Βασιλική Κατριβάνου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε Ταμείο και κόφτη

Βασιλική Κατριβάνου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε Ταμείο και κόφτη
Uprising at the Amygdaleza Detention Center, after the suicide of the Pakistani refuggee Mohhamed Nadim, at the cell A1, in Athens, Feb.14, 2015 / , 1. 18 . , 14 , 2015 Achilleas Zavallis / SOOC

Το προφίλ της 49χρονης Βασιλικής Κατριβάνου η οποία αν και ψήφισε επί της αρχής, αρνήθηκε να δώσει την ψήφο της στα άρθρα για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον «κόφτη»

Η 49χρονη Βασιλική Κατριβάνου, η οποία κατά την χτεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή, ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας και την τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 και εκλέγεται στη Β΄ Αθήνας ενώ είναι υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων και στις επιτροπές για την Ψυχική Υγείας και τις Εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Κατριβάνου η οποία παραιτήθηκε χθες και το ανακοίνωσε μέσω facebook – με ανάρτηση-επιστολή της με τίτλο: «Παραίτηση»-είναι ένα από τα δραστήρια στελέχη του κόμματος και τελευταία είχε διαφωνήσει και ασκήσει ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση και για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό εξαιτίας της παραβίασης βασικών δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η κ.α Κατριβάνου είναι κόρη του πρώην βουλευτή και υπουργού της Ένωσης Κέντρου και του ΠΑΣΟΚ, Ηλία Κατριβάνου και ανήκει στην τάση των «53+».

Βασικοί τομείς, στους οποίους παρεμβαίνει, σε κοινωνικό, κινηματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι: τα δικαιώματα, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, η αστυνομική βία, το σωφρονιστικό σύστημα, ζητήματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και η ψυχική υγεία.

Συμμετέχει στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην ειδική επιτροπή Σωφρονιστικού της Βουλής.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Είναι υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, συμμετέχει στο Τμήμα Δικαιωμάτων και στις επιτροπές για την Ψυχική Υγείας και τις Εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει επισκεφθεί επανειλημμένα, μαζί με άλλους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κέντρα κράτησης, αστυνομικά τμήματα και φυλακές σε όλη την Ελλάδα, με στόχο τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Άρθρα και συνεντεύξεις της έχουν δημοσιευθεί στην Αυγή¸ την Εποχή, τον Δρόμο, την Εφημερίδα των Συντακτών, στο left, στο RedNotebook και στο tvxs. Στα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε στις Αριστερές Συσπειρώσεις Φοιτητών, και αργότερα σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ομάδες και πρωτοβουλίες, στην Ελλάδα και στην Αμερική.

Παράλληλα, έίναι  μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας στο κέντρο του Process Work στην Ελλάδα, καθώς και στο πρόγραμμα Diploma και Master Επίλυσης Συγκρούσεων και Οργανωτικής Αλλαγής του Process Work Institute στο Portland, Oregon. Έχει διδάξει σε σεμινάρια επίλυσης συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, καθώς και με Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες και νέους πάνω στο Κυπριακό και σε ζητήματα φύλου. Έχει δουλέψει με ΜΚΟ στην Τσιάπας του Μεξικού και στην Παλαιστίνη σε θέματα ενδυνάμωσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης, με ομάδες σε ζητήματα πολέμου, δημοκρατίας και διαφορετικότητας στο Πόρτλαντ και στην Αθήνα γύρω από την Κρίση. Έχει συνεργαστεί για σειρά ετών με το Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου. Ακόμα, έχει δουλέψει με εκπαιδευτικούς και εφήβους, σε προγράμματα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ σε πολλές πόλεις, καθώς και με άστεγους (στο Πόρτλαντ) και μετανάστες (Mosaic, Bαβέλ).

Σπουδές

Έχει σπουδάσει ψυχολογία (Diploma και Master στο Process Work, Process Work Institute, Portland, Oregon), επίλυση συγκρούσεων (Master, Portland State University), διεθνείς σπουδές (Bachelor, Portland State University) και έχει φοιτήσει στη Νομική Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη θεωρία των συστημάτων και στη δυναμική της ομάδας και της οικογένειας στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ).

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κυρίτσης αναμένεται να καταλάβει την έδρα της παραιτηθείσας από το βουλευτικό αξίωμα Βασιλικής Κατριβάνου, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα