των περιπτώσεων δεν τον αφορά, το υπουργείο Οικονομικών θα το έκανε αυτό (το σχέδιο), είπε συμπληρώνοντας: «Δεν παρεμβαίνω στο έργο της ΤτΕ και απαιτώ να μην επεμβαίνει στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν την αφορούν».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το πρόγραμμά του δεν στόχευε στην αντικατάσταση του ευρώ, αλλά στο να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρώ για την παροχή ρευστότητας στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα δημιουργείτο.

Δείτε τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη:

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα