Βέτο για προσφυγικό και έρευνα για λίστα Μπόργιανς προαναγγέλλει ο Τσίπρας

Βέτο για προσφυγικό και έρευνα για λίστα Μπόργιανς προαναγγέλλει ο Τσίπρας
Plenary discussion about the refugee crisis. Athens Feb. 24, 2016/ . 24 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

«Τέλειωσε η ασυλία και η εξουσία σας. Δεν θα αφήσουμε την υπόθεση Μπόργιανς να κλείσει» διεμήνυσε στη ΝΔ και αποκάλυψε επιστολή του Μπόργιανς. Αποστάσεις από διώξεις αγροτών, νέα επίθεση σε Μητσοτάκη

Σκληρή κριτική στις Βρυξέλλες για την ανοχή τους στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προσφυγικό αλλά και μετωπική επίθεση στη ΝΔ για τη λίστα Μπόργιανς εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας βέτο στην Ευρώπη και έρευνα κατά της κυβέρνησης Σαμαρά στην Ελλάδα.

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο αναλογικός επιμερισμός της ευθύνης». Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ουσιαστικά στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα προτίθεται να θέσει Βέτο σε περίπτωση που συνεχίσουν συγκεκριμένα κράτη-μέλη να παραβιάζουν τη συμφωνία για τη διακίνηση των προσφύγων και να οργανώνουν «παρασυνάξεις». Σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Τσίπρας μίλησε για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” της ΕΕ και χαρακτήρισε «ντροπή» για τη λειτουργία της Ευρώπης να αποφασίζουν οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής τη διαχείριση του προβλήματος με συγκεκριμένο τρόπο και αργότερα να ακυρώνονται οι αποφάσεις τους από παρασυνάξεις. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Αυστρία ότι συγκαλεί παρασυσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνο θα κτίζουν φράκτες αλλά ταυτόχρονα δεν θα δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό ξεκαθάρισε». Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν από την διενέργεια της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό σε μια προσπάθεια χάραξης εθνικής γραμμής για το προσφυγικό.

Αποκάλυψη στοιχείων για λίστα Μπόργιανς

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ταυτόχρονα ΝΔ και την κυβέρνηση Σαμαρά για συγκάλυψη της λίστας Μπόργιανς αλλά και για τη στάση της στο ζήτημα της διαπλοκής. «Η ασυλία και εξουσία σας τελείωσε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέθεσε την επιστολή Μπόργιανς που επιβεβαιώνει την άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να δεχτεί βοήθεια για την επεξεργασία cd  φοροφυγάδων. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση να κλείσει, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα. Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε, όμως, την επίθεσή του προς τη ΝΔ με την αποκάλυψη του κυκλώματος εκβιαστών-δημοσιογράφων. «Το σύστημα των εκβιαστών και της διαπλοκής θα ξηλωθεί κλωστή-κλωστή» διεμήνυσε και απένειμε συγχαρητήρια στην Αστυνομία για τη δράση της.

Άνοιγμα στη μικρή και μεσαία αγροτιά

Ο πρωθυπουργός προκάλεσε, όμως, αίσθηση όταν πήρε σαφείς αποστάσεις από την εισαγγελική παραγγελία για να διαλυθούν τα μπλόκα. «Χρειάζεται προσοχή. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Είμαι της άποψης ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με την πειθώ» είπε και ανέφερε ονομαστικά την κυρία Κουτζαμάνη. Πραγματοποίησε μάλιστα σαφές άνοιγμα στους αγρότες χαμηλών εισοδημάτων λέγοντας ότι θα συναντηθεί αύριο με αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας. Απεκάλυψε, μάλιστα, ότι στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες ένας από τους διαμαρτυρόμενους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου παραδέχτηκε ότι έχει εισόδημα 50.000 ευρώ. «Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το 5% του αγροτικού κόσμου αλλά το 95%. Δεν θα προστατεύσουμε τα εισοδήματα των 40.000 ευρώ» είπε και σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών στα μπλόκα έχουν εισοδήματα από 5.000 έως 7.000 ευρώ. «Θέλουμε να στηρίξουμε τη μεγάλη μάζα όχι τη μειοψηφία που περιφέρονται στα ΜΜΕ» είπε και μίλησε για την ανάγκη να στηριχτεί η  μικρή και μεσαία αγροτιά.

Ο κ. Τσίπρας στήριξε, όμως, και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονται «σκηνοθετημένες» όπως είπε επιθέσεις και προπηλακισμούς.  «Οι στημένες παραστάσεις σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αποδοτικές, είναι τζάμπα ο κόπος» είπε και υπογράμμισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επαγγελματίες και καριερίστες, ούτε λαμόγια, αλλά προέρχονται από τον λαό.

Επίθεση σε Μητσοτάκη για τη Δημόσια Διοίκηση

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τομή στη μεταπολίτευση το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη για την απουσία του. Αντέκρουσε δε τις αιτιάσεις της ΝΔ για προσπάθεια κομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης παρουσιάζοντας στοιχεία για τους μετακλητούς υπαλλήλους. «Το 2014 το κόστος στο Δημόσιο από τους μετακλητούς του κ. Σαμαρά ήταν 15,1 εκ. ευρώ. Τώρα είναι 10,8 εκ ευρώ» είπε και επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε 50 μετακλητούς υπαλλήλους όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενώ ο διαδοχός του κ. Βερναρδάκης έχει σήμερα 3.

Φωτο: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα