Βασιλειάδης: Είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις με την παράγκα, ακόμα και για Grexit

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. Στη σύσκεψη,συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (στην φωτό κατα την είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου), ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης
(EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους συναρμόδιους υπουργούς για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. Στη σύσκεψη,συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (στην φωτό κατα την είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου), ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης (EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ) EUROKINISSI

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την "παράγκα" του ελληνικού ποδοσφαίρου και να σπάσει τον φαύλο κύκλο των αλληλοεξαρτήσεων, που καταλήγει στη διάλυση του αθλήματος, επανέλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού

Για τις "παράγκες" και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ποδόσφαιρο και με τις οποίες θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα, μίλησε μεταξύ άλλων, στο Έθνος της Κυριακής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο κ. Βασιλειάδης δήλωσε, πως καταρχήν, "πρέπει να δούμε τι είναι "Παράγκα", πώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλοεξαρτήσεων που καταλήγει στη διάλυση του αθλήματος. Κι αυτό για να γίνει θα πρέπει να αποπροσωποποιήσουμε την κουβέντα. Η προσωποποίηση αφορά τη δικαιοσύνη. Μπορεί η Παράγκα να επηρεάζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ξεκινά από το ερασιτεχνικό. Οι σχέσεις εξάρτησης ΕΠΣ-ΕΠΟ-ομάδων, πώς ανεβαίνουν οι διαιτητές, όλο αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το δεις αποκομμένα. Το ζητούμενο είναι πώς σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος".

"Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις, όχι "τυφλές", ενίοτε και συμβιβασμούς - μιλάω για τους διεθνείς οργανισμούς- αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί. Είναι ώριμες οι συνθήκες στον κόσμο, καταλαβαίνει το πρόβλημα, για να προβούμε σε μεγάλες αλλαγές. Ακόμα και για Grexit. Βέβαια, οι συνέπειες ενός Grexit θα φανούν μετά τη λήξη του αποκλεισμού. Δεν είναι ότι θα μείνει η Εθνική ομάδα εκτός για τρία χρόνια. Όταν επανέλθει, θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, συνεπώς για να προκριθεί θα πρέπει να "ματώσει". Για τους συλλόγους δεν το συζητάω, διότι είναι εταιρείες, ας πρόσεχαν. Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλουμε ούτε Παράγκες ούτε παραγκάρχες ούτε εναλλαγή Παράγκας".

Μάλιστα, απαντώντας στο εάν θα συγκαλέσει σύσκεψη, με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε, πως οι μισοί έχουν δηλώσει, πως δεν θέλουν να δουν τους άλλους μισούς, "έχοντας αναπτύξει νομικά επιχειρήμστα, που μπορεί να είναι σωστά".

Όσον αφορά στα πιο πρόσφατα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα, είπε πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία σημειώνονται επεισόδια, προαναγγέλλοντας αλλαγές με τη χρήση της κάρτας φιλάθλου.

Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και οι ΠΑΕ τις τιμωρίες τους

"Και στη Γαλλία είχαμε επεισόδια. Μην αυτομαστιγωνόμαστε για τα πάντα. Το επόμενο διάστημα, που θα μπει στη ζωή μας η κάρτα φιλάθλου και ο ηλεκτρονικός έλεγχος, όλα θα αλλάξουν. Επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 31/12/16, αλλά θα δώσουμε κάποια προθεσμία. Είχαμε θέματα, τεχνικά περισσότερο... Το νέο πρωτάθλημα, με κάποιες αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, θα εκκινήσει με τελείως διαφορετικούς όρους".

Ακόμη, ερωτηθείς αν θα επανέλθει το ιδιώνυμο, είπε:

"Θα το κουβεντιάσουμε με τον κ. Κοντονή και νομίζω ότι θα δείξει ευαισθησία. Πρέπει να βρούμε πώς η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει κάποιες κατηγορίες αδικημάτων και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιος που είναι υπόδικος ή κατάδικος για τέτοια ζητήματα μπορεί και πηγαίνει στο γήπεδο. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και οι ΠΑΕ τις τιμωρίες τους, που θα είναι αυστηρότατες. Δεν γίνεται στα ματς της Ευρώπης τα ελληνικά γήπεδα να είναι εκκλησίες και στους αγώνες του πρωταθλήματος ζούγκλα. Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα ενώ στα ελληνικά ματς ακόμα και... τανκς θα μπορούσες να περάσεις".

Για τις εκλογές του εκπροσώπου της ΕΠΟ στην ΕΟΕ:

"Η εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ μπορεί να γίνει με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ. Ο νόμος μιλάει για αρχαιρεσίες, όχι για εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ, κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο πράγματα. Βέβαια, μέχρι τις 19 του μηνός μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλες εξελίξεις, είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις, κυρίως με τις FIFA, UEFA. Αν έχουμε συμφωνήσει σε πέντε πράγματα που θα δώσουν λύσεις καθαρές και θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση, τότε το εκλογικό σύστημα για μας δεν είναι το ζητούμενο.

Το κομβικό ζήτημα είναι οι σχέσεις εξάρτησης διαιτησίας και ΕΠΟ. Η μεγάλη σκιά ποια είναι; Ότι όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει και τη διαιτησία. Κι άλλα ζητήματα είναι η διεύρυνση των εκλεκτόρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το εκλογικό σώμα, τόσο πιο δύσκολα μανιπουλάρεται. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη με τόσο μικρά εκλογικά σώματα".

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ του να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές σε ελληνικούς αγώνες, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως "αν η οικονομική διαφορά είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο, που τόση είναι, θα βρεθούν τα λεφτά".

Σε κατεύθυνση ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης ο Σταύρος Κοντονής

Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν, όπως το Κοριόπολις, ο υφυπουργός δήλωσε, πως "στα εξοπλιστικά εκκρεμούν υποθέσεις από το 1996, το 1999 και το 204. Είναι συνολικό το πρόβλημα της δικαιοσύνης, μη στεκόμαστε μόνον στο Κοριόπολις. Ξέρω ότι ο Σταύρος Κοντονής είναι σε κατεύθυνση ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης".

Για το αν συμφωνεί με την μείωση των ομάδων:

"Βεβαίως. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινάμε πρωταθλήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιες δεν θα αντέξουν και στη μέση της χρονιάς κάποιες να αποχωρούν. Όμως, έως έναν βαθμό, πρέπει η Λίγκα να συντρέξει οικονομικά τη Φούντμπολ Λιγκ".

Τέλος, όσον αφορά στο εάν πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στη Σούπερ Λίγκα οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη, απάντησε:

"Κατά την άποψή μου, ναι... Και σαφέστατα να εξασφαλιστεί η σοβαρή οικονομική βιωσιμότητα της Β΄ κατηγορίας. Εγώ συζητούσα και τη συμμετοχή στη Φούτμπολ Λιγκ Β' ομάδων των συλλόγων που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα κι έχουν αυτή τη δυνατότητα, για να τελειώνουμε με το φαινόμενο δανεισμού παικτών, αλλά και να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά και την εξέλιξη των παικτών. Να φτιάξουμε δυνατή Β΄ κατηγορία, χωρίς σκιές και αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για τους στημένους αγώνες, που ακόμα και με την ένδειξη θα οδηγεί σε μηδενισμό ομάδων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η οργή Βασιλειάδη για το πανό και η εμπλοκή Ελλήνων φασιστών στη Σρεμπρένιτσα

Πόλεμο με τις συμμορίες του ποδοσφαίρου κήρυξε η κυβέρνηση

ADVERTISING

SHARE: