Βενιζέλος στο Ραδιόφωνο 24/7: Οι δανειστές μας δίνουν πίσω όσα μας πήραν το 2015

Βενιζέλος στο Ραδιόφωνο 24/7: Οι δανειστές μας δίνουν πίσω όσα μας πήραν το 2015
Francesca Giaitzoglou Watkinson

Για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το χρέος, για τον Κύκλο Ιδεών, και την επόμενη μέρα μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7, ο πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος

Καλεσμένος στο ραδιοθάλαμο του Ραδιοφώνου 24/7 βρέθηκε μια μέρα μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου του “Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση” ,του οποίου και ηγείται, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραχωρώντας μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος είπε πως οι δανειστές δεν πρόκειται να προχωρήσουν ούτε σε ονομαστικό κούρεμα του χρέους, ούτε σε κούρεμα με δικό τους κόστος και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως βάζει το πήχη ψηλά περνώντας συνεχώς από κάτω, γεγονός που επιβαρύνει τον ίδιο το λαό.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

 

Ωστόσο, είπε πως πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε η αξιολόγηση και να πάρει η Ελλάδα τη μεγαλύτερη δυνατή δόση, ώστε να αντεπεξέλθει το δημόσιο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει.

«Μας δίνουν πίσω αυτά που μας πήραν το ’15» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε την κυβέρνηση να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με το βραχυπρόθεσμο χρέος.

“Αυτό που πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση κατά την άποψή μου, είναι η εξομάλυνση της καμπύλης των επιτοκίων, καθώς εξαιτίας της δεκαετούς περιόδου χάριτος οι τόκοι έχουν συσσωρευτεί από το 2022 και μετά και θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική θέση για το μήνυμα που χρειάζονται οι αγορές για να γυρίσει το κλίμα, σημείωσε ότι οι αγορές αξιολογούν την ίδια την ΕΚΤ και τον ESM και κατά συνέπεια δεν πείθονται. Όπως είπε, οι αγορές δεν θα πειστούν ούτε με τη γαλλική πρόταση, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Ο κ.Βενιζέλος, είπε πως η λύση θα έρθει μέσω των εκλογών στις οποίες κατά την άποψή του πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως θα πρέπει να προσκληθεί την επόμενη μέρα ως ηττημένος, εφόσον το επιθυμεί, να μετέχει σε μια ευρύτερη κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

Αναφορικά με τις δηλώσεις στήριξης από ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, ο κ.Βενιζέλος είπε πως η στάση αυτή δεν είναι φιλική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς την Ελλάδα και αποτελεί μέρος διαχρονικής εθνικής πολιτικής πολλών αρκετών κρατών, η οποία ωστόσο εκφράζεται μόνο με λόγια και όχι με πράξεις.

Francesca Giaitzoglou Watkinson

Ερωτηθείς αν ο “Κύκλος Ιδεών”, μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα πολιτικό κόμμα, απέκλεισε το ενδεχόμενο λέγοντας πως είναι μια δεξαμενή σκέψης, που επιχειρεί να συνθέσει απόψεις για τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού προτάγματος που θα κινητοποιήσει την κοινωνία, ανοίγοντας ένα ευρύ δημόσιο διάλογο.

Για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι η Φώφη Γεννηματά του απέστειλε επιστολή για να μιλήσει, αφήνοντας στον ίδιο να επιλέξει τον τρόπο που θα το κάνει, ωστόσο είπε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει. “Δεν έχει σημασία αν θα μιλήσω εγώ ή όχι» πρόσθεσε και εντόπισε το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς όχι τόσο σε οργανωτικά θέματα, αλλά στη μη διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα