Βενιζέλος: Θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία

Βενιζέλος: Θα κλείσει η αξιολόγηση, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία
Meeting of central committee of PASOK in Athens on Jan. 15, 2017 / 15 2017 Nikos Libertas / SOOC

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά το τραπεζικό σύστημα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Βενιζέλος από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

H αξιολόγηση φαίνεται πως θα κλείσει, πιθανότατα με παραμετρικά μέτρα για το χρέος, όμως αυτό έχει μικρή σημασία, εκτίμησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Πολίτη.

“Μπορεί και να κλείσει η αξιολόγηση. Βλέπω ότι οι εταίροι θα κάνουν υποχωρήσεις και θα δοθούν κάποια παραμετρικά μέτρα για την παρούσα αξία του χρέους ή έστω θα να δηλωθούν ότι θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία ”, είπε ειδικότερα ο κ.Βενιζέλος.

“Το ζήτημα δεν είναι τόσο εάν θα τελειώσει η αξιολόγηση αυτή, για να γίνουν εκταμιεύσεις. Αυτά λίγο πολύ θα λυθούν ως προβλήματα και άλλωστε η μεγάλη δόση αφορά την εξόφληση των ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ τον Ιούνιο”, είπε επίσης.

Ο κ.Βενιζέλος εξάλλου διαφώνησε με την άποψη ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το χρέος, εκτιμώντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τραπεζικό σύστημα και το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση αυτή αφορά στην πραγματικότητα το μετά του 3ου προγράμματος και οικονομικά και πολιτικά. Εκτίμησε ότι έρχεται ένα 4ο μνημόνιο με όρους και δεσμεύσεις, αλλά αντί για δάνειο εξομαλύνσεις στο χρέος.

“Πολιτικά αυτό σημαίνει ότι χάνεις την προοπτική να πεις κάποια άλλα πράγματα οικονομικά και αναπτυξιακά, που να αφορούν τη χώρα μετά το 2018-19 και όλα αυτά γίνονται χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση διότι αυτή για την παρούσα κυβέρνηση έχει εξαντληθεί προ πολλού και σίγουρα δεν αφορά το μετά τέλος του προγράμματος”, υποστήριξε.

Ο κ.Βενιζέλος ανέφερε ότι 4ο μνημόνιο θα υπάρξει ούτως ή άλλως με την έννοια αυστηρών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών όρων μακράς διάρκειας. Το ερώτημα είναι, είπε, εάν θα υπάρξει και 4ο δάνειο.

“Θα βγούμε στις αγορές υπό αυστηρούς όρους και αυτό θα είναι το 4ο μνημόνιο”, υποστήριξε.

Εκτίμησε ότι η ποσοτική χαλάρωση -εφόσον την προλάβουμε- έχει νόημα μόνο εάν η χώρα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων, αλλά δεν είναι από μηχανής θεός.

Ο κ.Βενιζέλος σχολίασε ότι “το 2009 – 2010 υπήρχαν στην Ελλάδα άνθρωποι που πίστευαν ότι απειλούν την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στο ΔΝΤ. Λες και το ΔΝΤ το έφερε η Ελλάδα. Το έφερε η γερμανική κυβέρνηση λόγω δυσπιστίας στην Κομισιόν”.

Υποστήριξε επίσης ότι η συζήτηση για το Grexit έχει ξανανοίξει στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό, “γιατί υπάρχουν πολιτικοί εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, που πιστεύουν στην επαναφορά στο εθνικό νόμισμα”. Εκτίμησε αντίθετα ότι δε θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη να ανοίξει ένα τέτοιο χορό, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον εθνικισμό σε πολλές χώρες, καθώς πχ η Λεπέν ήδη θέτει ζήτημα φράγκου.

Στο ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα χωρίς να ζητήσει την έγκριση άλλων κομμάτων, ο κ.Βενιζέλος εκτίμησε ότι θα τα περάσει εφόσον θέλει να παραμείνει στην εξουσία, διερωτώμενος: “Αλλά ποιος θα συναινέσει σε τί; Κλήθηκε κανείς να συζητήσει μία ολόκληρη στρατηγική;”

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τα πράγματα συνολικά, για αυτό πρέπει η χώρα να πάει σε εκλογές, να ηττηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να γίνει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και να κληθεί ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να πει αν θέλει να συμμετάσχει.

Αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα πρέπει να προχωρήσει όχι εφαρμόζοντας αυτά που θα συμφωνήσει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά να κάνει μία συζήτηση με τους εταίρους που θα βγάζει νόημα με βάση τη δική τους γλώσσα. Στο ερώτημα ποιο ρόλο θα ήθελε ο ίδιος στην επόμενη κυβέρνηση απάντησε πως αυτό που θέλει είναι “να συνεννοηθούμε πολιτικά σε αυτή τη χώρα για πράγματα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα” και τόνισε: “Το θέμα δεν είναι να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να έρθει η αυτοδύναμη ΝΔ ή να προφυλαχθούν τα κεντρώα κόμματα από τη φθορά της εξουσίας”.

Το δεύτερο Delphi Economic Forum διεξάγεται στην ιστορική πόλη των Δελφών από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου.

Το 2o Delphi Economic Forum φιλοδοξεί να συγκεντρώσει επιφανείς προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο γύρω από ένα τραπέζι και να θέσει την ατζέντα για την πολυπόθητη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της ανατολική Μεσογείου.

Το NEWS 247, βρίσκεται στους Δελφούς και θα σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις του Delph Economic Forum.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα