Βενιζέλος: Έστειλα αμέσως την λίστα κάνοντας αυτό που έπρεπε

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ
(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) G4PHOTOS

Οργισμένος, θυμωμένος, ακόμα και έξαλλος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, για την ονομαζόμενη και "λίστα Λαγκάρντ" (Vid)

Για "χυδαία επίθεση" και ανήθικη έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα.

Επίσης άφησε αιχμές για τον κ. Διώτη, αν και πολύ προσεκτικά δοσμένες, τόνισε πως δεν έχει κρατήσει αντίγραφο και υποστήριξε πως όταν συνειδητοποίησε ότι καμιά υπηρεσία δεν το έχει, το έστειλε απευθείας στον Αντώνη Σαμαρά.

Με θυμό και οργή αλλά παράλληλα και επιθυμώντας να εξηγήσει τα πάντα, σχετικά με την "λίστα Λαγκάρντ", ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο Μέγκα λέγοντας:

"Όταν αντιλήφθηκα προ δύο ημερών ότι καμιά υπηρεσία δεν έχει την λίστα, την έστειλα αμέσως στον πρωθυπουργό. Αυτή είναι η κορυφαία κίνηση που έγινε", σημείωσε.

" Οι αρχές μου είναι δύο: τηρούμε τη νομιμότητα, στοχεύουμε στην αποτελεσματικότητα".

Στη συνέχεια εξήρε τον ρόλο του κ. Διώτη υπενθυμίζοντας πως ήταν για χρόνια ο αρμόδιος εισαγγελέας για την τρομοκρατία, άρα ο καθ' ύλην αρμόδιος να χειριστεί τα ζητήματα αυτά.

Στο ερώτημα όμως γιατί δεν έλαβε ο κ. Διώτης την εντολή για έλεγχο, ο κ. Βενιζέλος είπε:

"Η οδηγία μου ήταν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και όχι η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο, όχι όμως γιατί δεν ήθελε να είναι η λίστα αποδεικτικό στοιχείο αλλά διότι απλούστατα δεν μπορούσε να γίνει αυτό, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά δηλαδή δεν ήταν νομότυπο να χρησιμοποιηθεί η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο, οι πληροφορίες όμως ήταν εκεί για να αξιοποιηθούν.

"Κάθε διωκτική αρχή κάνει αξιοποίηση πληροφοριών. Είναι άλλο η νόμιμη επεξεργασία του αποδεικτικού υλικού και άλλο η αξιοποίηση πληροφοριών".

Και μετά:

"Υπήρχε ρητή εντολή μου κάθε εβδομάδα πως κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής", προσέθεσε.

Στο σημείο αυτό έριξε το πρώτο "καρφί" για τον Ιωάννη Διώτη:

"Οι ισχυρισμοί Διώτη όπως μου τους μεταφέρετε είναι αδιανόητοι, είναι αδιανόητοι για την λειτουργία της Πολιτείας".

Και αναρωτήθηκε:

"Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε";

"Δεν ανέχομαι να διασύρεται η πολιτεία και για αυτό πήρα την πρωτοβουλία να το στείλω στον πρωθυπουργό" συνέχισε και πρότεινε το υλικό να κατατεθεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

"Υπάρχει μόνο μία λύση το υλικό να έρθει στην επιτροπή στη Βουλή".

Η οργή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν εμφανής, ειδικά όταν επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ:

"Θεωρώ πολιτική και ηθική χυδαιότητα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι ότι πήγαμε σε εκλογές με το υλικό στο συρτάρι του Βενιζέλου".

Στο ερώτημα γιατί δεν έκανε έλεγχο προόδου των ερευνών απάντησε πως υπήρχε η απόλυτη προτεραιότητα της διάσωσης της χώρας, αλλά και ότι πίεζε τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους σε όλες τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

"Εκείνο που ρωτάω πάντα είναι εάν οι έρευνες γίνονται σωστά. Δεν παρεμβαίνω στο έργο των διωκτικών αρχών", τόνισε.

Υπογράμμισε πως ήταν αυτός που ψήφισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου και που έστειλε στη Βουλή τη, λίστα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Μάλιστα, στην ερώτηση του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού εάν ενόχλησε εκ νέου τους αρμόδιους για να ενημερωθεί το τι γίνεται με το υλικό, ο κ. Βενιζέλος απάντησε "ναι".

Τέλος υποστήριξε πως θεώρησε δεδομένο ότι στο ΣΔΟΕ θα υπήρχε αντίγραφο και διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε γιατί κράτησε το αρχείο στο γραφείο του, αφού τόνισε πως όλα αποτελούν στοιχεία ενός αρχείου ενός υπουργού.

"Μιλάω με βάση τα όσα άκουσα, τα όσα διαβάζω, δεν άνοιξα το αρχείο, δεν ήταν δουλειά μου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΠΑΣΟΚ: "Κραυγαλέα υποκριτικές" οι αντιδράσεις για τη λίστα και την ευθύνη Βενιζέλου

Αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Ραγκούσης. "Καρφώνει" Βενιζέλο για λίστα Λαγκάρντ

Δηλώσεις Βενιζέλου στο Μega

ADVERTISING

SHARE: